Gemeente Leiden

14 en 15 september open monumentendagen

Handel en Wandel in Leiden

'Koopmansgeest' is het landelijke thema, 'Handel en Wandel' de Leidse variant: de open monumentendagen komen er weer aan. Op zaterdag 14 en zondag 15 september zijn 26 monumentale panden in Leiden open voor het publiek. U kunt één of meer van die gebouwen bezoeken om de sfeer van vroeger tijden te proeven. Maar er is meer te doen.

BOUWEN EN WONEN - De open monumentendagen: in Leiden goed voor zo'n 20.000 bezoekers per jaar. Die bezoekers worden dit jaar getrakteerd op een programma dat bijna geheel in het teken staat van handel. Behalve het bezichtigen van de 'open monumenten' staan onder meer verschillende wandelingen en rondleidingen, jeugdtheater en diverse film- en videovoorstellingen op het programma.

Wandel langs handel

Voor de open monumentendagen zijn twee wandelroutes samengesteld die langs enkele van de opengestelde gebouwen voeren. Beide wandelingen beginnen en eindigen bij het stadhuis. Er is ook een speciale rondwandeling langs Jugendstil-winkelpanden. Typerend voor deze stijl zijn geglazuurde bakstenen, golvende hekjes en paraboolvormen in ramen en deuren. Twee studenten kunstgeschiedenis vertellen u er onderweg graag meer over.

Het Leidse stadhuis is zoals gebruikelijk de uitvalsbasis voor allerlei activiteiten in het kader van open monumentendag. Maar het gebouw is zelf natuurlijk ook een monument. Reden genoeg voor een open dag. Raadsleden verzorgen rondleidingen en gunnen u een kijkje in onder meer de raadszaal, de trouwzaal en de kamer van de burgemeester.

Wie niet Waagt

Wat het stadhuis is voor de 'volwassen' monumentendagen, is De Waag voor de jeugd: het middelpunt van alle activiteiten. Twee keer per monumentendag is er een jeugdtheatervoorstelling te zien, uiteraard met Handel en Wandel als thema. Verder is er voor de jeugd een speurtocht door de Leidse binnenstad, met als startpunt De Waag, waarbij ze allerlei historische figuren tegenkomen. Ook is er nog iets terug te vinden van de oorsprong van De Waag. Eeuwenlang werden op deze plek alle handelsgoederen gewogen. Kinderen kunnen er nu tijdens de open monumentendagen hun eigen kaas wegen.

Meer weten? Kijk op www.leiden.nl/openmonumentendagen of haal vanaf 2 september het programmaboekje bij de Leidse VVV, in de bibliotheek of op het stadhuis. In de stadskrant van 13 september verschijnt een speciale bijlage over de Open Monumentendagen.

Ook koffie- en theehandel Het Klaverblad (1769) aan de Hogewoerd doet weer mee aan de open monumentendagen. Naar verluidt is het de oudste winkel van Nederland. U kunt er op zaterdag 14 september een kijkje nemen. Foto: archief Wim van Noort.