Politie Amsterdam-Amstelland

Ongeval
29-8-2002. Gisteravond omstreeks tien over elf heeft op de Van Baerlestraat een ongeval plaatsgevonden. Hierbij raakten drie mensen gewond. De 52- jarige bestuurder van de personenauto raakte vermoedelijk onwel, waarop zijn 55-jarige vrouw het stuur probeerde over te nemen. Hierbij raakte zij een voetganger en kwamen zij uiteindelijk tegen een paal tot stilstand. De bestuurder van de personenauto en de voetganger zijn in het ziekenhuis opgenomen. De vrouw van de bestuurder mocht na behandeling weer naar huis.


---

Python in tuin
29-8-2002. Een 80-jarige vrouw kreeg gisterenmiddag de schrik van haar leven toen zij in haar tuin op een slang stuitte. De witgeel gekleurde slang was van haar buurman, die op dat moment niet thuis was. Nadat alle hulpdiensten waren gewaarschuwd, kwam de eigenaar van de slang thuis. Hij kon de 2-jarige python zonder veel moeite te pakken krijgen. De eigenaar heeft beloofd het hok van de python aan te passen.


---

Straatrover gepakt
29-8-2002. Een man die vorige week beroofd werd van zijn mobiele telefoon zag gisteravond de dader lopen op de Borneolaan. Hij alarmeerde daarop meteen de politie. Een aantal agenten ging er onmiddellijk op af. Ter plaatse zagen ze vier jongens lopen. Een agent nam telefonisch contact op met het slachtoffer en vroeg welke van de jongens de vermoedelijke dader was. Aan de hand van het signalement wilden de agenten de verdachte aanhouden. De vrienden van de verdachte, een 21-jarige Amsterdammer en twee 18-jarige mannen bemoeiden zich met de aanhouding en vertoonden zeer agressief gedrag waardoor de politie genoodzaakt was de 21-jarige man met pepperspray in zijn gelaat te spuiten. De verdachte bleef zich verzetten, maar kon na een korte worsteling worden aangehouden. Met de hulp van meerdere politieagenten zijn de andere drie de mannen ook aangehouden en ingesloten.


---

Personen te water
29-8-2002. Politieagenten hoorden gisteravond vanuit het politiebureau een binnenvaartschip geluidssignalen maken. Toen de agenten naar buiten gingen, zagen ze een vrouw, een man en twee kinderen in het water van de Houtmankade liggen. Het gezin was aan het varen met een plezierbootje toen deze in aanvaring kwam met een binnenvaartschip. De man werd met een reddingsboei uit het water gehaald. De vrouw en de kinderen werden door een te hulp geschoten bootje weer aan wal geholpen. Het gezin is opgevangen aan politiebureau Houtmankade. Het Korps Landelijke Politie Dienst en stelt een onderzoek in.


---

Gevoelige slag dieven
29-8-2002. Gisteravond en vannacht zijn op diverse locaties in Amsterdam verdachten aangehouden in verband met inbraken of pogingen daartoe.

Linnaeusstraat
Vannacht rond kwart voor vier zag een getuige een man inbreken in een feestwinkel aan de Linnaeusstraat. De verdachte zou een raam ingegooid hebben en naar binnen gegaan zijn. Politiemensen benaderden de winkel van beide kanten en verzochten een hondengeleider langs te komen. De inbreker had dat verzoek vermoedelijk gehoord en koos eieren voor zijn geld. Hij kwam vanuit de winkel tevoorschijn en gaf zich over.

Jarmuiden
Gisteravond tegen half twaalf werd een 45-jarige man aangehouden bij een poging tot inbraak bij een autobedrijf in Jarmuiden. Surveillerende politiemensen zagen drie mannen die bezig waren een schuifpui van een showroom te forceren. Twee van de verdachten konden vluchten en de derde werd gepakt. Het toegangshek tot het bedrijf was geforceerd en een vluchtauto stond klaar. In de auto werden inbrekersgereedschappen aangetroffen.

Oosterpark
Vannacht rond vier uur werden een man van 30 en 39 jaar aangehouden in verband met een inbraak in een café aan het Oosterpark. Glasgerinkel en een alerte getuige bracht de politie op het spoor. Politiemensen zochten vervolgens de omgeving af en troffen een tv aan met daarop bloedsporen. Korte tijd later konden beide mannen in de omgeving worden aangehouden. Zij voldeden aan het door een getuige opgegeven signalement en een van de verdachten had bebloede handen.

Bos en Lommerweg
Vannacht net na twaalf uur zagen surveillerende politiemensen twee personenautos over een bedrijventerrein rijden in de omgeving van Sloterdijk. In deze voertuigen zaten meerdere mannen. Bij een kentekencheck bleek het om huurauto's te gaan. De politie besloot deze auto's te volgen waarop de bestuurders er met hoge snelheid vandoor gingen. De achtervolging eindigde tegen een pilaar bij een fietstunneltje aan de Tijl Uilenspiegelstraat. De vijf inzittenden sprongen uit de auto en vluchtten weg. In de omgeving werden drie mannen van 23, 25 en 29 jaar aangehouden. In de auto trof men inbrekersmaterialen aan.


---