GroenLinks


-

Nawijn walst over gemeenten heen

28 augustus 2002

Minister Nawijn wil gemeenten verbieden hulp te bieden aan uitgeprocedeerde asielzoekers. Daarmee miskent hij de grote humanitaire problemen van uitgeprocedeerden en de verantwoordelijkheid van de overheid daarvoor.

GroenLinks vraagt minister Nawijn van Vreemdelingenzaken en integratie om opheldering over zijn uitlatingen over gemeenten die hulp aan uitgeprocedeerde asielzoekers bieden. De overheid slaagt er nog steeds niet in uitgeprocedeerde asielzoekers daadwerkelijk uit te zetten naar het land van herkomst. Meestal worden mensen botweg op straat gezet. Nawijn wil gemeentelijke hulp aan deze kwetsbare groep mensen, waaronder zich veel kinderen bevinden, verbieden. Met het verbod miskent Nawijn de grote humanitaire problemen van uitgeprocedeerden. Het hulpverbod is naar het oordeel van GroenLinks in strijd met fatsoensnormen en internationale afspraken. Daarnaast miskent Nawijn met dit verbod de in de gemeenten levende emoties rondom stadsgenoten die soms zeven tot acht jaar deelnemen aan de plaatselijke samenleving.

Schriftelijke vragen van het lid Halsema (GroenLinks) aan de minister van Vreemdelingenzaken en integratie inzake toepassing van bestuursdwang op gemeenten die hulp bieden aan illegalen


1. Klopt het dat u overweegt bestuursdwang toe te passen op gemeenten die hulp bieden aan illegaal in Nederland verblijvende personen ?


2. Hoe verhouden uw uitlatingen zich tot de door veel gemeenten gevoelde zorgplicht voor illegaal binnen hun gemeentegrenzen verblijvende personen?


3. Welke rechtsgrondslag heeft het voornemen om bestuursdwang op gemeenten toe te passen?


4. Bent u bekend met de grote problemen die gemeenten ondervinden met het beëindigen van opvangvoorzieningen van uitgeprocedeerde asielzoekers?


5. Welke concrete beleidsmaatregelen gaat u nemen om gemeenten bij te staan in de daadwerkelijke uitzetting van illegalen en bent u bereid deze beleidsmaatregelen aan de Kamer mee te delen?


6. Aan welke maatregelen denkt u om de Vreemdelingenwet 2000 beter uit te voeren?


-
Meer weten? E-mail info@groenlinks.nl