TNT Post Groep NV

H.M. Koningin Elizabeth van Groot-Brittannië toont Koninklijke Postzegelcollectie op AMPHILEX 2002

11 juli 2002

Van 30 augustus tot en met 3 september wordt een speciaal geselecteerd deel uit de collectie van Hare Majesteit Koningin Elizabeth van Groot-Brittannië tentoongesteld tijdens het internationale postzegelevenement AMPHILEX 2002 in de Amsterdam RAI.

Speciaal voor de bezoeker van AMPHILEX 2002 is een selectie gemaakt uit haar unieke verzameling postzegels, die één van de grootste ter wereld is. Enkele bladen met postzegels uit haar duizenden albums zijn geselecteerd. Het gaat hierbij om landen in Afrika en Azië waar de Verenigde Oost-Indische Compagnie en de West-Indische Compagnie handelsposten hadden. Het thema tijdens AMPHILEX 2002 is 'Nederland als handelsland in het heden en verleden'. Daarbij komen het vierhonderdjarig bestaan van de VOC en het postvervoer door de eeuwen heen volop aan bod. De Koninklijke Postzegelcollectie is op AMPHILEX 2002 te zien in de zogenoemde 'Erehof', waar enkele zeer bijzondere collecties worden tentoongesteld die in het verleden hoge prijzen hebben behaald.

Zeer zeldzame en kostbare Mauritius postzegels
De Britse Koningin laat onder andere zeer zeldzame en kostbare Mauritius postzegels uit 1847 zien. Het mooiste exemplaar van de blauwe Mauritius (twee pence) met de tekst 'POST OFFICE' is aanwezig. Wereldwijd zijn hiervan nog slechts zes ongebruikte exemplaren bekend. Dit exemplaar is ooit door Koning George V in 1908 aangekocht voor 1430 (!) pond en met zijn huidige marktwaarde meer dan één miljoen pond waard.
Bovendien is de unieke envelop met de oranjerode Mauritius (één penny) met eveneens 'POST OFFICE' te zien. Van de oranjerode Mauritius zijn wereldwijd circa 14 exemplaren gevonden. In plaats van het gebruikelijke "POST PAID" is in 1847 het woord "POST OFFICE" (postkantoor) gegraveerd op 500 oranjerode en blauwe postzegels.

Wat is AMPHILEX 2002?
AMPHILEX 2002 is dit jaar wereldwijd één van de drie belangrijke internationale postzegel-evenementen op een oppervlakte van maar liefst 17.000 m2 waar hobby, vertier, educatie en handel op verrassende wijze samen gaan. Aanleiding voor dit evenement is het 150 jarig bestaan van de Nederlandse postzegel. Vele tienduizenden - ook internationale - bezoekers worden verwacht. Juist ook niet-kenners van postzegels zijn welkom, want er is veel vermaak en interactiviteit. Bovendien raken kinderen spelenderwijs vertrouwd met de vele leuke en leerzame kanten van de postzegel. Zo kunnen zij mee schilderen aan een metershoge postzegel, post versturen vanuit het verleden naar het heden via de 'Buizenpost', zelf postzegels ontwerpen op de computer, papier scheppen, geheimschrift ontcijferen of hiërogliefen lezen. Ook met ruimtevaart en nieuwe manieren van communicatie kan de jeugd volop kennismaken.

AMPHILEX 2002 wordt georganiseerd door TPG Post samen met de stichting Filatelie¹ van 30 augustus tot en met 3 september 2002 in de Amsterdam RAI.

Kijk voor het programma, achtergrondinformatie en actualiteiten, bijzondere postzegelcollecties en -verzamelingen op: www.amphilex.nl.

¹ waarin vertegenwoordigd de NBFV: Nederlandse Bond van Filatelisten-Verenigingen en de NVPH: Nederlandsche Vereeniging van Postzegelhandelaren