Ingezonden persbericht


Persbericht



Zwolle, 30 augustus 2002

Debuut van Ben Slingenberg gekozen door jury én kinderen

'Een e-mail van Lumie' beste christelijke kinderboek 2001

ZWOLLE - Het debuut 'Een e-mail van Lumie' van Ben Slingenberg (uitgeverij Callenbach) is door de jury van 'Het Hoogste Woord' uitgeroepen tot het beste christelijke kinderboek van 2001. Op zaterdag 21 september wordt de prijs, een bedrag van vijfhonderd euro en een bronzen beeldje 'Het Hoogste Woord', tijdens de CLK-beurs in de IJsselhallen in Zwolle uitgereikt.

Uit vier nominaties koos de jury het boek 'Een e-mail van Lumie'. Ben Slingenberg heeft een aangrijpend boek geschreven met een groot thema: kinderen, kanker en dood. Ondanks het zware thema is het een soepel geschreven verhaal, waarin de karakters en de verhaallijnen goed zijn uitgewerkt. De geloofsvragen zijn fijnzinnig in het verhaal verweven. Een mooi en ontroerend boek.

In totaal werden 29 kinderboeken door christelijke uitgeverijen ingestuurd. Er waren nog drie andere jeugdboeken genomineerd: 'Íedereen is anders' van Vrouwke Klapwijk (Callenbach), 'Littekens' van Erik de Gruijter (Den Hertog) en 'De stinkende stuiterballenrage' van Guurtje Leguijt (Callenbach).

Illustratoren

De Werkgroep Christelijke Kinderboeken heeft de prijs 'Het Hoogste Woord' zeven jaar geleden ingesteld als stimulans voor het christelijke kinderboek. De jury noemt het in haar juryrapport verheugend "dat steeds meer boeken qua vormgeving en afwerking extra de moeite waard zijn." De Werkgroep heeft serieuze plannen om een prijs uit te gaan reiken voor illustratoren om zo ook daar de bestaande kwaliteit die er binnen christelijk Nederland is, meer naar boven te halen.

De kinderen kozen voor het vierde jaar hun eigen prijswinnaars. Voor de 'EigenWijsPrijs' waren zes boeken genomineerd. In de categorie 4-8 jaar werd 'Koosje bouwt een vlot' door 'Vrouwke Klapwijk (Callenbach) gekozen. Verrassend genoeg kozen óók de kinderen in de leeftijdscategorie van 9 tot 14 jaar voor 'Een e-mail van Lumie' van Ben Slingenberg. Hij wint dit jaar dus twee prijzen voor hetzelfde boek. Beide schrijvers krijgen een bedrag van driehonderdvijftig euro en een ingelijste, originele foto, naar aanleiding van het jaarthema 'Kom aan Boord', van fotograaf Gert-Jan Koelmans. De 'EigenWijsPrijzen' worden op 21 september uitgereikt bij de stand van de Werkgroep Christelijke Kinderboeken. Ook de nieuwe inzendingen voor 'Het Hoogste Woord' en de 'EigenWijsPrijs' van 2002 worden dan bekendgemaakt.

Noot voor de redactie -