Gemeente Purmerend

14 augustus 2002 - Uitslag bemonstering legionella bekend

Begin augustus wees de reguliere controle op aanwezigheid van de legionellabacterie uit dat in zes van de vijftig warmwaterinstallaties in de gemeentelijke gebouwen concentraties van de legionellabacterie (type non-Pneumophila) aanwezig waren. Daarop heeft de gemeente de betreffende leidingen onmiddellijk extra doorgespoeld en bemonsterd. De uitslag van de bemonstering is nu bekend. De gemeente had het vermoeden dat, gezien het extreme warme weer, de oorzaak lag in de opwarming van de koudwaterleidingen. Dat vermoeden is nu formeel bevestigd. Alle betreffende leidingen worden zaterdag 17 augustus 2002 met een chemische vloeistof gedesinfecteerd. Sommige leidingen worden extra geïsoleerd, andere worden onder de vloer geplaatst. Twee dagen later, dinsdag 20 augustus 2002, gaat de gemeente deze lokaties opnieuw bemonsteren. De uitslag van de tweede bemonstering volgt dan na tien dagen. Tot die tijd blijven de betreffende doucheruimtes gesloten voor gebruik. De gymzalen zelf kunnen normaal worden gebruikt, de gebruikers zullen even thuis moeten douchen.

De bacterie werd geconstateerd in de gymzalen Tarwestraat, sportzaal De Karekiet, gymzaal t Plankier aan de Primulastraat, gymzaal Zuivelpad en in de docenten- doucheruimtes van basisschool Het Hoefblad aan het Hoornblad en basisschool De Koempoelan aan de Gangeslaan.

Op de lokaties Gangeslaan, t Plankier en Het Hoefblad gaat de gemeente de warmwaterinstallaties eerst aanpassen. Daardoor gebeurt de desinfectie, en dus de bemonstering, aldaar iets later en blijven die (docenten)doucheruimtes dus iets langer gesloten.

Direct na constatering van de bacterie heeft de gemeente alle installaties zo afgesteld dat de leidingen - bij langere tijd van niet-gebruik - automatisch langer en vaker worden doorgespoeld.

De gemeente heeft de GGD, de gebruikers van de sportaccommodaties en de betreffende schoolbesturen over de uitslag van de metingen geïnformeerd.