Gemeente Rotterdam

Keywords: Rotterdam, college, burgemeester, wethouder, wethouders, collegeraad, dualisering, coolsingel, Feyenoord, havens, Sparta


B en W- bericht 27 augustus 2002

B en W-berichten geven de besluiten van de vergadering van het college van B en W weer. Bij veel besluiten die als formaliteiten zijn aan te merken, is alleen de essentie weergegeven, bij de meer nieuwswaardige besluiten worden ook de achtergronden van het besluit toegelicht.

Algemene Bestuurlijke Zaken 1. Het college van B.en W. is akkoord gegaan met het beschikbaar stellen van de Burgerzaal aan het Europees Jeugdparlement. De Nederlandse afdeling van het Parlement organiseert op 3 en 4 oktober de Tweede Nationale Selectie. De eerste selectie was in januari jongstleden.
2. Het college van B. en W. heeft besloten een financiële bijdrage van 10.000, - te verlenen aan de Stichting Leermiddelen Suriname. De bijdrage is ten behoeve van het onderwijsproject "Een goede kaart is een leermiddel van formaat, een mooie kaart geeft hoop". Dit project wil de Surinaamse schooljeugd 100.000 vernieuwde landkaarten schenken, samen met 5.000 instructieboeken voor de leerkrachten.
3. Het college van B. en W. heeft besloten het Riagg Rijnmond Noord West voor het project Ruman Grandi een subsidie van ruim 53.000 toe te kennen. Het project is vorig jaar opgezet door het Riagg en heeft als doelstelling het ontwikkelen van een nieuwe methodiek voor het begeleiden van Antilliaanse jongeren naar een volwaardige plek in de Nederlandse of Antilliaanse samenleving. 4. Het college heeft kennis genomen van het verslag van de reis die de burgemeester heeft gemaakt naar Londen op 8 juli jongstleden. Op uitnodiging van de Europese Commissie heeft de burgemeester deelgenomen aan een forumdiscussie over de toekomst van het Europese cohesiebeleid (structuurfondsen).
5. Het college heeft besloten een bedrag van 36.099 ter beschikking te stellen voor de financiering van een opleidingsprogramma dat de Dienst Burgerzaken Rotterdam verzorgt voor het Centraal Bureau voor Burgerzaken Suriname. Het programma komt voort uit de samenwerkingsovereenkomst met Suriname, die op 10 december vorig jaar is ondertekend.
6. Het college heeft ingestemd met het voorgenomen bezoek van de burgemeester aan het Durban festival in Zuid-Afrika van 21 tot en met 25 september aanstaande. Het Durban festival heeft mede tot doel de vriendschapsbanden tussen zustersteden te vergroten. De reis wordt tevens aangegrepen om samenwerkingsprojecten tussen Rotterdam en Durban te bezoeken. Dit zijn onder andere het Rotterdam-Durban Housing Project, het straatkinderenproject van het Boumanhuis, het antiracismeproject van RADAR, het Durban filmfestival en Poetry Africa.
7. Het college heeft besloten een vrijwilligersmedaille en twee jaartekens openbare orde en veiligheid toe te kennen aan drie jubilarissen van de vrijwillige brandweer.
8. Het college heeft ingestemd met het voorgenomen bezoek van de burgemeester aan Monaco, waar hij op uitnodiging van de president van de UEFA de voetbal wedstrijd Feyenoord-Real Madrid om de UEFA Supercup 2002 bij zal wonen.
9. Als gevolg van de rampen in Enschede en Volendam oefent het bestuur van Rotterdam scherpere controle uit op de handhaving van brandveiligheidsvoorschriften. Het college heeft besloten om naar aanleiding van de brandweer rapportage van het Project Handhavingsoffensief de controles rond de kerstversiering dit jaar vooral te richten op horeca. Tevens zullen winkels periodiek worden gecontroleerd op vluchtwegen en worden basisscholen in de regio integraal aan een controle onderworpen.

Stedelijke Ontwikkeling en Beheer

1. Het college van B. en W. heeft besloten tot het afgeven van twee machtigingen voor het binnentreden van twee woningen. Voor beide woningen geldt dat een eerdere aanzegging tot ontruiming door de eigenaren is genegeerd.
2. Het college van B. en W. legt ter inzage: het bouwplan van het Inntel hotel aan de Schiedamsedijk/ hoek Nieuwe Leuvebrug en het voorontwerp van een wijziging van het bestemmingsplan Waterstad op basis van art. 11 van de WRO. Het Inntel hotel wil uitbreiden om te kunnen voldoen aan de vraag naar grotere en luxere hotelkamers en de vraag naar een multifunctionele congresruimte. Voor de realisatie hiervan is aan de zuidzijde van het hotel een torengebouw ontworpen van 45 meter hoog. Het plan voorziet verder in een dakopbouw van 3 meter en uitbreiding van het restaurant. Deze uitbreiding reikt tot over de grens van het bestemmingsplan Waterstad. Het gaat hier om het plangebied "Het Nieuwe Werk". Voor bouw in dit gebied moet een procedure op basis van art. 19, lid 1 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening gestart worden. Het college van B. en W. stelt daarom de Raad voor een voorbereidingsbesluit te nemen.

