Nationaal Actieplan Seksueel Misbruik Kinderen

Cursus wijst kinderen op de gevaren van pedoseksuelen op internet

De Kinderconsument, een organisatie die opkomt voor de belangen van jeugdige internetgebruikers, heeft een cursus ontwikkeld tegen kinderlokkers op het internet. Met de cursus wordt kinderen gewezen op de gevaren van gegevens uitwisseling via het web.

Basisschoolleerlingen krijgen een cursus aangeboden waarin zij worden gewaarschuwd voor pedoseksuelen die via internet opereren. Door middel van een interactieve quiz leren kinderen spelenderwijs hoe zij zich tegen deze mensen kunnen beschermen.

Chatboxen

Vooral chatboxen blijken steeds vaker een moderne schuilplaats voor volwassenen die contact zoeken met minderjarigen. Uit onderzoek van de Amerikaanse Universiteit van New Hampshire blijkt dat een op de vijf kinderen die zich op het internet begeven, door pedoseksuelen wordt benaderd. Vooral meisjes tussen de 12 en 17 jaar blijken het doelwit.

Eind juni werd in Amerika de 23-jarige Menno B. veroordeeld. Hij had met de 13-jarige Dena de ene na de andere chatsessie gevoerd, pornografische filmpjes van hemzelf naar haar toegestuurd en haar seksuele voorstellen gedaan totdat ze een date hadden kunnen maken. Hij vloog naar Amerika waar hij door de politie werd ingerekend. Dena was geen 13-jarige meisje maar een undercover agente.

Kamervragen

Het Tweede Kamerlid Rietkerk heeft inmiddels aan de betrokken bewindslieden vragen gesteld over de gevaren die kinderen op het internet lopen. Het CDA-Kamerlid wil dat het kabinet het doen van seksueel getinte uitnodigingen aan kinderen strafbaar stelt.

Tips voor kinderen om veilig met internet om te gaan


* Wees zuinig met het geven van je adres en (mobiele) telefoonnummer, maar ook met foto's van jezelf of je familie. Je weet maar nooit wat anderen er mee doen. Met je telefoonnummer is makkelijk te achterhalen waar je woont!

* Houd je password voor jezelf. Want voor je 't weet kent de hele wereld het, ook mensen van wie je het niet zou willen.
* Je anders voordoen dan je bent, kan geinig zijn, maar ook gevaarlijk. Je weet nooit zeker met wie je chat. Dat geldt trouwens ook voor degene met wie je chat. Ook hij of zij kan anders zijn dan hoe hij of zij zich voordoet tijdens je chat. Dat anders voordoen kan leuk zijn, maar jij bepaald (of de ander met wie je aan het chatten bent) wanneer het genoeg is.
* Als je afspreekt met iemand van internet, doe dat dan waar veel mensen zijn. Neem iemand mee en laat thuis (of aan iemand anders als je dat liever hebt) weten waar je bent. Chatten is leuk, maar stop als het vervelend wordt of als je het niet leuk meer vindt.
* Als je chat en iemand is vervelend tegen je, ga er niet (langer) op in. Neem een beslissing en log bijvoorbeeld uit of chat met iemand anders door.
Als je iets ziet dat je naar vindt, klik dan weg. Je hoeft er toch niet verder naar te kijken?

* Praat er thuis over, ook als je gemene of onbeschofte e-mails krijgt. Met je ouders, of broer of zus. Erover praten helpt, dan heb je het gevoel dat je er niet alleen voor staat.

Bron: Surf op Safe (www.surfsafe.nl) Deze internetsite geeft kinderen handige tips om veilig te internetten.


---


---

Laatst gewijzigd: 29-08-2002