Provincie Limburg

Dwangsom voor gemeente Meijel

Ontgronding zonder vergunning

De Provincie Limburg legt aan de gemeente Meijel een dwangsom op wegens het ontgronden van een terrein zonder vergunning en het niet uitvoeren van een door GS goedgekeurd afwerkplan voor het terrein. Aan het opleggen van de dwangsom is herhaald overleg met de gemeente voorafgegaan. De dwangsom bedraagt maximaal 13.200,--.

Burgemeester en Wethouders van de gemeente Meijel hebben een perceel laten ontgronden zonder de volgens de Ontgrondingenwet vereiste vergunning. In dit ontgronde gedeelte is vervolgens slib uit een nabijgelegen visvijver gestort. Het bij de ontgronding vrijgekomen zand ligt momenteel in depot op het naastgelegen terrein. Voor het verwijderen van slib uit de visvijver hebben Gedeputeerde Staten een vergunning verleend. In het daarbij behorende afwerkplan is toegestaan dat dit slib wordt gedeponeerd op het illegaal ontgronde perceel en het daarnaast gelegen terrein. De gemeente Meijel heeft (na herhaaldelijk uitstel te hebben ontvangen) toegezegd de locatie volgens het goedgekeurde plan af te werken vóór 15 juni 2000. Ondanks aanschrijvingen van GS is dat nog niet gebeurd.

Bij illegale ontgrondingen hanteert de Provincie Limburg het beleid dat de overtreding ongedaan moet worden gemaakt en dat de ontgrondingslocatie in de oude staat wordt hersteld. In dit geval is na bestuurlijk overleg afgesproken, dat het zand dat zonder vergunning is ontgraven wordt teruggebracht in het ontgraven gedeelte, bovenop het slib uit de visvijver. Daardoor blijft de ingeklonken, fijne slibfractie onderin de ontgronding liggen en komt het ontgraven zand hier bovenop. De grond die overblijft na aanvulling tot maaiveldhoogte moet op een andere manier in het terrein verwerkt worden. Dat kan bijvoorbeeld in een oeverzwaluwenwand, die in het plan is opgenomen.

Burgemeester en Wethouders hebben aangegeven dat ze alsnog achteraf een vergunning willen aanvragen om de ontgronding te legaliseren. GS hebben de gemeente echter laten weten dat dit niet mogelijk is. Daarom hebben GS besloten de gemeente van Meijel een dwangsom op te leggen wegens het ontgronden van een perceel zonder de vereiste vergunning en het niet uitvoeren van het door GS goedgekeurde afwerkplan. 30-8-2002 09:40