Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 329 23 78
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht

Datum Nummer persbericht
29 augustus 2002 c025

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Arian Kuil, doorkiesnummer 3292380

Leefbaarheid en kwaliteit centraal bij herstructurering

Grootscheepse transformatie Nijmegen-West

De gemeente Nijmegen gaat de komende decennia fors investeren in een verbetering van de leefbaarheid en ruimtelijke kwaliteit van het westelijk stadsdeel. De komende twintig jaar wordt het woningbestand uitgebreid en gerenoveerd. Bovendien vindt een ingrijpende herschikking plaats van de aanwezige bedrijvigheid. De gemeente wil op die manier samen met bewoners, bedrijfsleven en maatschappelijke groeperingen een stevige kwaliteitsimpuls aan dit deel van de stad geven.

Het gaat hierbij om het gedeelte van Nijmegen vanaf de spoorbrug over de Waal, tot en met de Noord- en Oostkanaalhavens, inclusief de wijken Waterkwartier en De Biezen.
Oude wijken die worden omzoomd door relatief veel zware industrie. Door de latere uitbreiding van Nijmegen liggen deze bedrijven nu eigenlijk midden in de stad. De kwaliteit en leefbaarheid van dit stadsdeel is daardoor onder druk komen te staan. Het is de ambitie van dit college van burgemeester en wethouders van Nijmegen die kwaliteit en leefbaarheid de komende jaren sterk te verbeteren.

Koers West

Dit project met de naam Koers West, kent drie belangrijke deelprojecten:


* Waalfront, herontwikkeling van de westelijke Waaloever. Waar nu nog zware industrie beeldbepalend is, wordt een aantrekkelijke woonlocatie ontwikkeld, met een gevarieerd woonaanbod en ruimte voor groen.
* Tweede stadsbrug en stadsring.

* Herstructurering van de bedrijventerreinen Noord- en Oostkanaalhavens.

De drie deelprojecten worden in relatie tot elkaar ontwikkeld. Dat gebeurt in overleg met bewoners, bedrijven, maatschappelijke organisaties en andere overheden.

Goed voor Nijmegen

Koers West staat daarmee voor de integrale aanpak van het westelijk stadsdeel met als belangrijkste ambitie de kwaliteit van dit deel van de stad sterk te verbeteren.

Die impuls moet tevens ten goede komen aan Nijmegen als geheel. Zo zal bijvoorbeeld de tweede stadsbrug ook bijdragen aan de versterking van de band met het noordelijk stadsdeel van Nijmegen, de Waalsprong. De brug zorgt tevens voor een betere bereikbaarheid van de stad en een andere verdeling van de verkeersdruk.
Het aanbod aan woningen in de stad wordt sterk verbeterd, waardoor de druk op andere wijken kan verminderen. De economische bedrijvigheid wordt duurzamer ingericht.

Als randvoorwaarde voor het project geldt dat de totale milieudruk hierdoor niet mag toenemen.

Persconferentie

Het plan van aanpak wordt op dinsdag 10 september tijdens een persconferentie toegelicht door de wethouders Paul Depla (ruimte, wonen), Lenie Scholten (werk en inkomen) en Ton Hirdes (verkeer en milieu).

De persconferentie wordt gehouden in het oude Vasim-gebouw en begint om 15.00 uur. U bent hierbij van harte uitgenodigd deze bijeenkomst bij te wonen.

Het Vasim-gebouw ligt midden in Nijmegen-West en vormde jarenlang een bron voor milieuklachten uit de omgeving. Vorig jaar besloot het bedrijf de deuren te sluiten, omdat het niet meer kon voldoen aan de milieu-eisen van de vergunningverlener, de provincie Gelderland. De gemeente Nijmegen heeft het pand toen aangekocht met het oog op de gewenste ontwikkelingen in Nijmegen-West.

Routebeschrijving:

Komend vanaf richting Arnhem:
Keizer Trajanusplein, rechtdoor Canisiussingel, Oranjesingel, tweede afslag op Keizer Karelplein, richting Weurt. Ga rechtdoor langs Kronenburgerpark. Einde weg, linksaf Lange Hezelstraat. Onder tunnel rechtsaf Weurtseweg. Na 1 km rechtsaf: Winselingseweg.

Komend vanuit het zuiden:
Neerbosscheweg (A73), ga bij viaduct einde/begin snelweg (Anac) Energieweg op, oversteken Rotonde (benzinepomp), Kanaalstraat, linksaf Mercuriusstraat, rechtsaf Weurtseweg, linksaf Winselingseweg.


---
Alle informatie in dit emailbericht is onder voorbehoud. De Gemeente Nijmegen is op geen enkele wijze aansprakelijk voor vergissingen of onjuistheden in dit bericht.