1. Financiële resultaten eerste jaarhelft 2002


* Stabiel geconsolideerd nettoresultaat op basis van consolidatiekring 2002


2. Commerciële activiteit



* Verdere ontwikkeling van diensten voor
transportnet-gebruikers en uitbouw van on line platform voor capaciteitstransacties

Inhoud


1. Geconsolideerde semestriële resultaten *



2. Commerciële activiteit *



3. Regulerend kader *



4. Investeringsbeleid *


5. Verslag van de Commissaris op 30-06-2002 *
Fluxys is het aardgastransportbedrijf dat eind 2001 ontstond uit de splitsing van het vroegere Distrigas. Met de semestriële resultaten 2002 publiceert de onderneming voor het eerst cijfers die uitsluitend gebaseerd zijn op aardgastransportgebonden activiteiten.


1. Geconsolideerde semestriële resultaten


Geconsolideerde resultaten (in ¤ mln.)

30-06-2002 30-06-2001, Op 30-06-2001, aangepast in volgens de op die functie van de datum geldende consolidatiekring consolidatiekring 2002 (1) (2)

Omzet 201 2.181 2.209

Bedrijfsresultaat 66 52 72

Financieel resultaat -6 5 5

Resultaat uit de gewone 60 57 77 bedrijfsvoering

Uitzonderlijk resultaat -1 -1 -1

Brutoresultaat 59 56 76

Belastingen -31 -28 -34

Nettoresultaat van de 0 0 1 ondernemingen waarop de
vermogensmutatiemethode
is toegepast

Nettoresultaat 28 28 43

Aandeel van Fluxys 27 27 40

Aandeel van derden 1 1 3


1. Zonder de dochterondernemingen die bij Distrigas nv werden ingebracht naar aanleiding van de splitsing (consolidatiekring: nmtm, segeo en Huberator), maar zonder aanpassing van de rekeningen op 30-06-2001 van de geïntegreerde onderneming.

2. Geconsolideerd resultaat vastgelegd door de raad van bestuur van 26-09-2001 - consolidatiekring: nmtm, segeo, Huberator, Distri re, etac, Distrigas & C°, Finpipe en Transfin.

Omzet

De geconsolideerde omzet op 30-06-2002 omvat hoofdzakelijk de inkomsten uit de transport-, terminalling- en opslagactiviteiten van Fluxys.

De geconsolideerde omzet op 30-06-2001 van zijn kant omvatte ook de inkomsten uit de verkoop van aardgas tijdens het eerste semester 2001.

Financieel resultaat

Het financieel resultaat op 30-06-2002 is negatief (¤ - 6 mln.) terwijl dat op 30-06-2001 positief was (¤ 5 mln.).

In het eerste semester van vorig jaar werden dividenden van filialen geboekt die sedert de splitsing van de onderneming in het resultaat van Distrigas zijn opgenomen.

Nettoresultaat

Het geconsolideerde nettoresultaat bedraagt ¤ 28 mln. op 30-06-2002.


1. Commerciële activiteit

1. transport-, opslag- en terminallingdiensten

Sinds augustus 2000 hebben eindverbruikers met vrije leverancierskeuze of hun leveranciers toegang tot de vervoersinfrastructuur van Fluxys.

Aardgastransportdiensten

Distrigas bleef in de eerste jaarhelft van 2002 de belangrijkste netgebruiker van Fluxys. Naast Distrigas zijn er ook andere netgebruikers. Tussen januari 2002 en de tweede helft van augustus 2002 is de gerealiseerde omzet met die laatste netgebruikers met ruim 30% toegenomen.

Fluxys ontving in de eerste jaarhelft 22 aanvragen voor nieuwe aansluitingen van eindverbruikers op het transportnet. Het aantal aanvragen voor aardgastransportdiensten lag in het eerste semester hoger dan in 2001 over heel het jaar.

Interconnector-stop: geen hinder voor Belgische eindverbruikers

In juli 2002 deden zich kwaliteitsproblemen voor met het Britse gas en diende het aardgastransport in de Interconnector-leiding tussen Bacton en Zeebrugge te worden onderbroken. In het compressiestation van Bacton en de onderzeese leiding zelf was condensaat van koolwaterstoffen terechtgekomen dat schadelijk kan zijn voor de infrastructuur en het aardgas ongeschikt maakt voor levering.

