Gemeente Zoetermeer

Stadsnieuws

30 augustus 2002

Openbare bekendmaking
Slaapnacht met toveren en magie
Gevonden voorwerpen afhalen bij VrijeTijdsCentrum 'De scholen zijn weer begonnen' vanaf maandag 2 september RegioTaxi Haaglanden bestaat 1 jaar
Nieuw in Zoetermeer?
Nachtelijke vliegers
Klein Chemisch Afval apart goed voor het milieu Herbestrating Dorpsstraat
Duurzaam Veilig in Driemanspolder
Chemobiel voor Klein Chemisch Afval (KCA) en klein Wit- en Bruingoed Vlinderexcursie 'Balijbos' zondag 1 september Diverse wegwerkzaamheden die in Zoetermeer gaan starten of lopen, op stedelijk en wijkniveau, in de maand september 2002
---

Openbare bekendmaking

APV VERGUNNING

De burgemeester van Zoetermeer maakt bekend dat hij een vergunning heeft verleend aan Q-Dance voor het houden van een dance-evenement op zaterdag 21 september 2002 vanaf 21.00 uur tot zondag 22 september 2002 07.00 uur in PWA-SilverDome aan de Van der Hagenstraat 20.

Op grond van het bepaalde in artikel 8:1 jø. 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht kunt u binnen zes weken na bekendmaking van dit besluit een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij de burgemeester van Zoetermeer, Postbus 15, 2700 AA Zoetermeer. Het indienen van een bezwaarschrift heeft in beginsel geen schorsende werking. Hiertoe kan een voorlopige voorziening worden gevraagd aan de President van de arrondissementsrechtbank te Den Haag. U kunt uw verzoek richten aan de President van de arrondissementsrechtbank (sector bestuursrecht), Postbus 20302, 2500 EH Den Haag.

Vanaf maandag 2 september 2002 liggen gedurende zes weken de beschikking en de hierop betrekking hebbende stukken voor een ieder ter inzage bij de balie 26 van de afdeling Publiekszaken in de centrale hal van het Stadhuis,
Stadhuisplein 1. Voor nadere inlichtingen kan contact worden opgenomen met voornoemde afdeling, telefoon (079) 346 8284/346 8298.

MARKT

Op zaterdag 31 augustus wordt op de Markt een onderdeel van het evenement "Golfstad Zoetermeer" gehouden. De zaterdagmarkt zal die dag daarom uitwijken naar het vervangende marktterrein gelegen aan het water langs het Marseillepad. Die locatie is ook goed bereikbaar vanaf de parkeerplaatsen die tegenover de Schoutenhoek langs de Osijlaan liggen (blauwe zone).

MILIEU

Burgemeester en wethouders van Zoetermeer maken bekend dat zij een vergunning ingevolge de Wet milieubeheer hebben verleend aan:
1. Arctic bv te Nootdorp, voor een nieuwe vergunning voor een koel- en vriesinstallatie aan de Chroomstraat 154 te Zoetermeer (WM 13/2002);

2. Gemeente Zoetermeer, afd. ISZ, voor het oprichten van een tijdelijk gronddepot aan de Aziëweg te Zoetermeer (WM 15/2002);
3. Gebroeders Koot te Zoetermeer, voor een nieuwe vergunning voor het opslaan en bewerken van afvalstoffen aan de Vlamingstraat 30 te Zoetermeer (WM 16/2002).

Overeenkomstig de geldende procedure van Afdeling 3.5 van de Algemene wet bestuursrecht alsmede Hoofdstuk 13 van de Wet milieubeheer wordt thans de beschikking meegedeeld.
Eerder in de procedure zijn de aanvraag om vergunning en de ontwerpbeschikking bekend gemaakt.
T.a.v. nr. 1 en 2 is de beschikking ten opzichte van de ontwerpbeschikking niet gewijzigd.
T.a.v. nr. 3 is de beschikking ten opzichte van de ontwerpbeschikking gewijzigd.

Ter inzage legging
Inzage van de beschikking, de aanvraag met bijlagen, en andere stukken is, vanaf 2 september 2002 van maandag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 12.00 uur en van 14.00 uur tot 16.00 uur bij het team Milieu, kamer 04.315, Stadhuisplein 1, Zoetermeer, voor iedereen mogelijk. Fotokopieën zijn tegen betaling van de kosten verkrijgbaar. Tevens liggen de genoemde bescheiden van 2 september tot 15 oktober 2002 elke zaterdag van 12.00 uur tot 16.00 uur op het politiebureau, Burg. Wegstapelplein 1, Zoetermeer, ter inzage.

Beroep
Van 2 september tot 15 oktober 2002 kan tegen de beschikking beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State worden ingesteld door:
degenen die bedenkingen hebben ingebracht tegen het ontwerp van het besluit;
de adviseurs die gebruik hebben gemaakt van de gelegenheid advies uit te brengen over het ontwerp van het besluit; degenen die bedenkingen hebben tegen de wijzigingen die bij het nemen van het besluit ten opzichte van het ontwerp daarvan daarvan zijn aangebracht;
belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten geen bedenkingen te hebben ingebracht tegen het ontwerp van het besluit.

Het beroepschrift moet worden gezonden aan de Afdeling bestuursrechtspaak van de Raad van State, Kneuterdijk 22, 2514 EN 's-Gravenhage.
Degene die een beroepschrift indient, kan tevens een verzoek doen tot het treffen van een voorlopige voorziening.
Een zodanig verzoekschrift dient te worden gericht aan de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (adres als hiervoor).
De vergunning wordt na afloop van de eerdergenoemde beroepstermijn van kracht, tenzij voor het einde van die termijn beroep is ingesteld en een verzoek is gedaan tot het treffen van een voorlopige voorziening. In dat geval wordt de vergunning niet van kracht voordat op het verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening is beslist.

