Nationaal Actieplan Seksueel Misbruik Kinderen

Fiom groepsaanbod district Zuid najaar 2002

De Fiom bureaus in Eindhoven, Nijmegen en Maastricht starten najaar 2002 met nieuwe groepen, onder begeleiding van maatschappelijk werkers, voor:

* Vrouwen met geweldervaring in relatie

* Mannen die seksueel misbruikt zijn

* Partners van mannelijke slachtoffers van seksueel geweld
* Ouders van kinderen die buiten het gezin seksueel werden misbruikt
* Moeders van kinderen die seksueel misbruikt zijn
Voor informatie en/of aanmelding voor deze groepen of voor individuele hulp kunt u contact opnemen met:

Fiom-bureau Eindhoven: 040 - 245 33 35
Fiom bureau Nijmegen: 024 - 329 40 53
Fiom bureau Maastricht: 043 - 321 48 56

Vrouwen met geweldervaring in relatie

De groep is bedoeld voor vrouwen die door hun (ex) partner lichamelijk, geestelijk en/of seksueel zijn mishandeld. Ook vrouwen die nog in een geweldssituatie leven of nog bedreigd worden kunnen deelnemen aan de groep. Thema's kunnen zijn schuld- en schaamtegevoelens, machteloosheid, verwerken van verlies, isolement en het maken van een nieuw begin. Vrouwen kunnen hun ervaringen met elkaar delen en herkenning vinden bij elkaar. Doel van de groep is het vergroten van de eigen weerbaarheid, het leren omgaan met gevoelens van verdriet en boosheid en het doorbreken van een mogelijk isolement. In september staat de groep gepland in Nijmegen en Maastricht. In oktober staat de groep in Eindhoven gepland.

Mannen die seksueel misbruikt zijn

De groep komt ongeveer 20 keer wekelijks bijeen. Aan de hand van thema's, (huiswerk)opdrachten en oefeningen komen voor ieder herkenbare onderwerpen aan de orde, zoals overlevingsmechanismen, contacten en relaties, vertrouwen, seksualiteit en zelfbeeld en identiteit. Doel van de groep is om het isolement te doorbreken door met elkaar over deze en andere onderwerpen te praten en (h)erkenning te vinden. Dit zal ertoe bijdragen dat mannen beter in staat zullen zijn om met de gevolgen van het misbruik verder te leven. Januari / februari 2003 start de groep in Nijmegen, Eindhoven en Maastricht.

Partners van mannelijke slachtoffers van seksueel geweld

De groep is bedoeld voor partners die willen praten over wat het voor hen betekent dat hun echtgenoot of vriend misbruikt is en hoe dit doorwerkt in de relatie. Enerzijds wil de partner haar / zijn vriend / echtgenoot ondersteunen en wordt er veel steun en begrip van de partner gevraagd. Anderzijds blijft de partner vaak met haar / zijn eigen emoties zitten.Tijdens de bijeenkomsten wordt o.a informatie gegeven over seksueel misbruik en de gevolgen ervan. In oktober staat de groep gepland in Eindhoven.

Ouders van kinderen die buiten het gezin seksueel werden misbruikt

De groep is bedoeld voor ouders van wie een of meerdere kinderen seksueel zijn misbruikt buiten familieband. Tijdens de bijeenkomsten wordt aan de hand van thema's o.a. gesproken over de rol van de dader en waarom kinderen zwijgen, de gevolgen van het uitkomen van het misbruik, de mogelijke effecten van het misbruik op het kind en de reacties van de omgeving. Door het krijgen van informatie en door onderlinge uitwisseling zullen ouders steun ervaren om beter met deze ingewikkelde situatie om te gaan. In september staat de groep gepland in Nijmegen en Maastricht. In november staat de groep gepland in Eindhoven.

Moeders van kinderen die seksueel misbruikt zijn

De groep is bedoeld voor vrouwen van wie een of meerdere kinderen seksueel misbruikt zijn. Hulpverlening aan de moeder is niet alleen belangrijk voor de vrouw zelf, maar de hulp en ondersteuning komt ook de kinderen ten goede. Tijdens de bijeenkomsten wordt o.a. gesproken over de relatie met de kinderen voor en na het misbruik, schuld- en schaamtegevoelens, reacties van de omgeving en de eigen toekomstverwachtingen. Door de herkenning en het begrip van andere moeders wordt het isolement doorbroken en wordt het zelfvertrouwen versterkt. In november staat de groep gepland in Eindhoven en in januari 2003 in Nijmegen.


---


---

Laatst gewijzigd: 29-08-2002