Gemeente Heumen

Nieuwsberichten

29-08-2002
Beleidsregels voor vrijstellingen


Artikel 15 van de wet op de Ruimtelijke Ordening zegt dat in een bestemmingspla n kan worden bepaald dat burgemeester en wethouders bevoegd zijn vrijstelling t e verlenen van bepaalde, in het plan als zodanig aangegeven planvoorschriften. Een vrijstellingsmogelijkheid die via die weg in elk bestemmingsplan is opgenom en heeft betrekking op het verlenen van medewerking aan het afwijken van de mat en die in het plan staan voorgeschreven. De afwijking mag ten hoogste 10% bedra gen.

In artikel 19, lid 3, van de Wet op de Ruimtelijke Ordening is bepaald dat burg emeester en wethouders vrijstelling kunnen verlenen van een bestemmingsplan in bij algemene maatregel van bestuur aan te geven gevallen. De bedoelde algemene maatregel van bestuur betreft het Besluit op de ruimtelijke ordening waarin een opsomming wordt gegeven van die gevallen waarin het verlenen van vrijstelling mogelijk is. Het gaat dan bijvoorbeeld om een ondergeschikte uitbreiding van wo ningen en een wijziging in het gebruik van opstallen binnen de bebouwde kom.

Om willekeur en rechtsongelijkheid te voorkomen is het van belang dat beleidsui tgangspunten en criteria voorhanden zijn waaraan verzoeken om een vrijstelling kunnen worden getoetst. Burgemeester en wethouders hebben dergelijke uitgangspu nten vastgesteld. De "beleidsregels" waarin ze te vinden zijn treden in werking op de dag van deze publicatie (3 september dus) en kunnen desgewenst gedurende de openingstijden van het gemeentehuis worden ingezien bij de balie van de sec tor grondgebiedzaken.