Nadere inlichtingen
Nadere inlichtingen kunnen worden ingewonnen van maandag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 12.00 uur en van 14.00 uur tot 16.00 uur bij de hoofdafdeling Stadswerken, het team Milieu, kamer 04.315, Stadhuisplein 1, Zoetermeer, telefoonnummer (079) 346 8309.

VERKEER

Burgemeester en wethouders van Zoetermeer maken bekend dat besloten is door plaatsing van borden E1 van bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens met onderborden met de tekst "maandag t/m vrijdag van 07.00 tot 17.00 uur" het bestuurders te verbieden hun voertuig te parkeren aan beide zijden van het Limbahout, ter hoogte van de woningen 2 t/m 20 en de bocht ter hoogte van de woningen nrs. 1 en 3 alsmede aan één zijde van het Limbahout, te weten de 'bouwzijde', ter hoogte van de woningen 3 t/m 39.
Dit parkeerverbod kan worden opgeheven zodra de bouwwerkzaamheden aan het Limbahout zijn afgerond hetgeen, naar verwachting, over ongeveer 2 jaar het geval zal zijn.

Tegen dit besluit kan iedere belanghebbende binnen 6 weken, ingaande de dag nadat de openbare bekendmaking heeft plaatsgevonden, een gemotiveerd bezwaarschriften indienen bij Burgemeester en wethouders van Zoetermeer, Postbus 15, 2700 AA Zoetermeer. Voorts kan, naast het indienen van dat bezwaarschrift, een voorlopige voorziening worden gevraagd bij de President van de arrondissementsrechtbank te Den Haag, sector Bestuursrecht, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag.

Gedurende de termijn van 6 weken ligt het besluit voor een ieder ter inzage bij de afdeling Publiekszaken in de centrale hal van het Stadhuis, Stadhuisplein 1 te Zoetermeer (openingstijden: maandag van 11.00-16.00 uur, dinsdag t/m vrijdag van 8.30-16.00 uur en vrijdagavond van
18.30-20.30 uur).

Voor aanvullende informatie kunt u eveneens contact opnemen met de wijkpost Rokkeveen, telefonisch bereikbaar op werkdagen van 07.30-16.00 uur op nummer (079) 346 9006 en 360 0183.

RUIMTELIJKE ONTWIKKELING

Partiële herzieningen bestemmings- en uitwerkingplannen Rokkeveen onherroepelijk

Burgemeester en wethouders van Zoetermeer maken ter voldoening aan het bepaalde in artikel 31 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening juncto artikel 3:12, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht bekend, dat de goedkeuring door Gedeputeerde Staten van Zuid- Holland d.d. 22 mei 2002 van de partiële herzieningen bestemmings- en uitwerkingplannen Rokkeveen, kenmerk DRGG/ARB/02/1798 onherroepelijk is geworden.

Het besluit betreft de volgende plannen:

1. Uitwerkingsplan Rokkeveen-oost 3

2. Bestemmingsplan Rokkeveen-midden

3. Uitwerkingsplan Rokkeveen-oost 4

4. Uitwerkingsplan Rokkeveen-midden

5. Bestemmingsplan Rokkeveen-centrum

6. Bestemmingsplan Rokkeveen-zuid

7. Bestemmingsplan Rokkeveen-west

8. Uitwerkingsplan Rokkeveen-west 1

Hiermede zijn de partiële herzieningen bestemmings- en uitwerkingsplannen Rokkeveen onherroepelijk geworden. De partiële herzieningen liggen voor een ieder ter inzage bij de afdeling Publiekszaken in de centrale hal van het Stadhuis.

Toelichting
De partiële herzieningen hebben betrekking op de meeste bestaande woongebieden in de wijk Rokkeveen die gelegen zijn in bovengenoemde bestemmings- en uitwerkingsgebieden. Naar aanleiding van een rechterlijke uitspraak is er voor gekozen een bepaald bouwvoorschrift, dat in al deze plannen hetzelfde is, te vervangen, omdat een gedeelte van deze tekst onverbindend wordt beschouwd. Om te voorkomen dat veel bouwaanvragen voor woningbouwplannen en (met name) woningvergrotingen getoetst worden aan een inadequaat bouwvoorschrift, is de tekst van dit voorschrift gerepareerd en is deze nieuwe tekst in al deze plannen definitief ingevoegd ter vervanging van het onverbindend geachte voorschrift. Voor het overige blijven de genoemde bestemmings- en uitwerkingsplannen ongewijzigd.

Inlichtingen
Heeft u naar aanleiding van deze publicatie een vraag of wilt u genoemde stukken inzien, dan kunt u terecht bij de afdeling Publiekszaken in de centrale hal van het Stadhuis, Stadhuisplein 1, Zoetermeer. De openingstijden van deze afdeling zijn maandag van 11.00 tot 16.00 uur, dinsdag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.00 uur en op vrijdagavond van 18.30 tot 20.30 uur. Voor een mondelinge toelichting kunt u telefonisch een afspraak maken onder nummer (079) 346 84 00.

BOUWEN

Bouw- en woningtoezicht heeft o.a. tot taak vergunningverlening en handhaving op grond van de Bouwregelgeving. Meer informatie hierover is op onze website te vinden: www.zoetermeer.nl (klik op afdeling Milieu, Bouwen en Wonen). Indien u onderstaande nieuw ingekomen plannen (aanvragen) wenst in te zien, gelieve eerst telefonisch een afspraak te maken met afdeling Publiekszaken in de centrale hal van het Stadhuis, telefoon ( 079) 346 8400.