Fluxys heeft alles in het werk gesteld om de gebruikers van zijn net in staat te stellen zoals in normale omstandigheden aardgas te leveren aan hun klanten en de bevoorrading van de verbruikers in België heeft geen hinder ondervonden van de Interconnector-stop.

LNG-terminallingdiensten: meer LNG-schepen gelost

In de eerste jaarhelft van 2002 werden in de LNG-terminal van Zeebrugge 23 LNG-schepen gelost, tegenover 18 in de eerste jaarhelft van 2001.

Op 20 juli voer het Koreaanse LNG-schip Hyundai Oceanpia de terminal binnen, een schip met een capaciteit van 137.176 m³ (circa 61.729 ton). De Hyundai Oceanpia is tot nog toe het grootste LNG-schip dat Zeebrugge aandeed.

Voor uitbreidingsplannen: zie punt 4 hierna.


2. hubdiensten


Liquiditeit Hub Zeebrugge neemt verder toe

Fluxys-dochter Huberator is operator van Hub Zeebrugge, de belangrijkste kortetermijnmarkt voor aardgas in continentaal Europa. Het aantal Huberator-klanten stabiliseerde in de eerste helft van 2002 op het niveau van 44. Gesprekken met andere potentiële hubklanten zijn aan de gang.

De daggemiddelden van de fysiek geleverde volumes en de netto verhandelde volumes stegen met respectievelijk 47 en 50% in vergelijking met het tweede semester van 2001. Het aardgas op de hub veranderde in het eerste semester van 2002 gemiddeld 4,1 van eigenaar. De maand juli kende pieken waarop het gas 9 keer van eigenaar veranderde.

Hub Zeebrugge bron van back-up bij Interconnector-stop

De Interconnector-stop (zie ook punt 2.1 hierboven) had als resultaat dat zowel de fysiek geleverde volumes als de netto verhandelde volumes op Hub Zeebrugge in juli gevoelig stegen. Traders deden immers een beroep op de hub als bron van vervangingsgas om ondanks de Interconnector-stop hun contractuele verplichtingen inzake de levering van Brits aardgas na te komen. De verruiming eind 2001 van het Huberator-dienstenaanbod met bijstandsdienstverlening in geval van brononderbreking of technische problemen heeft er in belangrijke mate toe bijgedragen dat de kortetermijnmarkt in Zeebrugge zijn betrouwbaarheid is blijven handhaven.


3. Ontwikkeling van nieuwe diensten


Systeem voor online capaciteitsreservering

Fluxys werkt aan een communicatiesysteem om netgebruikers toe te laten ook on line de gewenste transportcapaciteit te reserveren. De reserveringen op de primaire markt zullen daardoor sneller en vlotter kunnen verlopen. De service zou eind 2002 op de Fluxys-website beschikbaar moeten zijn.

Het is de bedoeling om in 2003 het systeem van on line reservering uit te breiden met andere website-applicaties en met de mogelijkheid om transportcapaciteit op de secundaire markt ter beschikking te stellen.

Diensten voor netgebruikers

Sinds 2001 kunnen klanten hun berichten- en dataverkeer inzake aardgastransport in België en Europa laten opvolgen en zelfs hun transport-, hub- of aardgasnominaties laten verzorgen door Fluxys. Fluxys is een van de eerste continentaal Europese spelers die dit soort diensten aanbiedt.


2. Regulerend kader



3.1. Fluxys-voorstel voor gereguleerde tarieven 2002
Volgens de Gaswet en het Koninklijk Besluit van 15 april 2002 zal het huidige systeem van onderhandelde tarieven voor de aardgastransportdiensten worden vervangen door een systeem van gereguleerde tarieven. De gereguleerde tarieven omvatten drie soorten diensten: transport, opslag en de activiteiten in verband met terminalling.

Einde juni heeft Fluxys aan de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas (CREG) een aanvraag tot goedkeuring van gereguleerde tarieven 2002 voorgelegd. Het tariefvoorstel voor 2003 moet uiterlijk op 30 september e.k. aan de CREG worden overgemaakt.

