Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN MINISTER PAUL VAN GREMBERGEN, VLAAMS MINISTER VAN

BINNENLANDSE AANGELEGENHEDEN, CULTUUR, JEUGD EN AMBTENARENZAKEN 29

augustus 2002

Van Grembergen geeft restauratiepremies aan 'De Keyser' en 'De Leeuw'

Minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken Paul Van Grembergen (SPIRIT), bevoegd voor Monumenten en Landschappen, keurde vandaag twee premiebesluiten goed voor enerzijds het Huis De Keyser te Ichtegem en anderzijds Brouwerij De Leeuw te Zedelgem (Aartrijke).

Voor het beschermde 19-de eeuwse herenhuis De Keyser te Ichtegem wordt voor de eerste fase van de restauratiewerken een premie toegekend van 210.158 euro. De voorliggende fase van de algehele restauratie betreft ruwbouwwerken. In de volgende fasen zullen de technische installaties (centrale verwarming, sanitair en elektriciteit) en schilderwerken worden aangepakt. Het herenhuis De Keyser vormt een markant element in het centrum van de dorpskom van Ichtegem. Het werd aangekocht door het gemeentebestuur, die de aanliggende tuin reeds openstelde voor het publiek. Het huis zelf wordt herbestemd naar lokalen voor het OCMW, met behoud van het karakter en uitzicht van het huis en zijn interieur.

De voormalige brouwerij De Leeuw te Zedelgem krijgt voor haar tweede fase van restauratiewerken een premie van 513.255 euro van de Vlaamse Overheid. In een eerste fase realiseerde het gemeentebestuur een nieuwbouw waar in de toekomst het gemeentelijk archief van Zedelgem raadpleegbaar zal zijn. Het voorliggende dossier voorziet in de algehele restauratie en herbestemming van het sterk vervallen gebouw. Binnen de nieuwe functie zal de voormalige brouwerij- activiteit herkenbaar blijven. Opmerkelijk en een van de hoofdredenen van de bescherming is de merkwaardig bewerkte bakstenen voorgevel.

Info: Koen.Jongbloet@vlaanderen.be (02/553 23 11)