Aanvragen bouwvergunning
Burgemeester en wethouders van Zoetermeer geven ingevolge artikel 41 van de Woningwet te kennen dat bij de afdeling Milieu, Bouwen en Wonen op de volgende adressen aanvragen voor bouwvergunning zijn ingediend. Darwinstraat 2 voor het vergroten van een verdieping t.n.v. Zoetermeers Tandtechnisch Laboratorium B.V. te Zoetermeer (bouwplannr. B2002857);
Aletta Jacobslaan voor het plaatsen van een reclamebord t.b.v. verkeersregeling in Oosterheem t.n.v. Dura Bouw Leidschendam B.V. te Leidschendam (bouwplannr. B2002859);
Ponyweide 128 voor het plaatsen van een aanbouw t.n.v. J. Rog te Zoetermeer (bouwplannr. B2002860);
Zwanewater 40 voor het plaatsen van twee dakkapellen t.n.v. R.R. Schravendijk te Zoetermeer (bouwplannr. B2002862); Zwanewater 44 voor het plaatsen van twee dakkapellen t.n.v. E.R. Angermille te Zoetermeer (bouwplannr. B2002863); Leeghwaterschans 15 voor het plaatsen van een dakkapel t.n.v. J. Duivesteijn te Zoetermeer (bouwplannr. B2002866); Heenvlietstraat 64 voor het plaatsen van een uitbouw aan de achterzijde t.n.v. R.M. Wagner te Zoetermeer (bouwplannr. B2002868);
Gaardedreef voor het bouwen van een combinatiegebouw t.n.v. Rijnwoude Beheer BV te Benthuizen (bouwplannr. B2002869); Arkelstraat 10 voor het plaatsen van een duivenhok t.n.v. R.A. Romeijn te Zoetermeer (bouwplannr. B2002870); Oosterheem deelplan 2 voor het plaatsen van een vuilwaterpompput t.n.v. Gemeente Zoetermeer, Ingenieursbureau Stadswerken Zoetermeer te Zoetermeer (bouwplannr. B2002871).

Aanvragen lichtreclamevergunning
Burgemeester en wethouders van Zoetermeer geven ingevolge artikel
4.3.2. van de Algemene Plaatselijke Verordening te kennen dat bij de afdeling Milieu, Bouwen en Wonen op het volgende adres een aanvraag voor lichtreclamevergunning is ingediend:
Van Versteegplein 11 voor het plaatsen van een lichtreclame t.n.v. Stichting Gezondheidscentra Zoetermeer te Zoetermeer (bouwplannr. L2002856).

Meldingen bouwvoornemen
Burgemeester en wethouders van Zoetermeer geven ingevolge artikel 42 van de Woningwet te kennen dat bij de afdeling Milieu, Bouwen en Wonen op de volgende adressen aanvragen voor melding bouwvoornemen zijn ingediend:
Velddreef 155 voor het plaatsen van een tuinhuisje t.n.v. H.J. Rorije te Zoetermeer (bouwplannr. M2002867); Bonenakker 8 voor het plaatsen van een tuinhuis t.n.v. M.G. Terpstra te Zoetermeer (bouwplannr. M2002872).

Aanvragen sloopvergunning
Burgemeester en wethouders van Zoetermeer geven ingevolge artikel 8.1.1 van de Bouwverordening te kennen dat bij de afdeling Milieu, Bouwen en Wonen op de volgende adressen aanvragen voor sloopvergunningen zijn ingediend:
Binnenwater/Dijkwater voor het slopen van een parkeergarage t.n.v. Vidomes te Zoetermeer (sloopplannr. S2002855); Haagsebos 136 voor het slopen van asbesthoudend zeil t.n.v. Vidomes Woningbouwvereniging te Zoetermeer (sloopplannr. S2002858); Leidsewallen 32 voor het slopen van een berging, voor- en zijgevel t.n.v. C. van Waay te Zoetermeer (sloopplannr. S2002861); Braamberg 28 voor het slopen van een asbesthoudende plaat boven de centrale verwarming t.n.v. C.J. Stolk te Zoetermeer (sloopplannr. S2002864);
Gershwinrode 33 voor het slopen van asbesthoudende kozijnen t.n.v. De Goede Woning te Zoetermeer (sloopplannr. S2002865).

Verleende bouwvergunningen
Van Aalstlaan 402-720 voor het plaatsen van schotelantennes t.n.v. Dutchtone te 's-Gravenhage
(verzonden d.d. 02-07-2002, bouwplannr. B2002306); Burg. Wegstapelplein 1 voor de interne verbouwing van kantoorruimtes en receptie t.n.v. Politie Haaglanden te 's-Gravenhage (verzonden d.d. 12-07-2002, bouwplannr. B2002625); Vrouwenhuiswaard 2-122 en 126-244(e) voor het plaatsen van een dakwageninstallatie t.n.v. De Goede Woning te Zoetermeer (verzonden d.d. 20-08-2002, bouwplannr. B2002590); Titaanwit 30 voor het plaatsen van een dakopbouw t.n.v. R. van Es te Zoetermeer
(verzonden d.d. 22-08-2002, bouwplannr. B2002536); Titaanwit 28 voor het plaatsen van een dakopbouw t.n.v. A.A.N. Smeulders te Zoetermeer
(verzonden d.d. 22-08-2002, bouwplannr. B2002535); Titaanwit 26 voor het plaatsen van een dakopbouw t.n.v. A. de Vos te Zoetermeer
(verzonden d.d. 22-08-2002, bouwplannr. B2002534); Zegwaartseweg 100 voor het plaatsen van een schuur t.n.v. E.A.M. Schipper te Zoetermeer
(verzonden d.d. 22-08-2002, bouwplannr. B2002724); Staringhove 18 voor het vergroten van een woning t.n.v. J. Kettenis te Zoetermeer
(verzonden d.d. 22-08-2002, bouwplannr. B2002322); Monnikenbos 9 en 9a voor het plaatsen van een tijdelijke buurtruimte t.n.v. Gemeente Zoetermeer, Welzijn, afd. Voorzieningen en Accommodaties te Zoetermeer
(verzonden d.d. 22-08-2002, bouwplannr. T2002714); Vuurdoornpark 57 voor het plaatsen van twee kozijnen t.n.v. A.G. Hogeveen te Zoetermeer
(verzonden d.d. 26-08-2002, bouwplannr. B2002685); Rokkeveenseweg 50 voor het vergroten van een cellengebouw t.n.v. Ministerie Van VROM te 's-Gravenhage
(verzonden d.d. 26-08-2002, bouwplannr. B2002125).

