Gemeente Ede

nummer 203 / Ede, 29 augustus 2002

Ouderen maken weinig gebruik van inkomensondersteunende regelingen

Ouderen met een laag inkomen maken relatief weinig gebruik van de diverse inkomensondersteunende regelingen van de gemeente Ede. Datzelfde geldt voor huishoudens met een laag inkomen dat niet bestaat uit een bijstandsuitkering. Dit blijkt uit een onderzoek dat in de eerste helft van 2002 is uitgevoerd door de afdeling Onderzoek en Ontwikkeling van de gemeente Ede.

In dit onderzoek is nagegaan of er veel inwoners zijn die recht hebben op inkomensondersteunende regelingen, maar daar geen gebruik van maken (dit heet het niet-gebruik) en wat daaraan gedaan kan worden. De onderzochte regelingen zijn de individuele en de categoriale bijzondere bijstand, de categoriale minimaregelingen en de kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen.

De minima met een uitkering in de gemeente Ede maken over het algemeen goed gebruik van de diverse regelingen. Voor de meeste regelingen komt het niet-gebruik onder de 50% uit. Het gebruik dat ouderen van deze regelingen maken is echter laag, evenals dat van minima-huishoudens zonder bijstandsuitkering.

Conclusies
Het gebruik van de regelingen door ouderen kan worden verhoogd door informatiebijeenkomsten te houden, concludeert het onderzoeksrapport. Daarnaast kan het niet-gebruik worden teruggedrongen door gebruik te maken van intermediairs. Ouderen hebben behoefte aan een vertrouwd contactpersoon die informatie kan geven over de regelingen en eventueel kan helpen bij het aanvragen van de regelingen. Uit gesprekken met ouderen blijkt dat het voor hen vaak lastig is om naar het gemeentehuis te komen om formulieren in te vullen. Zij zijn erbij gebaat als de afhandeling zoveel mogelijk bij hen thuis kan gebeuren.

Ook de minimahuishoudens zonder bijstandsuitkering kunnen via contactpersonen gestimuleerd worden meer gebruik te maken van de regelingen. Daarbij wordt gedacht aan huisartsen, scholen, alfahulpen, kerken, banken enz. Uit gesprekken met contactpersonen blijkt een grote bereidheid om bekendheid te geven aan de regelingen. Ook het Maatschappelijk Advies & Informatiecentrum (MAI) zou hulp kunnen bieden bij het invullen van de formulieren.

Het college van burgemeester en wethouders heeft het onderzoeksrapport voor kennisgeving aangenomen. De uitvoering van de aanbevelingen uit het rapport is op dit moment niet te overzien. In het regeerakkoord van CDA, LPF en VVD wordt aangekondigd dat het minimabeleid wordt teruggedraaid. Het is op dit moment nog niet in te schatten welke consequenties dat heeft voor het gemeentelijke amoedebeleid. Het college heeft Het Overleg om advies gevraagd.

---