D66

D66 baalt van onduidelijkheid uitspraken Nawijn

Politie en justitie

Boris Dittrich

29-08-2002 - D66 heeft grote bezwaren tegen veel van de voorstellen van minister Nawijn, van Asiel- en Integratiebeleid. 'Het is volstrekt onduidelijk of hij particuliere luchtballonnetjes oplaat of dat hij kabinetsbeleid naar voren brengt' zegt Boris Dittrich. Om hier achter te komen heeft Dittrich op 29 augustus schriftelijke kamervragen gesteld aan premier Balkenende en aan minister Nawijn.

De afgelopen weken heeft minister Nawijn van Asiel- en integratiebeleid erg van zich doen spreken. In het ene na het andere interview heeft hij wilde plannen gelanceerd. Zo wilde hij dat Nederlanders die crimineel zijn, naar Marokko worden teruggestuurd. Na een onderhoud met premier Balkenende kwam minister Nawijn hierop terug. Verder wil hij subsidies voor projecten die voor allochtonen bestemd zijn afschaffen. Ook op dit onderwerp is hij inmiddels door premier Balkenende teruggefloten. Een ander plan is gemeenten die aan hun zorgplicht voldoen en uitgeprocedeerde asielzoekers tijdelijk ondersteunen, met bestuursdwang dreigen. In weer een ander vraaggesprek pleit Nawijn ervoor de aanmeldcentra voor asielzoekers tevens te gaan gebruiken als vertrekcentra voor uitgeprocedeerde asielzoekers.

Schriftelijke vragen van Boris Dittrich aan minister Nawijn over diens verandering van standpunt m.b.t. het intrekken van de Nederlandse nationaliteit van criminele Marokkanen


1. Klopt het dat u in uw interview met de Volkskrant van 28 augustus 2002 over het intrekken van de Nederlandse nationaliteit van Marokkaanse criminelen hebt gezegd : Dat kan immers niet.?


2. Hoe verhoudt zich deze uitspraak met uw uitspraak in de GPD-bladen van 22 augustus 2002 dat criminele Marokkanen met een Nederlands paspoort moeten kunnen worden uitgezet?


3. Bent u van plan door te gaan met het geven van interviews, waarin u uitspraken doet die niet eerst door u en uw ambtenaren op hun realiteitsgehalte zijn getoetst?

Schriftelijke vragen van Boris Dittrich aan de minister-president over de eenheid van kabinetsbeleid naar aanleiding van diverse interviews van minister Nawijn


1. Wat houdt de eenheid van kabinetsbeleid in uw visie in? Onder welke voorwaarden mogen ministers op hun beleidsterrein uitspraken doen over onderwerpen die nog niet door de ministerraad zijn goedgekeurd?


2. Hebt u in uw onderhoud met minister Nawijn over diens uitspraken rond het intrekken van de Nederlandse nationaliteit van bepaalde allochtonen, welke uitspraak minister Nawijn later weer in een interview heeft ingetrokken, afspraken gemaakt dat alleen door het kabinet gedragen standpunten in interviews naar buiten kunnen worden gebracht?


3. Spreekt minister Nawijn namens het kabinet, wanneer hij in interviews meningen ten beste geeft als : subsidies die alleen voor projecten met allochtonen worden gebruikt, moeten worden afgeschaft; de aanmeldcentra voor asielzoekers moeten gaan dienen als uitzetcentra voor uitgeprocedeerde asielzoekers; gemeenten die in het kader van hun zorgplicht aan illegalen ondersteuning bieden, moeten met bestuursdwang gedwongen worden?


4. Hoe voorkomt u dat minister Nawijn in de toekomst opnieuw in interviews uitspraken doet die niet door het kabinet gedragen worden?


5. Wilt u deze vragen voor volgende week dinsdag beantwoorden?