Akkoord verklaarde melding
Spierwit 72 voor het plaatsen van een blokhut t.n.v. A.W.C. Wouters te Zoetermeer
(verzonden d.d. 06-08-2002, bouwplannr. M2002693).

Verleende sloopvergunning
Willem Alexanderplantsoen 2 voor het slopen van een fietsenberging en onderdelen school t.n.v. Gemeente Zoetermeer, Welzijn, afd. Voorzieningen en Accommodaties te Zoetermeer (verzonden d.d. 08-07-2002, sloopplannr. S2002564).

Vrijstellingen bestemmingsplannen
Burgemeester en wethouders van Zoetermeer zijn voornemens vrijstelling te verlenen aan onderstaande adressen:
Salland 22 met toepassing van art. 16 lid 5 van de voorschriften van het bestemmingsplan vrijstelling te verlenen van het bepaalde in het bestemmingsplan Meerzicht laagbouw (Bergenbuurt-zuid Landenbuurt en go's (3.10) voor het plaatsen van 2 dakkapellen en een uitbouw t.n.v. M.E. Smulders te Zoetermeer (bouwplan nr. B2002767);
Turfberg 54 met toepassing van art. 19 lid 3 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening vrijstelling te verlenen van het bepaalde in het bestemmingsplan Meerzicht Laagbouw Bergenbuurt-noord en Bossenbuurt laagbouw voor het plaatsen van een aanbouw t.n.v. T.F. Kanter te Zoetermeer (bouwplan nr. W2001825A).

Deze 2 bouwplannen liggen met ingang van 2 september 2002 tot en met 30 september 2002 voor iedereen ter inzage bij de afdeling Publiekszaken in de centrale hal van het Stadhuis, Stadhuisplein 1, Zoetermeer. Openingstijden: maandag van 11.00 - 16.00 uur, dinsdag t/m vrijdag van 8.30 - 16.00 uur en vrijdagavond van 18.30 - 20.30 uur.

Rechtsbescherming
Bij bouw- sloopplannen/meldingen en lichtreclames kunnen belangen van derden (bijvoorbeeld omwonenden) in het geding zijn. De wetgeving geeft tot op zekere hoogte de mogelijkheid deze belangen bij de besluitvorming over het betreffende bouw- sloopplan te betrekken. Indien een belanghebbende meent dat zijn belangen door een plan (onevenredig) worden geschaad, staan voor hem de volgende wegen open:
1. Op een ingekomen aanvraag om sloop-, monumenten- of lichtreclamevergunningen kan een belanghebbende op grond van de Algemene wet bestuursrecht voordat op de aanvraag is beslist bij burgemeester en wethouders schriftelijk bedenkingen indienen. (Postbus 15, 2700 AA Zoetermeer.) Voorzover de wet daartoe de mogelijkheid biedt dient dan bij de besluitvorming rekening te worden gehouden met deze bedenkingen.


2. Tegen een voornemen om vrijstelling te verlenen kan een belanghebbende op grond van de Algemene wet bestuursrecht binnen de termijn van tervisielegging van het voornemen (2 of 4 weken) schriftelijk bedenkingen indienen. Bij vrijstellingen moeten burgemeester en wethouders de ingekomen bedenkingen altijd meewegen bij het te nemen besluit.


3. Tegen verleende bouw-, sloop-, monumentenvergunning en lichtreclamevergunningen, vrijstellingen en akkoord verklaarde meldingen, kan een belanghebbende op grond van de Algemene wet bestuursrecht binnen 6 weken na de datum van verzending van het betreffende besluit een bezwaarschrift bij burgemeester en wethouders indienen. Het college dient dan het genomen besluit te heroverwegen. Aangezien het indienen van een bezwaarschrift in beginsel niet leidt tot de schorsing van het besluit is in de Algemene wet bestuursrecht tevens opgenomen dat de belanghebbende tegen het besluit een voorlopige voorziening kan vragen bij de Voorzieningenrechter van de Rechtbank 's-Gravenhage, Prins Clauslaan 60, 2595 AJ Den Haag.

Nadere informatie
Bij vragen omtrent de voor de belanghebbenden openstaande rechtsbeschermingsregeling kunt u uiteraard contact opnemen met de afdeling Milieu, Bouwen en Wonen, onderdeel bouw- en woningtoezicht, telefoonnummer ( 079) 346 8400 / 8646 / 8317.

ONDERTEKENING

Zoetermeer, 30 augustus 2002

De secretaris, De burgemeester
Mr. C.M. de Graaf Dr. L. van Leeuwen


---

Slaapnacht met toveren en magie

De Zoetermeerse jeugd moet weer een jaartje wachten op de slaapnacht bij het VrijeTijdsCentrum Voorweg. De animo om deel te nemen was groot. Dit keer draaide alles om toveren en magie, met een zeer gevaarlijke tovenaar in de hoofdrol. Het ministerie van toverkunsten dacht dat deze tovenaar allang dood was, maar dat bleek niet zo te zijn. Uiteindelijk waren het zo'n 60 stoere tovenaarsleerlingen, die erin slaagden om de boze tovenaar te pakken. Het geluidenspel in het donker op 24 augustus was misschien nog wel spannender. Het zwemmen in het Aquapark Keerpunt maakte van het programma een afgerond geheel. Het is zeker dat er volgend jaar in de zomer een vervolg komt.
---

Gevonden voorwerpen afhalen bij VrijeTijdsCentrum

Kledingstukken en andere voorwerpen die door kinderen zijn vergeten, verloren of zijn vermist tijdens de slotweek van Speelmeer in sportcentrum De Veur zijn verzameld. Deze kunnen worden opgehaald op woensdag 4 september tussen 13.00 uur en 16.00 uur. De spullen zijn af te halen bij het VrijeTijdsCentrum Rokkeveen, Prismalaan 26. Voor meer informatie, telefoon: (079) 3 615 349.

