Korps: Friesland, plaats: Fryslân 30-08-2002
Politieberichten van 29/8 (13.00) t/m 30/8 (07.00)

Stiens: dode man aangetroffen
Donderdag omstreeks 20.10 uur werd in de Stienser Vaart (langs de Wythusterwei) door twee voorbijgangers het lichaam ontdekt van een 45-jarige inwoner van Stiens. De Stienser had woensdagavond, in waarschijnlijk verwarde toestand, zijn woning verlaten. Toen donderdagochtend bleek dat de man niet thuis was, werd de politie ingeschakeld. Deze heeft de vaste fietsroute van de man uitgekamd. `s Middags is een boot van de KLPD ingezet bij Britsum. Even later heeft ook een helikopter van de luchtvaartdienst aan de zoekactie deelgenomen. De technische recherche stelt, samen met een arts van de GGD, een onderzoek in naar de doodsoorzaak. Toen het slachtoffer werd gevonden is de weg even afgezet. Ook de brandweer en ambulance zijn ter plaatse geweest. De politie is nog op zoek naar de fiets van het slachtoffer. Het betreft een blauwe Gazelle Premium, met vrij nieuwe fietstassen. Er zitten geen versnellingen op de fiets.

Wirdum: transportcontrole
Donderdag tussen 09.00 en 12.00 uur werd een transportcontrole gehouden op de A32 ter hoogte van de parkeerplaats Mandelan, tussen 12.45 en 15.30 uur werd gecontroleerd ter hoogte van de parkeerplaats Smarpot (Akkrum). De controle werd uitgevoerd door het Team Verkeer Midden Fryslân, het Milieuhandhavingsteam van de politie Fryslân en de douane. Motorrijders selecteerden de te controleren vrachtwagens en leidden ze naar de parkeerplaats. In totaal werden 43 auto`s gecontroleerd: afval (viermaal), vervoer gevaarlijke stoffen (tweemaal), koelwagens (achtmaal), vervoer van mest (eenmaal) en 28-maal overig. Er werden 17 overtredingen geconstateerd waarvoor proces-verbaal werd opgemaakt. Eenmaal voor overtreding van de Europese regels met betrekking tot grensoverschrijdend vervoer van afval, eenmaal overtreding bij het vervoer van autobanden, APK (driemaal), tweemaal voor afvallende lading, eenmaal voor overbelading, eenmaal voor overtreden van het Arbeidstijdenbesluit, vijfmaal voor het ontbreken van een eurovignet, eenmaal voor naheffing houderschapsbelasting, eenmaal voor naheffing BPM en eenmaal werd rode diesel gebruikt in plaats van gewoon diesel.

Joure: valsheid in geschrifte
Donderdag omstreeks 15.35 zag de politie een 76-jarige automobilist uit Oldeboarn rijden in de richting van Joure, komend uit de richting van Heerenveen. De man viel op door het nemen van een wijde bocht en het op de snelweg niet volgen van een rechte lijn. Bij controle bleek dat het rijbewijs niet meer geldig was. Met een pen was het jaartal van `einde geldigheid` verlengd tot 2006. De man werd meegenomen naar het bureau. Hier verklaarde hij dat hij, in verband met zijn leeftijd, herexamen moest doen en hiervoor al driemaal was gezakt. Proces-verbaal werd opgemaakt voor valsheid in geschrifte in bewijzen van de rijksoverheid en het rijden zonder een geldig rijbewijs. Het rijbewijs is in beslag genomen. De man en zijn auto zijn door familie van het bureau gehaald.

Leeuwarden: fietsendief aangehouden
Donderdag omstreeks 15.20 uur werd, op de Wirdumerdyk, de fiets van een 56-jarige inwoonster van Goutum gestolen. Even later werd een 27-jarige inwoner van Leeuwarden gesignaleerd, die met een afgesloten fiets naar het Blokhuisplein liep. De politie werd gebeld door een getuige. Op het Blokhuisplein werd de man aangehouden. De getuige, die nog in gesprek was met de meldkamer, bevestigde tegen de centralist dat de beide agenten de juiste verdachte te pakken hadden. De Leeuwarder is overgebracht naar het bureau, de vrouw kreeg haar fiets terug: ze had het fietssleuteltje nog bij zich.

Afsluitdijk: kop/staartbotsing
Donderdag omstreeks 16.45 uur kreeg de politie een melding van een aanrijding op de Afsluitdijk, drie kilometer voor Kornwerderzand (zuidzijde). Een 23-jarige automobilist merkt te laat een file op. Hij remt, gaat van de rechter- naar de linkerrijbaan, passeert enkele auto`s, maar botst achter op de auto van een 55-jarige Bolswarder. Deze auto botst tegen een 36-jarige motorrijder uit Marssum. De motor raakt totaal vernield tussen auto en vangrail. De bestuurder heeft (wonderwel) geen letsel. De motorfiets raakt nog net een andere auto. Rijkswaterstaat zorgde voor verkeersbegeleiding met rijdend materiaal. De twee auto`s en de motor zijn afgesleept. Het verkeer heeft ongeveer anderhalf uur last gehad van de aanrijding. Een rijbaan bleef beschikbaar.