Fluxys heeft in 2001 al zijn tarieven verlaagd en het tariefvoorstel voor 2002 omvat opnieuw een tariefdaling. Daarmee zou de onderneming in de Unie zijn positie in de groep operatoren met de laagste tarieven bevestigen. De CREG zal tegen eind september het Fluxys-tariefvoorstel voor 2002 goedkeuren of verwerpen. De tarieven zullen van toepassing zijn zodra het tariefvoorstel is goedgekeurd en ze zullen onder meer op de website www.fluxys.net worden gepubliceerd.

Als het tariefvoorstel voor 2002 wordt goedgekeurd, dan zouden de tarieven in kwestie Fluxys in staat moeten stellen om zijn aandeelhouders een dividend voor te stellen in de lijn van het beleid dat tot nu is gevoerd en om zijn politiek inzake netinvesteringen en
-versterkingen voort te zetten.

3.2. Gedragscode

Op vrijdag 19 juli keurde de federale ministerraad in eerste lezing het ontwerp van Koninklijk Besluit over de Gedragscode goed. Het ontwerp legt de grote richtlijnen vast inzake de toegang tot de transportinfrastructuur, de opslaginstallaties en de LNG-terminal.

3. Investeringsbeleid

Het investeringsbeleid van Fluxys is gericht op de veilige en betrouwbare uitbating van het net, op de versterking van de infrastructuur in functie van de toekomstige capaciteits- en flexibiliteitsvraag, en op de ontwikkeling van de infrastructuur in haar rol van transeuropees aardgaskruispunt.

Wat dat laatste betreft, worden in Europa momenteel een aantal concurrerende infrastructuurprojecten overwogen die toelaten een antwoord te bieden op de stijgende aardgasinvoerbehoeften van het Verenigd Koninkrijk in de komende jaren. De LNG-terminal van Zeebrugge, die sedert zijn indienststelling in 1987 ruimschoots zijn betrouwbaarheid en polyvalentie heeft bewezen, is daartoe optimaal ingeplant aan het continentale uiteinde van de Interconnector. Het lopende project ter versterking van de Interconnector-capaciteit in de richting van het Verenigd Koninkrijk biedt interessante perspectieven voor Fluxys, die de troeven van de Zeebrugse LNG-terminal voor de bevoorrading van de Belgische en Noordwest Europese gasmarkt maximaal wil uitspelen. De onderneming heeft in die optiek een studie aangevat over de eventuele uitbreiding van de opslag- en uitzendcapaciteit van de LNG-terminal in Zeebrugge. Het uitbreidingsproject zou kunnen leiden tot investeringen ten belope van circa ¤ 100 mln.


4. Verslag van Commissaris op 30-06-2002


Wij verklaren een beperkt nazicht te hebben uitgevoerd van de geconsolideerde en de niet-geconsolideerde semestriële toestand van Fluxys per 30 juni 2002 overeenkomstig de normen en aanbevelingen van het Instituut der Bedrijfsrevisoren.

Onze controles bestonden voornamelijk in de ontleding, de vergelijking en de bespreking van de financiële informatie en waren derhalve minder diepgaand dan een volledige controle van de jaarrekening.

Bij dit beperkt nazicht zijn geen gegevens aan het licht gekomen die aanleiding zouden kunnen geven tot aanpassingen van de semestriële toestand van Fluxys.

Antwerpen, 26-08-02

Deloitte & Touche Bedrijfsrevisoren B.V. o.v.v.e. C.V.B.A.

Vertegenwoordigd door de heer J. Vlaminckx

Contactpersonen

Financiële en boekhoudkundige gegevens

René Sterckx

Tel.: +32 (0)2 282 74 80

Fax: +32 (0)2 282 75 83

E-mail: rene.sterckx@fluxys.net

Perscontacten

Griet Heyvaert

Tel.: +32 (0)2 282 72 30

Fax: +32 (0)2 282 79 43

E-mail: griet.heyvaert@fluxys.net

Andere talen

Dit persbericht is ook beschikbaar in het Frans en in het Engels. U vindt het tevens op de Fluxys-webiste: www.fluxys.net - klik op 'Press releases'.

Fluxys nv - Maatschappelijke zetel

Kunstlaan 31

B-1040 Brussel

BTW: BE 402 954 628

HRB: 34991