Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER VERA DUA VLAAMS MINISTER

VAN LEEFMILIEU EN LANDBOUW Donderdag 28 augustus 2002

Vera Dua helpt Zuid-Afrikaanse boeren

Vlaams minister van leefmilieu en landbouw Vera Dua investeert 270.000 euro in een irrigatie-project in Makhatini (Zuid-Afrika). Het project voorziet in de irrigatie van 11.400 ha waardoor 750 boeren hun gronden optimaal zullen kunnen gebruiken. Het programma voorziet in de productie van katoen, suikerriet, tarwe, groenten en planten voor essentiële oliën. Minister Vera Dua heeft het irrigatie-project van Makhatini vanmorgen officieel geopend.

Een recent onderzoek toonde aan dat de meeste boeren in de regio rond Makhatini zwaar in de schulden zitten. De belangrijkste oorzaken voor deze situatie zijn volgens een rapport 'geringe vorming, gebrek aan gegevens over kosten en baten, onwetendheid of er al dan niet winst of verlies wordt gemaakt, lage opbrengsten, weinig 'farm planning', geen bodemanalyses, ondoeltreffend gebruik van meststoffen.'.
Het departement Landbouw van KwaZulu-Natal heeft beslist om de diensten aan de boeren te verbeteren, het irrigatieproject verder uit te bouwen en vormingsactiviteiten te organiseren aan de boeren van Makhatini.
Om dit project een kans op slagen te bieden, stelt de Vlaamse overheid een budget van 269.750 euro ter beschikking.

Door de verhoogde activiteit stroomafwaarts en stroomopwaarts zal de economische ontwikkeling in de regio vergroten. Verbeterde infrastructuur zal andere investeerders aantrekken.

Vlaams minister van Leefmilieu en Landbouw Vera Dua, momenteel in Zuid-Afrika voor de Duurzaamheidstop in Johannesburg, hoopt met de financiering van dit irrigatie-project alvast een concrete bijdrage te leveren tot een eerlijke samenwerking tussen Noord en Zuid.

Een ander project waarvoor de Vlaamse overheid financiële steun ter beschikking stelt, is het project 'traditional food'.
De kennis van lokale traditionele gewassen gaat verloren, ondermeer door de leegloop van jongeren van het platteland naar de steden. Er is ook maar weinig interesse aangezien de vermarkting van westerse producten zich verspreid heeft over de meest rurale gebieden. Dit project wil de traditionele producten terug aantrekkelijk maken voor producent en consument.

info : Ron Hermans, woordvoerder van
minister Dua - tel. 0473 96 40 02
e-mail: persdienst.dua@vlaanderen.be