Socialistische Partij

SP protesteert tegen dreigende steniging Nigeriaanse vrouw

30-08-2002 o SP Tweede-Kamerlid Harry van Bommel vraagt minister De Hoop Scheffer scherp te protesteren bij de regering van Nigeria tegen de dreigende executie door steniging van de Nigeriaanse vrouw Amina Lawal.

De SP is van mening dat deze straf barbaars is en zal in de komende tijd actie voeren om haar het leven te redden. Bovendien zijn er nog vele mensen, vooral vrouwen, voor wie dezelfde veroordeling als voor Amina dreigt. Volgens Van Bommel is het vonnis tegen mevrouw Lawal discriminerend, vrouwvijandig en onmenselijk. Van Bommel heeft een brief aan de ambassadeur van Nigeria in Den Haag gestuurd. Via de website van de SP roept het Kamerlid medelanders die zijn zorgen delen op om eveneens een protestbrief te richten.

Aanleiding is de doodstraf voor Lawal door een islamitische rechtbank van de stad Bakori in de deelstaat Katsina. De reden: Amina Lawal kreeg 9 maanden na het beëindigen van haar huwelijk een dochter. Daaraan werd het bewijs ontleend dat zij `overspel' heeft gepleegd. De vermoedelijke vader ontkende alles, al was het alleen maar omdat hij anders hetzelfde lot beschoren zou zijn. In het geval van de bewijsvoering van overspel door mannen moeten er tenminste vier ooggetuigen zijn. Voor vrouwen geldt dat niet, de baby is voldoende bewijs.

Volgens de regels van het islamitisch recht, de sharia, is seksuele gemeenschap buiten het huwelijk verboden en moet overspel worden bestraft met steniging, uit te voeren door een groep mensen.