Gemeente Weert

30-08-2002

Stadhuis nieuwe locatie voor methadonverstrekking

Na een lange zoektocht is eindelijk een nieuwe locatie gevonden voor de methadonverstrekking aan verslaafden in Weert. Vanaf maandag 2 september wordt twee keer per week methadon verstrekt vanuit een loket aan de buitenkant van het stadhuis nabij de oprit van het parkeerdek. Tot nu toe verstrekte het Consultatiebureau voor Alcohol en andere Drugs (CAD) twee maal per week methadon vanuit een ruimte die men huurde van de GGD in het gebouw aan de Molenpoort. Per 1 september was dat daar echter niet meer mogelijk vanwege een reorganisatie van de GGD.

De afgelopen tijd is een groot aantal locaties in Weert onderzocht op de mogelijkheid van vestiging van een methadon-loket. Daarbij is o.a. gekeken naar het St. Jans Gasthuis, het RCGGZ, het politiebureau, het Rode Kruisgebouw en het gebouw van de Thuiszorg. Alle onderzochte locaties bleken echter niet tot een oplossing te leiden. Ook het huren van een beschikbaar pand bleek geen oplossing om financiële redenen, omdat het CAD de ruimte slechts voor twee dagen per week voor maximaal
1 uur nodig heeft.
Ook andere gemeentelijke panden zijn onderzocht. Die zijn echter afgevallen vanwege de decentrale ligging en omdat er kinderopvang in de buurt gevestigd is.

Overlast beperken
Met het CAD zijn afspraken gemaakt om de mogelijke overlast van de methadonverstrekking vanuit het stadhuis tot een minimum te beperken. Zo blijven de cliënten buiten het stadhuis. De verstrekking vindt plaats gedurende een half uur op maandag- en donderdagochtend. De cliënten moeten zich houden aan een reglement van het CAD. Daarin is o.a. vastgelegd dat zij zich niet (langdurig) mogen ophouden op ongewenste plekken zoals het parkeerdek en de centrale hal van het stadhuis. Zonodig is het CAD bereid uit preventief oogpunt een beveiligingsdienst in te schakelen.
Het CAD heeft de bewoners van de woningen grenzend aan het parkeerdek inmiddels geïnformeerd over de start van de methadonverstrekking vanuit het loket in het stadhuis vanaf 2 september.

Methadon
Methadon wordt verstrekt aan mensen die verslaafd zijn aan heroïne. Voor deze verslaafden is de gratis methadonverstrekking een alternatief. Ze hoeven dan niet op pad te gaan om heroïne te kopen. Vanuit dit nieuwe loket in het stadhuis bedient het CAD ongeveer 20 verslaafden uit de regio Weert.