Sociale en Culturele zaken
1. Het college stelt uit het budget Internationaal Cultuurbeleid (kostenplaats Kunstzaken) een bijdrage van 3.680,- beschikbaar aan het Bach Collegium Breda voor twee barokconcerten, één in Antwerpen en één in Rotterdam.De uitvoeringen staan onder leiding van dirigent Geert van den Dungen, die ook dirigent is van het Rotterdams Jongenskoor. De sopraanpartij wordt gezongen door de Rotterdamse jongenssopraan Oscar Verhaar. Het evenement past binnen de criteria van het internationaal cultuurbeleid om Rotterdamse kunstenaars in staat te stellen op te treden in een zusterstad.
2. Het college van B. en W. heeft besloten het Integraal mandaat- en volmachtbesluit aan te passen. Hiermee wordt de directeur SoZaWe integraal bevoegd gemaakt voor het namens het college verzorgen, ondertekenen en tijdig inzenden van de verantwoordingsdocumenten voor alle regelingen waarvoor hij gemandateerd is. 3. Het college van B. en W. heeft ingestemd met het melden van persoonsgegegevens door de Afdeling Bijzondere Onderzoeken (ABO) van SoZaWe aan het College bescherming persoonsgegevens. (Cpb). Dit moet gebeuren op grond van de Wet bescherming persoonsgegevens. Het college heeft de directeur SoZaWe hiervoor mandaat verleend.

Sociaal Economische Zaken
1. Het college van B. en W. is akkoord gegaan om de voordracht tot benoeming voor leden van de Stedelijke Adviescommissie Multiculturele Stad voor te leggen aan de gemeenteraad. De leden van de SAMS worden voor een periode van vier jaar benoemd. De huidige leden worden op hun verzoek door de raad ontslagen. Zodra de nieuwe leden van de SAMS zijn benoemd, zullen zij door de wethouder Sociale Integratie worden geïnstalleerd. 2. Het college van B. en W. wil voortaan zelf de locaties aanwijzen voor het plaatsen van ondergrondse verzamelcontainers voor huishoudelijk afval. Het college stelt daarom de raad voor om de Algemene Plaatselijke Verordening (artikel 4.2.11 lid 3) te wijzigen. In de APV is nu sprake van een technisch hiaat, waardoor het niet expliciet is geregeld dat het gemeentebestuur kan aanwijzen waar ondergrondse verzamelcontainers kunnen worden geplaatst. Tegen de plaatsing van ondergrondse containers worden regelmatig bezwaarschriften ingediend. Daarom is het van belang deze bevoegdheid juridisch goed te regelen. Over het uiteindelijke raadsbesluit over de wijziging van de APV kan eventueel een referendum worden gehouden.
3. Het college gaat de raad voorstellen een aanvullend krediet van 1,16 miljoen beschikbaar te stellen aan de Roteb voor de ontmanteling van de voormalige stortlocatie Hartelmond B1. In 1999 is begonnen met de ontmanteling van Hartelmond. Het gemeentebestuur verstrekte hiervoor een krediet van 2,81 miljoen aan de Roteb. De ontmanteling blijkt nu duurder te zijn dan toen beraamd. Aan de hogere kosten ligt een aantal oorzaken ten grondslag. Zo was er meer materiaal op Hartelmond aanwezig dan verwacht en moest meer materiaal worden gestort in plaats van gereinigd. Storting brengt hogere kosten met zich mee. Verder moest over meer materiaal rijksbelasting worden betaald dan was begroot in het bestek. Ten opzichte van 1999 waren de prijzen voor graafwerkzaamheden, transport, verwerking en storten van slib uit riolen, kolken en gemalen gestegen. Ook zijn de kosten van engineering niet meegenomen in de eerdere beraming. Ontmanteling van de locatie biedt het Gemeentelijke Havenbedrijf een mogelijkheid om de grond in de toekomst te gaan gebruiken als vestigingsplaats voor bedrijven.

Personeel & Organisatie
1. Sinds 14 juni 2001 vallen wethouders en dagelijks bestuursleden van deelgemeenten onder de (landelijke) Algemene Pensioenwet politieke Ambtsdragers. Het College van B. en W. stelt daarom voor de huidige Rotterdamse regeling (UPW=Uitkerings- en pensioenverordening wethouders) in te trekken. Alle uitkeringen die al volgens de UPW zijn toegekend blijven wel onder deze regeling vallen.

Juridische Zaken
1. Het college van B. en W. besluit een voorlopig beroepschrift bij de Raad van State in te dienen en machtigt de directeur Juridische Zaken om het definitieve beroepschrift in te dienen m.b.t. een besluit van Gedeputeerde Staten. GS van Zuid Holland hebben goedkeuring onthouden aan het bestemmingsplan Olympus. Dat plan voorziet in detailhandel met het thema sport en recreatie op de Veranda aan de stadionweg. Omdat het hele commerciële programma van de Veranda op deze manier gefrustreerd zou worden en de uitvoerbaarheid door projectontwikkelaar Amstelland niet langer gegarandeerd, zal het college van B en W bovendien aan de rechter vragen het beroep versneld te behandelen.
2. Het college heeft ingestemd met de pre-adviezen van de Algemene Beroepscommissie over een aantal bezwaar- en beroepsschriften. 3. Het college heeft ingestemd met het pre-advies van de Algemene Beroepscommissie, Kamer V, op twee bezwaarschriften inzake een rechtspositionele kwestie.

Financiën
1. Het college van B. en W. wil in het najaar het contract voor de elektrische energie die de gemeente verbruikt Europees aanbesteden. Verwacht wordt dat deze aanbesteding tot een substantieel prijsvoordeel zal leiden. Het aan te besteden volume is ongeveer 200 miljoen kWH. Rond 17,5 % van het energiegebruik zal uit zogenaamde groene stroom bestaan.

terug naar boven

Powered by Exolog, Total Website Management