Provincie Limburg

Provincie steunt wijkcentra

Stimuleringsregeling multifunctioneel gebruik (wijk)centra

Gedeputeerde Staten hebben een subsidie van 408.402,-- beschikbaar gesteld voor de aanpassing of verbouwing van zes wijkcentra. Wijkcentra in Nieuwenhagen, Brunssum-Oost, Molenhoek, Heel, Kronenburg en Sweikhuizen krijgen ieder een bijdrage van maximaal 68.067,--. In totaal waren er veertien aanvragen voor een subsidie ingediend. Het gaat om de eerste trance van Stimuleringsregeling multifunctioneel gebruik (wijk)centra. In november wordt een besluit genomen over een tweede tranche.

De stimuleringsregeling biedt gemeenten de mogelijkheid om een subsidie aan te vragen voor de bouw of verbouwing van een multifunctioneel centrum als er tenminste vijf van de volgende voorzieningen gebruik maken van dat gebouw: (basis)onderwijs/educatie, kinderopvang, maatschappelijke zorg, bibliotheek-voorzieningen, laagdrempelige cultuuruitingen, een gemeentelijk informatiepunt, opvang / ontmoeting / ontplooiing / ontspanning, een bankfunctie en/of een VVV. Landgraaf is van plan een multifunctioneel centrum te bouwen in Nieuwenhagen. Brunssum gaat een dergelijk centrum realiseren in Brunssum-Oost. Mook en Middelaar wil het bestaande gemeenschapshuis verbouwen tot een multifunctioneel centrum. De gemeente Heel wil een nieuw gemeenschapshuis bouwen. Sevenum is van plan een gemeenschapshuis te bouwen in Kronenberg. Schinnen wil het gemeenschapshuis in Sweikhuizen aanpassen en uitbreiden.

Weert heeft een aanvraag ingediend voor de bouw van een multifunctioneel centrum in Tungelroy. Dat is gebeurd in het kader van het Vitaliteitsfonds. Voorwaarde voor een mogelijke toekenning uit dit fonds is dat een projectvoorstel niet uit andere (provinciale) middelen gefinancierd kan worden. De aanvraag is echter een schoolvoorbeeld van een multifunctioneel centrum en voldoet aan de provinciale criteria. Het is echter onduidelijk of Weert met de maximale provinciale bijdrage van 68.067,-- een sluitende begroting krijgt voor de bouw van dit multifunctioneel centrum. Daarover zal de komende maanden overlegd worden en kan er in november bij de tweede tranche een besluit worden genomen over de aanvraag. 30-8-2002 09:41