SNN Samenwerkingsverband Noord-Nederland


Bedrijventerrein in Wolvega wordt opgeknapt. SNN-subsidie voor uiteenlopende projecten in Noord-Nederland

Het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) heeft de subsidieaanvraag van een aantal projecten in de drie noordelijke provincies gehonoreerd, waaronder die van het bedrijventerrein Schipsloot in Wolvega. Voor het duurzaam verbeteren van het industrieterrein in de Friese plaats is 2.307.018,- beschikbaar gesteld. Als de opknapbeurt is voltooid, kunnen op het 50 ha grote terrein ongeveer 100 nieuwe banen ontstaan. Revitalisering van het bedrijventerrein zal verder leiden tot een verbetering van het vestigingsklimaat in de gemeente Weststellingwerf en tot nieuwe investeringen van bedrijven, die al op het terrein zijn gevestigd. Het project, waarmee de bestuurscommissie Economische Zaken van het SNN heeft ingestemd, voorziet in de sanering en herstructurering van het terrein van de voormalige gasfabriek, de aanleg van twee ontsluitingsroutes en twee fietsroutes op het terrein, verbetering van de groenvoorziening en het oprichten van een
parkmanagementorganisatie. Na de opknapbeurt komt bijna 3,5 ha van het bedrijventerrein beschikbaar als nieuw uitgeefbare bedrijfsgrond. Op het moment zijn er 58 bedrijven gehuisvest met in totaal 675 arbeidsplaatsen. De subsidie wordt verstrekt in het kader van het ontwikkelingsprogramma Kompas voor het Noorden en is verdeeld in een bijdrage van het ministerie van Economische Zaken en een EFRO Doelstelling 2 bijdrage (Europees Fonds Regionale Ontwikkeling) van ieder 1.153.509,-

Parkmanagement industrieterreinen Drenthe
Een aantal industrieterreinen in Drenthe krijgt van het SNN subsidie voor het opzetten van ondernemersorganisaties (parkmanagement). Die moeten bewerkstelligen dat de bedrijven op een industrieterrein op een aantal gebieden samenwerken. Zo kunnen gezamenlijke contracten worden gesloten voor bijvoorbeeld de afvoer en verwerking van afval, het gebruik van duurzame energie, de groenvoorziening en beveiliging. Gehoopt wordt dat deze vorm van samenwerking een belangrijke voorbeeldfunctie krijgt voor vergelijkbare bedrijventerreinen elders in Noord-Nederland. De subsidie is toegekend aan de bedrijventerreinen De Holwert, Leeuwerikenveld, De Heege en De Hare in Coevorden (een EZ/Kompasbijdrage van in totaal 87.000,-), bedrijventerrein Noord in Meppel (een EZ/Kompasbijdrage van 57.500,-) en bedrijventerrein Oevers in Meppel (een EZ/Kompasbijdrage van 60.000,-).

Noordelijke alliantie verfindustrie
Acht bedrijven uit de verfindustrie in Noord-Nederland zetten de eerste stappen op weg naar een structurele samenwerking. De bestuurscommissie Economische Zaken van het SNN heeft besloten dit initiatief te ondersteunen met een EZ/Kompasbijdrage van 41.826,-. Het project vloeit voort uit een doorlichting van de verfindustrie in de drie noordelijke provincies en de conclusies en aanbevelingen van de zogeheten Taskforce Verf, die daarop zijn gevolgd. MKB-ondernemingen in de verfindustrie staan voor een dilemma. Enerzijds moeten de kosten omlaag. Anderzijds willen de bedrijven zich onderscheiden van de grote verffabrikanten door flexibel om te gaan met de wensen van de klant. Dat leidt vaak juist weer tot hogere kosten. De concurrentiepositie verslechtert en algemeen wordt verwacht dat de sector aan de vooravond staat van nieuwe saneringen, die ten koste zullen gaan van het MKB. Gezien de gevoeligheden, die daarmee gepaard gaan, begint de samenwerking met eenvoudige, minder concurrentiegevoelige projecten. In een proces van elkaar leren kennen en het opbouwen van vertrouwen wordt gewerkt aan een meer strategische samenwerking. Uiteindelijk doel van het project is een versterking van de concurrentiepositie van de verfsector in Noord-Nederland met als bijkomende gunstige effecten, dat de afvalstromen verminderen en het vervoer efficiënter wordt.

Samenwerking industriële ontwerpers
Het SNN stelt 35.956,- beschikbaar voor een samenwerkingsproject van vijf ondernemers op het gebied van industriële productontwikkeling. Door samenwerking willen de betrokken productontwikkelaars alle disciplines op het gebied van industrieel ontwerpen bundelen, waardoor ze sneller in aanmerking komen voor grotere opdrachten. Productontwikkeling heeft behalve met vormgeving ook te maken met techniek, ergonomie, milieuaspecten, organisatie en marketing. Het komt vaak voor dat ondernemingen totaalopdrachten door externe bureaus laten uitvoeren, waarbij als voorwaarde wordt gesteld dat alle expertise voor het hele ontwikkelingstraject aanwezig is. Strategische samenwerking moet de concurrentie- en werkgelegenheidspositie van de noordelijke productontwikkelaars in het algemeen en de samenwerkende ondernemingen in het bijzonder versterken. Het samenwerkingsverband denkt onder meer aan beurspresentaties, een gezamenlijke brochure en website en specifieke acties, gericht op grotere ondernemers. De financiële ondersteuning van het SNN betreft een EZ/Kompasbijdrage.

29-08-2002 (02-018)