---

'De scholen zijn weer begonnen' vanaf maandag 2 september

Op maandag 2 september gaat in Zoetermeer de jaarlijkse verkeersveiligheidscampagne 'De scholen zijn weer begonnen' van start. Het doel van deze campagne is automobilisten en andere weggebruikers er op attent te maken dat er weer schoolgaande kinderen in het verkeer zijn. De campagne duurt vier weken en is een initiatief van de gemeentelijke Werkgroep Verkeersveiligheid in samenwerking met 3VO en het Stadsgewest Haaglanden.

Verkeersveiligheid
Ouders maken zich regelmatig zorgen over de verkeersveiligheid van hun kind(eren). Deze bezorgdheid is niet onterecht. In de eerste maanden na de zomervakantie raken veel kinderen betrokken bij een verkeersongeval. Onbekendheid met de nieuwe route naar het voortgezet onderwijs en het drukke spitsverkeer zijn vaak aanleidingen tot verkeersongevallen met jonge weggebruikers.

Oefenen
Het is daarom belangrijk iedereen weer eens te attenderen op de schoolgaande kinderen in het verkeer. Ook automobilisten moeten weer wennen aan de nieuwe verkeersdeelnemers. Het is van belang dat alle weggebruikers zich bewust zijn van het eigen verkeersgedrag. Ouders van wie de kinderen naar de brugklas gaan kunnen de route naar de nieuwe school met hun zoon of dochter een aantal malen oefenen voordat het kind de route zelfstandig gaat rijden.

Gedurende de actieperiode wordt in de lokale media aandacht aan deze campagne besteed en hangen langs de verschillende wijk- en buurtwegen de inmiddels bekende posterborden.

---

15.000 reizigers per maand

RegioTaxi Haaglanden bestaat 1 jaar

Op 1 september viert RegioTaxi Haaglanden zijn 1 jarig bestaan. Sinds de start van RegioTaxi op 1 september 2001 hebben er al meer dan 150.000 reizigers gebruik van gemaakt. Reden om terug te kijken op een jaar lang 'op stap zonder overstap' in Haaglanden.

Ruim 15.000 reizigers maken nu iedere maand gebruik van de RegioTaxi Haaglanden. De eerste maanden lag het aantal reizigers rond de 9.000 per maand. Minne Boersma, projectleider RegioTaxi Haaglanden, daarover: "We zijn heel blij dat er steeds meer RegioTaxi-reizigers bij komen. Toen we een jaar geleden begonnen moesten de mensen hun weg nog vinden naar de RegioTaxi en ook voor de taxichauffeurs was het nieuw. Tijdens dit jaar zagen we een steeds stijgende lijn van het aantal ritten en een dalende lijn van het aantal klachten. Dat is heel positief. We kunnen nu echt stellen dat RegioTaxi in een jaar tijd is uitgegroeid tot een volwaardig en goed openbaarvervoerproduct."

Contant bij de chauffeur
De RegioTaxi werkt net zoals het gewone openbaar vervoer. Een RegioTaxi-klant betaalt voor iedere openbaarvervoer-zone waarin hij of zij reist. In de RegioTaxi kan niet met een strippenkaart betaald worden, maar gewoon contant bij de chauffeur. Iedere zone kost 1,40. Daarnaast geldt een opstaptarief van 1,40. De RegioTaxi is dus duurder dan tram of bus, maar goedkoper dan de gewone taxi. Belangrijkste verschil is dat mensen tenminste één uur van tevoren moeten reserveren. En omdat er soms ook andere passagiers mee reizen kan de rit wat langer duren. Er geldt echter een maximale omrijdtijd van 20 minuten.

Goede aanvulling
Op steeds meer plaatsen in Nederland wordt dit openbaarvervoerproduct ingevoerd. Deze manier van reizen is een goede aanvulling op het gewone openbaar vervoer. Vooral in gebieden waar bus of tram wat minder vaak rijden is de RegioTaxi een uitkomst. Je kunt voor een aardige prijs met de taxi op stap, zonder overstappen. Maar ook als je wel de beschikking hebt over tram, bus of auto kan de RegioTaxi erg handig zijn. Bijvoorbeeld als je lekker uit eten gaat en je wilt genieten van een paar wijntjes. Ook voor mensen met een handicap en mensen die niet zo goed ter been zijn is de RegioTaxi een uitkomst.

Wie meer informatie, een folder of het handige RegioTaxi- portemonneekaartje wil ontvangen, kan bellen met telefoon 0900 - 2020511. Informatie vindt u ook op de internetsite www.regiotaxi.haaglanden.nl Wie dit wil overslaan en gewoon meteen de RegioTaxi wil laten voorrijden, belt met 0900-9666.
---

Nieuw in Zoetermeer?

Bent u onlangs nieuw in Zoetermeer komen wonen? De gemeente heeft voor de inwoners die onlangs hier zijn komen wonen een welkomstmap beschikbaar.

De welkomstmap heeft veel verschillende informatie. Natuurlijk over de gemeente zelf, maar ook over de natuur. Natuur in de buurt met allerlei mogelijkheden om extra aandacht te geven aan groenvoorziening bij u in de buurt. De brochure 'Kom mee naar buiten þ' geeft een overzicht van de recreatieve groengebieden in en rondom Zoetermeer.

Verder vindt u in deze map informatie over de bibliotheek, het stadstheater, de stadsboerderij en de diverse religieuze organisaties in Zoetermeer. Natuurlijk ontbreekt de Stadsgids niet in dit informatieve pakket.

Mensen die hun verhuizing mondeling hebben doorgegeven, zijn al in het bezit van dit pakket. Maar degenen die schriftelijk hun verhuizing aan de gemeente hebben doorgegeven, hebben dit pakket meestal nog niet ontvangen.

