Socialistische Partij

Opheldering gevraagd over bewaren alle dataverkeer

30-08-2002 o SP-Kamerlid Harry van Bommel heeft kamervragen gesteld over de plannen van de Europese Unie om alle gegevens over het bel-, fax-, mail- en surfgedrag van alle Nederlanders gedurende lange tijd op te laten slaan. Dit zou moeten gebeuren in het kader van terrorismebestrijding. Internetproviders en telefoonmaatschappijen worden gedwongen op eigen kosten alle gegevens over bel-, fax-, mail- en surfgedrag van alle Nederanders te bewaren voor eventueel justitieel onderzoek naar terroristen.

Van Bommel: "Denk je eens in wat dat betekent: alle telefoontjes, faxen, mailtjes en bezoeken aan websites van elke Nederlander worden twee jaar lang bewaard. Niet alleen gaat het om een gigantische kostenpost voor de ICT-industrie, die natuurlijk wordt doorberekend naar de gebruikers, maar zo komt de Big Brother-maatschappij wel heel dichtbij. Terroristen moeten gepakt worden, maar in dit kader worden de burgerrechten inmiddels wel in extreme mate bedreigd. Wie garandeert dat overheden en opsporingsdiensten niet geĂŻnteresseerd zijn in pijlsnel opkomende politici en hun aanhang, of in journalisten die graafwerk in de kelders van de macht verrichten?"

Denemarken, dat nu voorzitter is van de EU, heeft alle lidstaten die deelnemen aan een ambtelijke EU-werkgroep tegen georganiseerde misdaad, gevraagd om voor 9 september een vragenlijst te beantwoorden. In die vragenlijst, die op de EU website te vinden is, wordt gevraagd hoe het gesteld is met de wetgeving en de praktijk van elektronische gegevensopslag in alle landen van de EU. Van Bommel heeft de regering gevraagd om de antwoorden van die vragenlijst aan de Tweede Kamer te overleggen. En wel voor 11 september, de dag waarop de Tweede Kamer een vergadering van de EU-ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken in Denemarken voorbereidt. De SP wil precies weten wat er achter de schermen wordt bekokstoofd en hoe in internationaal verband wordt overlegd over deze uiterst belangrijke informatie. Vermoed wordt dat Denemarken werkt aan een strenge uniforme regeling voor heel Europa.

De indruk is gewekt dat onder invloed van de Amerikaanse regering in Europa draconische wetten worden opgesteld die het democratisch kind met het terroristisch badwater weggooien. "Dat mag niet gebeuren", aldus de Van Bommel. Denemarken wekt de indruk maatregelen voor te bereiden die ze zelf niet zal doorvoeren in EU-verband, maar die pas volgend jaar, nadat Denemarken de voorzittershamer van de EU heeft overgedragen, zullen worden ingevoerd. "Het heeft alles van een salami-tactiek," aldus de SP'er. "Plakje voor plakje wordt afgesneden en volgend jaar is de worst binnen. Dat mag niet gebeuren.