Nationaal Actieplan Seksueel Misbruik Kinderen

Twee priesters in VS uit ambt gezet wegens seksueel misbruik

Het aartsbisdom van Washington heeft twee van seksueel misbruik beschuldigde priesters uit het geestelijk ambt gezet. Het tweetal was al geschorst. Een van de twee zou 25 jaar geleden twee jongens hebben misbruikt, de ander zou tussen 1979 en 1984 een meisje hebben lastiggevallen.

Het nieuws volgt op een reeks seksschandalen binnen de katholieke kerk. Zo werden vorige maand ook al geestelijken uit Australië, Amerika, Duitsland en de Filippijnen beschuldigd van pedofilie.

In reactie op deze berichten sprak Paus Johannes Paulus II zijn droefenis uit over priesters die zich schuldig maken aan seksueel misbruik van kinderen. In zijn toesprak tijdens de Wereldjongerendagen in Toronto noemde hij deze groep priesters een "bron van schaamte en droevigheid" voor de Rooms-Katholieke Kerk.

In juni besloten de bisschoppen in de VS dat priesters die zich schuldig hebben gemaakt aan seksueel misbruik uit hun ambt gezet kunnen worden. Dat moet gebeuren door een bisschop, die handelt op advies van een commissie die klachten over seksueel misbruik onderzoekt.

---


---

Laatst gewijzigd: 29-08-2002