---

Nachtelijke vliegers

Op zaterdag 7 september worden nachtelijke vliegers gespot: vleermuizen. Omdat deze dieren via geluid zich kunnen oriënteren, komen zij bij voorkeur pas 's avonds naar buiten. De excursie begint daarom om 21.00 uur.

Vanuit NS-Station De Leijens aan de Broekwegzijde wordt gestart met deze excursie. Er zijn geen kosten aan deelname verbonden. De organisatie van deze leerzame bijeenkomst is in handen van het IVN. Voor meer informatie kunt u bellen met 079 - 316 7818.
---

Klein Chemisch Afval apart goed voor het milieu

Op de KCA-lijst staan de producten die u apart moet houden. De gemeente zamelt dit chemisch afval gescheiden in. Enerzijds via de Chemobiel en anderzijds kunt u ze zelf brengen bij het KCA-Depot in de Chroomstraat 1 in Lansinghage.
De producten op deze inzamellijst hebben het KCA-logo op de verpakking.
Als op de verpakking een KCA-logo staat, slaat dat op de inhoud. Lege verfblikken, lege flessen van bijvoorbeeld wasbenzine of terpentine of lege spuitbussen hoeven dus niet apart te worden gehouden. Kwasten met uitgeharde verf kunnen bij het afval. Spoel de fles of het verfblik niet om. Het kleine beetje wat nog is achtergebleven kan geen kwaad tijdens de afvalverwijdering. Flessen en blikken kunt u gebruiken tot ze leeg zijn.

Chemobiel en KCA-Depot
In Zoetermeer rijdt driemaal per jaar de Chemobiel door de wijken. De route wordt wekelijks gepresenteerd op de pagina Stadsnieuws in Het Streekblad. Elke vrijdagavond staat de Chemobiel bij een van de winkelcentra. En op zaterdagen is bij het Zelf-Breng-Depot, tussen 10.00 en 14.00 uur, aan de Buytenparklaan.
Het KCA-Depot vindt u in de Chroomstraat 1 op het industrieterrein Lansinghage. Particulieren kunnen hier op maandag, woensdag en vrijdag van 09.00-11.45 en van 12.45-15.45 uur terecht.

Informatie
Voor vragen over KCA kunt u terecht bij de Klantenservice van de Reiniging, telefoon (079) 346 9899. De openingstijden zijn van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.00 uur.
---

Herbestrating Dorpsstraat

Op maandag 2 september wordt begonnen met de reconstructie, het uitbreken van de verharding van de Dorpsstraat. Afgelopen week zijn de voorbereidende werkzaamheden begonnen.

De werkzaamheden worden in vier fases uitgevoerd: Fase 1: Het gedeelte vanaf Dorpsstraat 1 tot Dorpsstraat 18, inclusief de ingang naar het Nicolaasplein. Hier wordt een nieuw schoonwaterriool aangelegd, daarna wordt de nieuwe bestrating aangebracht.
Fase 2: Gedeelte vanaf Dorpsstraat 18 tot de kruising Leidsewallen/Delftsewallen, vervangen van de bestrating. Deze fases zijn gereed in week 42.
Fase 3: Gedeelte vanaf de kruising Leidsewallen/Delftsewallen tot Dorpsstraat 86, vervangen van de bestrating. Start werkzaamheden in week 41, gereed in week 47.
Fase 4: Pilatusdam, vervangen van de bestrating. Start week 38, gereed in week 45.

Geen doorgaand verkeer
Tijdens de werkzaamheden zal de verharding van de rijbaan in zijn geheel worden vervangen door rijplaten. Dit houdt in dat er alleen in overleg met de uitvoerder door de Dorpsstraat gereden kan en mag worden. Hulpdiensten hebben altijd toegang. De voetpaden blijven zolang mogelijk liggen. De uitvoerder, de heer N. Ammerlaan van de firma Cultuurweg, is dagelijks op het werk of in de keet naast Dorpsstraat 10 aanwezig. De gemeente en de aannemer zullen trachten de overlast tot het minimum te beperken.

---

Duurzaam Veilig in Driemanspolder

Duurzaam Veilig is de naam van het project waarbij allerlei maatregelen worden genomen om de verkeersveiligheid te vergroten. Het doel van dit project is het aantal verkeersslachtoffers met 25% terug te brengen.

Er wordt gewerkt met verkeersdrempels om de snelheid te beperken maar ook de aanleg van rotondes en de instelling van 30 km-gebieden vallen hier onder. In verschillende wijken zijn deze voorzieningen inmiddels gerealiseerd. De gemeente gaat nu beginnen in de wijk Centrum.

Start
De wijk Centrum bestaat uit verschillende deelgebieden: Dorp, Palenstein, Driemanspolder en Stadscentrum. Er komen in totaal 46 verkeersdrempels in het gebied.
Maandag 26 augustus wordt gestart in Driemanspolder, de werkzaamheden duren tot en met week 39. De werkzaamheden worden ter plaatse aangegeven met borden en kunnen overlast bezorgen. De gemeente zal proberen deze overlast tot een minimum te beperken. De betreffende straat kan tijdelijk voor het doorgaand verkeer worden afgesloten.
---

Chemobiel voor Klein Chemisch Afval (KCA) en klein Wit- en Bruingoed

De route van de Chemobiel is de komende week als volgt:

Dinsdag 3 september
Ochtend: Hemelsblauw, Marineblauw, Indigoblauw/Marineblauw, Marineblauw, Blauwroodlaan (81 t/m 151), Spectrumsingel, Reigersblauw, Pruisischblauw, Geelgroenlaan, Oriëntblauw, Reigersblauw, Regenboogsingel (103 t/m 141) en Staalblauw.
Middag: Granietgroen, Flessegroen, Evoragroen, Lentegroen, Granietgroen/Zachtgroen, Granietgroen/Zaansgroen en Veronagroen.

