Nederlandse Onderneming voor Energie en Milieu BV

NOVEM

subsidieregeling Duurzame Energie 2002

Innovatieve projecten vinden hun weg naar subsidieregeling Duurzame Energie 2002

Bij Novem zijn in de eerste tenderronde van subsidieregeling Duurzame Energie 96 aanvragen binnengekomen van bedrijven en instellingen die subsidie willen voor innovatieve projecten op het gebied van duurzame energie. Het aantal inschrijvingen geeft aan dat de regeling BSE Duurzame Energie voorziet in een behoefte binnen het bedrijfsleven.

Brede belangstelling
Bedrijven en instellingen die actief zijn op het gebied van zowel de ontwikkeling als de toepassing van duurzame energietechnologieën hebben projectvoorstellen ingediend. De projecten vertegenwoordigen een investering van 70 miljoen euro en er is voor ruim 22 miljoen euro subsidie aangevraagd bij een subsidiebudget van 9 miljoen euro. Het gaat om 49 onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten, 22 praktijkexperimenten, 17 demonstratieprojecten en 8 marktintroductieprojecten. De aanvragen worden gerangschikt naar bijdrage aan de doelstelling van de regeling door een externe adviescommissie.

Nieuwe subsidiemogelijkheden
Een nieuwe tenderronde is inmiddels geopend. Nieuwe projecten kunnen worden ingediend tot en met 12 december 2002. Innovatie projectideeën kunnen worden voorbesproken met een adviseur van Novem. Aanvragen voor kennisoverdracht- of haalbaarheidsprojecten kunnen, los van de tender, tot en met 24 oktober 2002 worden ingediend. Deze aanvragen worden op volgorde van binnenkomst behandeld.

Duurzame Energie in Nederland (DEN)
In 2020 moet 10% van de Nederlandse energiebehoefte worden ingevuld met behulp van duurzame energiebronnen. Dat is de doelstelling van de Nederlandse overheid. Novem helpt daarbij via uitvoering van het programma Duurzame Energie in Nederland (DEN). DEN stimuleert het toepassen van duurzame energie in provincies, gemeenten en bedrijven in de bouwsector, agrarische sector, industrie en dienstensector. Dit gebeurt onder meer door initiatieven te ondersteunen en subsidie beschikbaar te stellen voor veelbelovende en innovatieve energieprojecten. Het DEN-programma wordt uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

Meer informatie
Voor meer informatie kan men contact opnemen met het DEN-subsidiebureau,
telefoon 030 . 23 93 798, e-mail Duurzame-Energie@novem.nl of kijk op www.den.novem.nl.

29 aug 02 15:27