Gemeente Tilburg

27-8-2002
Uitbreiding winkelcentrum Heyhoef
Stedenbouwkundige verkenning

Stichting Unilever Pensioenfonds Progress wil winkelcentrum Heyhoef in Reeshof uitbreiden. Al in 2001 hebben zij hiervoor een ontwerp laten opstellen. Door het wegvallen van een van de toekomstige gebruikers van de uitbreiding is dat ontwerp achterhaald. Toch wil Progress het winkelcentrum, op de locatie die volgens het geldende bestemmingsplan daarvoor bedoeld is, uitbreiden. Eventueel in een andere opzet.

Stedenbouwkundige verkenning
Om na te gaan op welke wijze de uitbreiding van Heyhoef het beste gestalte kan krijgen, is een stedenbouwkundige verkenning uitgevoerd. Deze verkenning heeft geleid tot een voorkeursmodel met bijbehorende varianten waarbinnen de uitbreiding van Heyhoef vorm kan krijgen. In dit voorkeursmodel staat voor vier verschillende onderwerpen (Verkeer, Bebouwinsstructuur, Parkeren en Bevoorrading) uitgewerkt wat de wenselijke planopzet is. Welke variant binnen het voorkeursmodel gekozen wordt, hangt af van de financiële haalbaarheid, de verkeersveiligheid of de belangen van de gebruikers, ondernemers en eigenaren. Het voorkeursmodel wordt als leidraad gebruikt bij de verdere planontwikkeling van Heyhoef.

Verkeerssituatie
Bij de toekomstige uitbreiding van winkelcentrum Heyhoef moet voldoende rekening gehouden worden met de verkeersontsluiting en het parkeren. De structuur van de verkeersontsluiting moet aangepast worden, voordat de uitbreiding van het winkelcentrum gerealiseerd wordt. In de huidige opzet laat de verkeerssituatie bij het winkelcentrum te wensen over. Voordat gestart wordt met de uitbreiding van Heyhoef kunnen de reeds voorgestelde verkeersmaatregelen worden voorbereid. Prioriteit hierbij heeft de kruising met de Huibevendreef/Genemuidenstraat en de kruising met de Hillegomstraat/Kerkenbosplaats. De uitvoering hiervan zal plaatsvinden nadat de financiële haalbaarheid gewaarborgd is

Feiten
Winkelcentrum Heyhoef is in 1997 als voorzieningengebied gerealiseerd in de VINEX woonwijk Reeshof. Heyhoef omvat detailhandel, bovenwoningen (huur) en diverse sociaal-maatschappelijke voorzieningen (o.a. de gemeentelijke stadswinkel, het gebiedsteam West van Wijkzaken, de openbare bibliotheek, wijkcentrum Reeshof en de Stichting Wijkraad Reeshof). De basisscholen ten noorden van het winkelcentrum maken ook regelmatig gebruik van het wijkcentrum. Verder is er eenmaal in de week op het westelijk deel van de parkeerplaats een markt.

Vervolg
Er is nog geen duidelijk beeld te geven van de toekomstige ontwikkeling van Heyhoef, omdat aan de stedenbouwkundige verkenning nog geen concrete uitvoeringsmaatregelen zijn gekoppeld. Ook de financiële haalbaarheid van de varianten is nog niet uitgewerkt. Belanghebbende partijen (onder andere winkeliersvereniging, gemeente en projectontwikkelaar) bepalen in gezamenlijk overleg het wenselijke programma, en hun aandeel in de realisering en exploitatie ervan, natuurlijk volgens de richtlijken van het voorkeursmodel. Afhankelijk van hoe de planvorming zich in de loop van 2002 en 2003 verder zal ontwikkelen, is het moment van de uitbreiding van Heyhoef te bepalen.