Woensdag 4 september
Ochtend: Juweellaan (4-370), Juweellaan (9-79), Zenobiagang, Aquamarijn, Agaat, Agaat/Azuriet, Agaat/Anataas, Anataas, Agaat, Amethist en Edelsteensingel.
Middag: Juweellaan (101-285), Juweellaan (402-720), Beryl, Barnsteen, Camee, Briljant en Diamant.

Donderdag 5 september
Ochtend: Diamant, Onyx, Maansteen, Opaal, Saffier, Pyriet, Smaragd, Robijn, Juweellaan (249-285), Zirkoon, Sieraadlaan/Topaas, Sieraadlaan/Tijgeroog, Sieraadlaan/Tremoliet en Sieraadlaan/Briljant. Middag: Albast, Basalt, Hardsteen/Porfier, Hardsteen/Meteorsteen, Hardsteen/Mergel, Hardsteen/Lava, Hardsteen/Kwartsiet, Natuursteenlaan/Dolomiet, Dolomiet, Bergkristal/Gneis, Bergkristal, Basalt, Aluin en Natuursteenlaan.

Vrijdagavond 6 september
Op deze avond staat de Chemobiel bij het winkelcentrum De Vijverhoek in Driemanspolder, tussen 19.00 en 20.30 uur. Ook hier kunt u, naast KCA, klein Wit- en Bruingoed aanbieden.

---

Vlinderexcursie 'Balijbos' zondag 1 september

In het kader van het project 'Natuur in beeld' wordt op zondag 1 september in het Balijbos een vlinderexcursie gehouden. De excursie start om 14.00 uur bij de stadsboerderij'De Balijhoeve'. De excursie wordt begeleid door Anja van Beek van de Vlinderwerkgroep van het IVN. Het vlinderboekje is voor 5 verkrijgbaar bij 'De Balijhoeve'. In dit boekje zijn de vier wandelroutes beschreven, waaronder ook de route in het Balijbos.

Met het project 'Natuur in beeld' worden bewoners in Zoetermeer gevraagd om vlinders die ze gezien hebben door te geven. De nakomelingen van bijvoorbeeld de dagpauwoog, kleine vos, distelvlinder en de atalanta worden op dit moment veel waargenomen. Verder worden andere vlinders zoals witjes, boomblauwtjes en icarusblauwtjes gezien.

In de stad worden in de natuurvriendelijk ingerichte tuinen en groen de meer typische tuinvlinders waargenomen. In parken zoals het Balijbos zijn ook bosrandvlinders zoals het landkaartje, de argusvlinder en het zwartsprietdikkopje te zien.

Vlinderzoekkaart
Voor dit project is speciaal een vlinderzoekkaart gemaakt. De zoekkaarten zijn verkrijgbaar bij Publiekszaken in het Stadhuis, de stadsboerderijen, de wijkposten en 't Westpunt. Meer informatie vindt u op de website www.zoetermeer.nl. (klik op Natuur en groen en daarna op Natuur in beeld). U kunt een infopakketje aanvragen op de telefoonnummers (079) 346 9818 en 346 9662. Ook wanneer u geïnteresseerd bent in een natuurvriendelijke tuin, kunt u de folder 'Natuurvriendelijk tuinieren' ophalen of aanvragen.
---

Diverse wegwerkzaamheden die in Zoetermeer gaan starten of lopen, op stedelijk en wijkniveau, in de maand september 2002

Hoofdwegen

Industrieterreinen Zoeterhage (1), Hoornerhage (2) en Lansinghage (3) Reparatie asfalt en herstellen/asfalteren rioolsleuven en reparatie/ inspectie putten.
Start: reeds gestart
Gereed: eind september 2002
Gevolgen: tijdens de werkzaamheden zal het verkeer over één rijstrook worden geleid waarbij het verkeer met een voorrangsregeling om de beurt langs het werk geleid wordt. Maximumsnelheid ter plaatse 30 km p/u.

Aziëweg (4), Australiëweg (5), Fokkerstraat (6) Reparatie asfalt van de rijbanen.
Start: in de week van maandag 2 september 2002
Gereed: vrijdag 27 september 2002
Gevolgen: Werkzaamheden vinden plaats van 09.00 uur tot 15.30 uur. Tijdens de werkzaamheden wordt de rijbaan ter plaatse afgesloten voor verkeer. Het verkeer wordt met een voorrangsregeling of met mobiele verkeerslichten om de werkzaamheden heen geleid. Maximumsnelheid ter plaatse 50 of 30 km p/u.

Fietspad langs de Aziëweg (7)
Reparatie- en asfalteringswerkzaamheden aan fietspad tot Broekwegzijde en aan parkeerterrein recreatiegebied Noord Aa. Start: in de week van maandag 2 september 2002
Gereed: vrijdag 27 september 2002
Gevolgen: het fietsverkeer wordt tijdens de werkzaamheden omgeleid via tekstborden. Parkeren voor de horecagelegenheid Noord Aa is mogelijk op het naastliggende terrein.

Edisonstraat (8)
Herbestraten fiets/voetpaden vanaf de Australiëweg t/m Marconistraat. Start: in de week van maandag 2 september 2002
Gereed: vrijdag 27 september 2002
Gevolgen: Ter plaatse van de werkzaamheden worden fietsers en voetgangers omgeleid via reeds bestaande wegen. Het openbaar vervoer heeft geen hinder van de werkzaamheden.

Europaweg (9)
Ter hoogte van de Aziëweg richting Australiëweg wordt het portaal met de bewegwijzering verplaatst naar viaduct ter hoogte van het Marathonpad.
Start: in de week van maandag 9 september 2002
Gereed: vrijdag 20 september 2002
Gevolgen: Tijdens uitvoering van de werkzaamheden wordt één of meerdere rijbanen afgesloten. Maximumsnelheid ter plaatse is 30 km p/u.

Centrum (Dorp, Driemanspolder, Palenstein en Stadscentrum)

Centrum
Aanleg, in het kader van Duurzaam Veilig, van 46 verkeersdrempels in alle wijken van het Centrum.
Start: reeds gestart
Gereed: begin december 2002
Gevolgen: tijdens de aanleg kan het bestemmingsverkeer hinder ondervinden van deze werkzaamheden. Afsluitingen en eventuele omleidingen zullen middels borden worden aangegeven.

