Gemeente Smallingerland

Onkruid vergaat niet... (29-08-2002)

In de jaren zeventig heeft de toenmalige raad namens de inwoners van Smallingerland besloten om geen chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken tegen onkruid. Chemische bestrijdingsmiddelen vormen een bedreiging voor het water. Kiezen voor een duurzame ontwikkeling heeft een prijs.
De inwoners van Smallingerland zullen een niet geheel onkruidvrij straatbeeld moeten accepteren. Om de hele gemeente onkruidvrij te houden is inzet van tientallen wagens nodig. Dit is financieel geen haalbare kaart.

Borstelen
Iedere stoep en straat wordt elk jaar 3 keer geborsteld. Een paar jaar geleden zijn wij overgegaan van 2 keer naar 3 keer borstelen. Dit om de overlast van onkruid zoveel mogelijk te beperken. Maar zeker in deze periode is er geen kruid tegen gewassen.

Ontwikkelingen
De keuze is jaren geleden gemaakt om het onkruid milieuvriendelijk te bestrijden. Dit neemt niet weg dat wij nieuwe technieken nauwlettend in de gaten houden.
Binnenkort gaan wij een proef doen met het bestrijden door middel van heetwatermethode.

Zelf aan de slag!
Het niet gebruiken van chemische middelen betekent dat het onkruid meer kans heeft om op te komen. Omdat de borstelmachine niet altijd en overal kan zijn willen wij een beroep doen op de inwoners van Smallingerland.
Het straatbeeld in de gemeente zal er op vooruitgaan als iedereen zijn eigen stoep (milieuvriendelijk) onkruidvrij houdt.