Harlingen: aantreffen nepwapens
Tijdens een voetsurveillance zag de politie dat een 21-jarige Amsterdammer armbandjes en nepwapens verkocht in de Voorstraat. De pistooltjes waren zwart, leken echt en zijn zeker voor afschrikking geschikt. Hierop zijn 15 nepwapens in beslag genomen. De man kreeg een kort-om van 130 euro.

Heerenveen: aanhouding na belediging
Donderdag omstreeks 17.50 uur zag de politie op de K.R. Poststraat een 24-jarige bromfietser uit Den Haag met hoge snelheid rijden. De man droeg geen helm. Op de Beugel werd de man aangesproken. Hierbij werd medegedeeld dat de brommer naar de rollenbank moest. Hierop uitte de man beledigende taal richting de agenten, die daarop de man meenamen naar het bureau. De man werd om 20.10 uur weer in vrijheid gesteld.

Drachten: man aangehouden
Donderdag omstreeks 19.20 uur kreeg de politie een melding van een steekpartij in een woning aan de Nachtegaalstraat. Ter plaatse werd een openstaande deur aangetroffen. Op dat moment kwam vanaf de straat een 37-jarige inwoner van Drachten aanlopen die verklaarde een 39-jarige inwoner van Haulerwijk te hebben neergestoken. De man werd daarop aangehouden. Het slachtoffer bleek in de woning in zijn arm te zijn gestoken. De toedracht moet gezocht worden in een geschil, eerder deze week, tussen het slachtoffer en een familielid van de verdachte.

Heerenveen: toezicht centrum
De politie heeft donderdagavond toezicht gehouden in het centrum van Heerenveen. Bekeurd werd voor fietsen op de Dracht (twaalfmaal), een auto op het Breedpad, eenmaal voor mobiel bellen in de auto, viermaal voor fout parkeren op de Gedempte Molenwijk, eenmaal voor bedrinken op de Oude Koemarkt en een te snelle bromfietser.

Sneek: aanhouding na zware mishandeling
Donderdag omstreeks 18.50 uur vond een vechtpartij plaats op de Tweede Oosterkade. Ter plaatse werd een gewonde vrouw, een 46-jarige inwoonster van Sneek, aangetroffen. De vrouw was door haar zoon mishandeld. De man heeft de vrouw verschillende keren in het gezicht geslagen en in het gezicht geschopt. Daarna is de man verdwenen in een auto. Vrijdag om 07.00 uur is de verdachte, een 27-jarige inwoner van Sneek, buiten heterdaad aangehouden voor zware mishandeling in de woning van een familielid. De vrouw is overgebracht naar het ziekenhuis met o.a. een gebroken neus, een dik rechteroog en een gekneusde vinger.

Leeuwarden: rijden onder invloed
Vrijdag omstreeks 04.00 uur zag de politie een 17-jarige bromfietser uit Leeuwarden rijden over het Ruiterskwartier. De man reed zonder licht, genoeg reden om hem aan te houden. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 400 ug/l, goed voor een rijverbod van drie uur.

Joure: man aangehouden
Vrijdag omstreeks 01.00 uur kreeg de politie een melding dat een 48-jarige inwoner van Terherne bakstenen in zijn stationcar aan het inladen was op de Tolhuisweg. Ter plaatse werd de man niet aangetroffen, na een zoekslag in Terherne wel. Hier werd de man aangehouden en overgebracht naar het bureau. Diverse getuigen hadden de man de bakstenen zien inladen op de Leeuwarderweg. Nog uitgezocht wordt van wie de stenen zijn.

Gytsjerk: man aangehouden
Donderdagavond kreeg de politie een melding dat een 41-jarige inwoonster van Aldtsjerk bedreigd werd door een 34-jarige inwoner van Gytsjerk. De reden van de bedreiging ligt in vermeende overlast van de honden van de vrouw. De man dreigde bij een volgende maal niet alleen de honden dood te schieten, maar ook de vrouw en haar vriend. Hierop is besloten de man aan te houden door een aanhoudings-eenheid van de politie Fryslân. Dit gebeurde om 01.40 uur. In de woning van de verdachte werden drie wapens aangetroffen, twee nep, maar wel sterk gelijkend op een echt wapen en een zware pompbuks.

Bureau Communicatie, telefoon 058 - 880 8272