GroenLinks


-


23 augustus 2002

Nederlandse inzet in Johannesburg voor duurzame energie miskent ernst van problematiek van klimaatverandering.

Den Haag, 23 augustus 2002

Het kabinet-Balkenende toont op het terrein van duurzame energie geen enkele ambitie. Deze ambitieloze inzet miskent de ernst van de problematiek van de klimaat-verandering. Illustratief is de beantwoording van de Kamervragen waarin de bewindslieden nota bene blunderen met feitelijk verkeerde cijfers bij het beschrijven van de ambities.

Premier Balkenende en de staatssecretarissen van Geel en van Ardenne lieten de kamer in antwoord op vragen van GroenLinks Kamerlid Duyvendak weten dat de delegatie in Johannesburg zal pleiten voor een verhoging van het aandeel duurzaam geproduceerde energie in 2010 in de geĂŻndustrialiseerde landen met slechts 2 procent. Duyvendak had, in navolging van het WNF, bij premier Balkenende en de staatssecretarissen van Geel en van Ardenne gepleit voor een aandeel duurzame energie van 10 procent in 2010. Met een groei van 2 procent wordt deze 10 procent bij lange na niet gehaald.

Secretaris-generaal Koffi Annan riep afgelopen week op om in Johannesburg concrete afspraken te maken over duurzame energie. Aanleiding voor zijn oproep waren de droogtes en overstromingen de wereld teisteren. Natuurrampen, die volgens deskundigen veel vaker voor zullen komen wanneer we het gebruik van fossiele brandstoffen niet beperken.

In de beantwoording van de Kamervragen halen de bewindslieden overigens op pijnlijke wijze veel cijfers door elkaar. Zo verwarren zij een aantal malen de doelstelling voor het aandeel duurzaam bij opwekking van elektriciteit, met de doelstelling van het aandeel duurzaam van het totale energiegebruik.

Wijnand Duyvendak


-
Meer weten? E-mail info@groenlinks.nl