Provincie Overijssel

Overijsselse Nieuws: helden gezocht

Voor de derde keer op rij is de provincie Overijssel op zoek naar kandidaten voor de Overijsselse veiligheidsprijs. Deze prijs kent de provincie jaarlijks toe aan mensen die zich in Overijssel op voorbeeldige wijze hebben ingezet voor een veilige samenleving.

U kunt zelf dus aangeven wie er kans maakt op de prijs. Als u iemand kent die actief heeft bijgedragen aan het verbeteren van veiligheid (bijvoorbeeld bij u in de buurt) of weet u iemand die kordaat optrad in een situatie waarbij iemands veiligheid in het geding was, kunt u de tip doorsturen naar het bestuur van de provincie Overijssel. Het hoeft overigens niet om één persoon te gaan. De buurtvereniging of andere groepen of instellingen mogen natuurlijk ook in het zonnetje worden gezet. Zo willen Provinciale Staten hun waardering uitspreken voor iedereen die zich inzet voor een veilig Overijssel. Denk daarbij aan buurtpreventie, snel ingrijpen bij criminaliteit, en het desgewenst verlenen van assistentie. Iedereen in de provincie Overijssel kan kandidaten voordragen. De inschrijving voor de prijs stopt op 1 november van dit jaar.

Vorig jaar waren er maar liefst drie prijzen te verdelen. De winnaars van vorig jaar, de heren Bep Visscher en Flip Visscher, lijmden dankzij hun uitstekende bemiddeling de sluimerende vertrouwensbreuk in het dorp Genemuiden, na afloop van de breed uitgemeten 'brommerrellen'. Verder waren er onderscheidingen voor de Almeloër Gerard Rutten die met zijn project 'Verf in de tunnel' een verloederde graffititunnel met vrolijke motieven overschilderde. Tot slot viel Zwollenaar Henk Lobes in de prijzen die als buurtbemiddelaar menig geval van burengerucht en overlast in de kiem smoorde.

Superheld

De huidige commissaris van de Koningin in Overijssel, Geert Jansen, hoopt op veel aanmeldingen. "Dat zie ik als een teken aan de wand. Het wijst mensen op hun eigen mogelijkheden; 'Wat zou ik kunnen doen voor een veilige samenleving?' Dat hoeft helemaal niet zo'n superhelden-gehalte te hebben als sommigen misschien denken. Veiligheid zit juist in kleine dingen. Een kapotte straatlantaarn melden, de politie bellen bij burengerucht. Maar ook de ogen niet sluiten bij geweld op straat. Ik hoef hier geen lans te breken voor de zinloos geweld discussie. Een maatschappelijk fenomeen waarvan ik overtuigd ben dat het tot het verleden kan behoren. Betrokkenheid van Overijsselaars draagt ontzettend bij aan het gevoel dat je in geval van onraad er niet alleen voor hoeft te staan. Als provincie moet je, zeker sinds de gebeurtenissen in Enschede, alles doen wat je kunt om dat gevoel te stimuleren."

Hoewel de vuurwerkramp grote indruk heeft achtergelaten op inwoners van de provincie, gaat provinciaal veiligheidsbeleid niet alleen over de opslag van vuurwerk. Zoals wekelijks is te zien in het RTV Oost programma Alarmfase 9, controleert de provincie de veiligheid en voorschriften van diverse (grotere) bedrijven en instellingen, in een zeer divers aantal werkvelden. En dat beleid werpt vruchten af. Een verminderd aantal klachten bij het Milieupunt is een indicator. Evenals verscherpte regelgeving voor (chemische) bedrijfsinstellingen.

Aanmelden

Nog even voor de duidelijkheid: de prijs is bedoeld voor mensen die zich niet op professionele basis (politie, brandweer e.d.) inzetten voor een veilig Overijssel. De aanmelding moet betrekking hebben op een situatie in Overijssel. Kent u iemand die in aanmerking komt voor de Veiligheidsprijs Overijssel, kunt u tot 1 november 2002 een aanmeldingsformulier opsturen naar:

Provincie Overijssel

Programma Integrale Veiligheid - Veiligheidsprijs

Postbus 10078

8000 GB Zwolle

Overijsselse Nieuws: helden gezocht

Minder milieuklachten in Overijssel vorig jaar

Regionaal Bedrijventerrein Twente

Nieuwe brochures verschenen over klachten en bezwaren

Nieuwe fietsroutefolder Noordwest-Overijssel

Abonnement Overijssels Overzicht?

© 29-08-2002 Provincie Overijssel