Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Aanstelling nieuwe verenigingsconsulent

In servicepunt Zuid, omvattende de Zeeuwse Schaakbond (ZSB), de Noord Brabantse Schaakbond (NBSB) en de Limburgse Schaakbond (LiSB) is naast de reeds in deze regio werkzame verenigingsconsulent, de heer T. Hommeles, nog een verenigingsconsulent benoemd, te weten de heer L.M.A. Muijs. De heer Muijs zal een deel van de taken van de heer Hommeles overnemen in de regio Limburg en het Oosten van Noord Brabant. De heer Muijs zal bereikbaar zijn op tel. 045-5243767 (privé), 024-3617238 (werk) en email: lmuijs@schaakbond.nl. Zie verder een uitgebreide introductie van de heer Muijs op de site van de LISB:
---

Nederlands Kampioenschap Bedrijvenschaak 2002 (5 oktober)

In het bedrijfsrestaurant van AKZO Nobel te Sassenheim zal wederom het NK Bedrijvenschaak gehouden worden.
Dit toernooi voor viertallen wordt in een dag over 7 ronden gespeeld.

Meer informatie is te vinden in de wedstrijdkalender
---

ECU vergadering Boedapest (23-25 augustus)

Van 23 t/m 25 augustus vond in het Hongaarse Budapest de ingelaste vergadering (General Assembly) plaats van de European Chess Union (ECU). Namens de KNSB waren de bestuursleden H. Hamers en W. Arns hierbij aanwezig. Er waren niet veel landen aanwezig, maar met een aantal mandaten had men wel beslissingsbevoegdheid. Belangrijk onderwerp was een notitie van een werkgroep die zich had gebogen over een andere aanpak binnen de ECU. De kalenderafstemming bleek een steen des aanstoots en na een lange discussie werd een kalendercommissie ingesteld die een raamwerk gaat inrichten. Zij komen met voorstellen in welke periodes Europese kampioenschappen georganiseerd zullen worden. Dit wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de ECU. Zowel de FIDE als de aangesloten landen moeten zich naar deze kalender, die een tijdsbestek van 20 maanden zal krijgen, gaan richten, zo de sprak de vergadering zich moedig uit. De verdeling van de inschrijfgelden van de Europese kampioenschappen was tevens onderwerp van gesprek. Nu krijgt de FIDE hier 80% van en de ECU slechts 20%. Het voorstel om dit om te draaien werd wat afgezwakt en een soort overgangsregeling voorgesteld. Maar toch zal dit voorstel aan de FIDE worden voorgelegd. De aanwezige FIDE-gedelegeerde die tevens zijn eigen land vertegenwoordigde, de Griek Georgios Makropoulos, waarschuwde de ECU al, door naar voren te brengen dat het niet zo kan zijn dat er een sterke ECU zou kunnen bestaan zonder een sterke FIDE.
Verder werd gewezen op de mogelijkheid van een congres over schaken op school. Een aantal landen, waaronder Nederland, gaat dit onderzoeken. Ook werden de kasgelden van 2002 en 2001 geteld en in orde bevonden. De ECU gaat contacten leggen met de Europese Unie om te kijken wat voor mogelijkheden zich voordoen. Voor de vergadering in Bled van de ECU hebben zich drie kandidaten gemeld voor het voorzitterschap. Naast de huidige voorzitter B. Kutin stelde J. Ehlvest (Estland) en X. Ochoa (Spanje) zich ook kandidaat. Verder heeft de ECU een voorstel ingediend bij de FIDE om de maximale leeftijd van de jeugdkampioenschappen naar 18 jaar te verlagen in plaats van de nu gehanteerd 20 jaar. Uit een enquête is gebleken dat hiervoor binnen de Europese bonden een meerderheid is. In Bled zal hierover een beslissing worden genomen.
Het WK vrouwen in 2003 gaat gewoon door op de voorwaarden zoals die al bekend waren. Voor het WK mannen is nog niets duidelijk. Er is een overeenkomst in Praag ondertekend door de topspelers maar hoe dit uitgewerkt wordt is nog niet bekend. Dit is mede afhankelijk van wie de volgende president van de FIDE gaat worden. De verkiezingen worden in november gehouden en er is een presidentiële tweede ticket (naast die van Kirsan Ilyumzhinov), met als president Ignatius Leong (Singapore) als president. Over deze kandidatuur werd nauwelijks gesproken binnen de ECU, al hebben in het voorstel wel mensen zitting als Morten Sand (Noorwegen), Jean-Claude Loubatiere (Frankrijk), bekenden van de ECU. Beide heren waren evenwel niet aanwezig in Budapest. Erg veel belangstelling was er voor de in ontwikkeling zijnde Electronische Academie van de KNSB. Maar ook voor de stappenmethode die gehanteerd wordt, blijkt veel Europese belangstelling te zijn.

W. Arns en H. Hamers

---

MAXIMUM: Het maximum is inmiddels verhoogd van 200 naar 300 deelnemers. De inschrijving (29 augustus) is dus weer open, echter er zijn nog maar enkele plaatsen vrij!