Productschap Diervoeder

29/08/2002

Aanpak afvoer en vernietiging met MPA besmette voedermiddelen

In de achterliggende weken zijn de voedermiddelen die met MPA besmet zijn en de diervoeders waarin deze producten verwerkt zijn, door de betreffende bedrijven teruggehaald en separaat opgeslagen. In een aantal gevallen zijn ook kuilvoeders getraceerd waaraan melasse is toegevoegd uit een besmet spoor.

In de achterliggende periode is er overleg gevoerd met het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, NEVEDI, OPNV en LTO Nederland over de bestemming van deze producten. De conclusie is dat deze producten niet meer geschikt zijn voor diervoeding (en humane consumptie).

Voorts is er overeenstemming over welke bestemming deze producten kunnen krijgen, en onder welke voorwaarden het toezicht op de afvoer naar de non-food / non-feed bestemming dient plaats te vinden. Dit zal gebeuren onder verantwoordelijkheid van het Productschap Diervoeder. Hiertoe is een Beleidsregel t.b.v. voorwaarden en toezicht bij vernietiging van met MPA besmette voedermiddelen en daarmee geproduceerde diervoeders vastgesteld. De Minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij stelt de betrokken hiervan schriftelijk op de hoogte. Voorts zal het Productschap Diervoeder betrokkenen informeren.

Op dit moment voert het PDV overleg met een onafhankelijke inspectie-instelling om tot de inrichting van een PDV-loket afvoer MPA besmette voeders voor de coördinatie en uitvoering van deze beleidsregel en het toezicht op de uitvoering in de praktijk te komen. Dit PDV-loket zal ook het primaire aanspreekpunt zijn voor de betrokken bedrijven over deze aangelegenheid.

Zodra de naam en het adres van de inspectie-instelling definitief bekend zijn, zal dat worden bekendgemaakt. Op dit moment wordt de beleidsregel vertaald naar operationele procedu-res, verklaringen, instructies en documenten. Zodra deze voor de betreffende bedrijven beschikbaar zijn, zal dat ook worden bekend gemaakt. Dit zal naar verwachting uiterlijk 2 sep-tember a.s. het geval zijn.

Vanzelfsprekend zullen belanghebbenden in het verloop van de operatie individueel worden geïnformeerd over de gevolgen voor hen.

Voor meer (achtergrond)informatie over de MPA-affaire kunt is de website van het Ministerie van LNV raadplegen (www.minlnv.nl).

Zie ook:

- Beleidsregel t.b.v. voorwaarden en toezicht bij vernietiging van met MPA besmette voedermiddelen en daarmee geproduceerde diervoeders (d.d. 27 augustus 2002)