Dorpsstraat (10)
Herbestrating Dorpsstraat in 4 fases:
Fase 1: gedeelte vanaf Dorpsstraat 1 tot Dorpsstraat 18, inclusief Nicolaasplein.
Fase 2: gedeelte vanaf Dorpsstraat 18 tot kruising Leidsewallen/Delftsewallen.
Fase 3: gedeelte vanaf kruising Leidsewallen/Delftsewallen tot Dorpsstraat 86.
Fase 4: vervanging bestrating Pilatusdam.
Start: reeds gestart
Gereed: vrijdag 8 november 2002
Gevolgen: winkelend publiek kan hiervan hinder ondervinden. De winkels blijven bereikbaar. Voor autoverkeer is dit gedeelte afgesloten. De aannemer, firma Cultuurweg, is dagelijks te bereiken in de keet naast Dorpsstraat 10.

Lindenhof (11)
Inrichting openbare ruimte na nieuwbouwproject voormalig 'Bouwhof-locatie'.
Start: reeds gestart
Gereed: half oktober 2002
Gevolgen: eind september/begin oktober zal de Bleiswijkseweg ter plaatse opnieuw geasfalteerd worden en daarom afgesloten zijn voor doorgaand verkeer.

Centrum West

Fly-over (12)
Aanleg nieuwe fly-over langzaam verkeersroute Driemanspolder - Stadscentrum en Buytenwegh De Leyens.
Start: reeds gestart
Gereed: medio oktober 2002
Gevolgen: station Centrum West is bereikbaar voor voetgangers. Met de auto is het station bereikbaar vanaf de Nederlandlaan. De trappen bij het station blijven in gebruik. Mindervaliden kunnen het perron bereiken via de opgang aan de Nederlandlaan ter hoogte van het viaduct aan de J.L. van Rijweg (richting Den Haag). En aan de Voorwegzijde voor de richtingen Dorp en Stadhuis.

Het Carré (13)
Het betreft het bouwrijp maken van de locatie aan de kop van het Westwaarts.
Start: reeds gestart
Duur: twee jaar
Gevolgen: Voetgangers en fietsers, vanuit het Stadscentrum, moeten linksaf en kunnen ter hoogte van de achterkant van de Konmar aan de Nederlandlaan het perron van station Centrum West op. Fietsen is verboden op het perron!
De Nederlandlaan is ter plaatse afgesloten voor het doorgaand verkeer.

Fietsenstalling Centrum West
Nabij het station wordt aan de Noordzijde een ondergrondse fietsenstalling gerealiseerd.
Start: reeds gestart
Gereed: eind september 2002

Herinrichting Stadshart
Momenteel wordt het winkelgebied Promenade, Promenadeplein en Driekant heringericht vanaf Blokker tot aan het Stadhuisplein. De trap aan het Driekant wordt opnieuw aangelegd.
Start: reeds gestart
Gereed: november 2002
Gevolgen: winkelend publiek ondervindt hiervan hinder, de winkels blijven echter altijd bereikbaar. In de nieuwe situatie is het fietspad opgeheven!
Bewoners en bezoekers van het Stadshart kunnen vanaf de Promenade en het Driekant niet van en naar het ondergelegen parkeergebied.

Meerzicht

Meerzicht Centrum (14)
Betreft werkzaamheden openbare ruimte, locatie voormalig Wijkcentrum. Start: reeds gestart
Gereed: medio 2003
Gevolgen: de aanwezige bushalte blijft toegankelijk, de voetgangersbrug is tot medio 2003 afgesloten. In verband met de werkzaamheden zullen fietsers de andere zijde van de Meerzichtlaan moeten gebruiken.

Westergo (15)
Aanvoer en verwerken van grond in geluidswal c.q. terp Westergo. Start: reeds gestart
Gereed: medio oktober 2002
Gevolgen: Op het fietspad langs de A12 kunnen fietsers en bromfietsers hinder ondervinden van werkverkeer dat het fietspad kruist. Ontsluiting werk via de rijksweg A12.

Buytenwegh De Leyens

Galjoenkade/Buiskade (16)
Herbestrating fiets- en voetpad.
Start: reeds gestart
Gereed: vrijdag 20 september 2002
Gevolgen: ter plaatse van de werkzaamheden moeten fietsers afstappen.

Mendelssohnrode/Madernarode (17)
Vervangen voetgangersbrug tussen de Mendelssohnrode en Madernarode Start: eerste helft september
Duur: 3 weken
Gevolgen: Ter plaatse is de burg afgesloten. Afsluiting wordt met tekstborden aangegeven.

Rokkeveen

Vierde Stationsstraat (18)
Aanpassen en herprofileren van het talud
Herstart: in de week van maandag 2 september
Gereed: medio september 2002
Gevolgen: Fietsers en bromfietsers zullen hiervan enige hinder ondervinden en moeten ter plaatse afstappen. Dit wordt met borden aangegeven.

Madame Curiesingel (19)
Aanbrengen toplaag op Madame Curiesingel tussen de rotonde ter plaatse van de Moeder Teresasingel en de Mahatma Gandhisingel. Start: in de week van maandag 2 september
Duur: 3 dagen
Gevolgen: Voor autoverkeer is dit gedeelte afgesloten. Omleidingen worden met borden aangegeven. Langzaam verkeer kan gebruik blijven maken van
voet/fietspad. Het winkelcentrum en de Nathaliegang blijven te allen tijde bereikbaar.

Baron de Coubertinlaan (20)
Gedeeltelijk herbestrating.
Start: in de week van maandag 2 september
Gereed: vrijdag 20 september 2002
Gevolgen: Aangrenzende kantoren zijn te bereiken via de Madame Curiesingel.

Laatste wijziging: 30-08-2002