Socialistische Partij

Sanering `Stort van Troost' op komst
Vervuiler Shell laat overheid opdraaien voor kosten

30-08-2002 o Een overwinning voor de actievoerders die jarenlang hebben gevochten voor de Biesbosch. Krista van Velzen, Tweede-Kamerlid voor de SP, reageert verheugd op de plannen van de provincie Zuid-Holland en de gemeente Dordrecht om eindelijk de sanering van de Stededijk ter hand te nemen.

Dit gebied, bekend als de Stort van Troost, is een urgent en ernstig geval van bodemverontreiniging. De SP en haar MilieuAlarmteam maken zich al jaren sterk voor de sanering van dit gebied, dat ligt binnen de grenzen van Nationaal Park De Biesbosch. Met name de rol van Shell kreeg veel aandacht. Deze multinational dumpte in de zestiger, zeventiger en tachtiger jaren ruim 110.000 ton chemisch afval in dit gebied bij Dordrecht.

Keer op keer heeft de SP Shell gewezen op haar maatschappelijke verantwoordelijkheid bij het schoonmaken van dit gebied. Ook werden er diverse acties gevoerd tegen de lankmoedige houding van het bedrijf. Shell zelf heeft altijd volgehouden voldoende te doen bij bij het oplossen van het probleem.

In de nieuwste saneringsplannen komt de naam Shell evenwel niet voor. Krista van Velzen vindt dit onbegrijpelijk: Het is natuurlijk goed nieuws voor iedereen en vooral voor de Biesbosch dat er nou eindelijk eens iets gaat gebeuren, maar het lijkt er toch sterk op dat Shell opnieuw buiten schot blijft. Het begrip `De vervuiler betaalt' gaat hier dan ook niet op. Hier wordt nogmaals bewezen dat de term `maatschappelijk verantwoord ondernemen' voor het bedrijf niets anders is dan een marketingterm.

Groeten uit de Biesbosch