OPTA

Goedkeuringsbesluit tarieven KPN voor bellen naar het vaste net van Versatel

Inleiding
In de door het college op 31 juli 2002 ontvangen brief met bovenvermeld kenmerk verzoekt KPN toestemming om per 1 september 2002 de tarieven voor het bellen vanaf het KPN netwerk naar geografische nummers die zijn geïmplementeerd op het netwerk van Versatel, te wijzigen.

Juridisch kader
Op grond van artikel 35, eerste lid van het Besluit ONP huurlijnen en telefonie (hierna: Boht), dienen de tarieven van de aanbieder met aanmerkelijke macht op de markt voor het gebruik van het vaste openbare telefoonnetwerk en van de vaste openbare telefoondienst, in casu KPN, te voldoen aan het vereiste van kostenoriëntatie. Voorgenomen tussentijdse wijzigingen van eindgebruikerstarieven behoeven, ex artikel 36, tweede lid van het Boht, goedkeuring van het college. Hij beoordeelt of de voorgenomen tariefwijziging in overeenstemming is met het vereiste van kostenoriëntatie, als bedoeld in artikel 35, eerste lid van het Boht.

Beoordeling
Het college heeft het voorstel op grond van artikel 36 Boht beoordeeld, alsmede tegen de achtergrond van zijn brief van 4 juli 2001, kenmerk OPTA/EGM/2001/201879 over de gevolgen van de interconnectietarieven voor de differentiatiegrens bij het vaststellen van eindgebruikerstarieven van KPN voor off net-verkeer via geografische nummers. De in de brief van 4 juli 2001 genoemde interconnectietarieven zijn gewijzigd bij besluit van 27 juni 2002, kenmerk OPTA/IBT/2002/201682. Voor een volledig overzicht van het tariefdifferentiatie-dossier verwijst het college naar zijn brieven van 3 april 2000, kenmerk OPTA/EGM/2000/200877, 27 april 2000, kenmerk OPTA/EGM/2000/201300 en 11 juli 2000, kenmerk OPTA/EGM/2000/201970. In zijn brief van 4 juli 2001 heeft het college tevens de procedure en de voorwaarden geschetst voor het beoordelen van voorstellen voor gedifferentieerde eindgebruikerstarieven.

De wijziging van de eindgebruikerstarieven voor het bellen van KPN naar Versatel is een gevolg van de gewijzigde terminating access tarieven van KPN. De terminating access tarieven van Versatel blijven ongewijzigd.

Het college constateert uit de onderbouwing en de gehanteerde berekeningsmethodiek dat de gewijzigde terminating access tarieven van KPN per 1 september 2002 en het verschil in interconnectievergoedingen tussen KPN en Versatel leidt tot de voorgestelde gedifferentieerde eindgebruikerstarieven.

Besluit
Uit het voorgaande concludeert het college dat het voorstel conform de gestelde voorwaarden en procedure tot stand is gekomen. Het college besluit ex artikel 36, lid 2 van het Boht, de tarieven voor het bellen vanaf het KPN netwerk naar geografische nummers die zijn geïmplementeerd op het netwerk van Versatel, goed te keuren.

Voor de volledigheid merkt het college op dat KPN geen tariefvoorstel heeft ingediend voor Belbudget abonnees. Het college gaat er van uit dat KPN niet over zal gaan tot het wijzigen van de tarieven voor off-net verkeer voor belbudget abonnees totdat hiervoor expliciet goedkeuring is gegeven.

Publicatie
Zoals aangegeven in onze brief van 28 maart 2002, kenmerk OPTA/EGM/2002/200694, zal het college uiterlijk binnen twee weken na verzending dit besluit bekendmaken in de Staatscourant en op de website van OPTA.

Een afschrift van dit besluit zal naar Versatel worden gezonden.

Hoogachtend,

HET COLLEGE VAN DE ONAFHANKELIJKE POST EN TELECOMMUNICATIE AUTORITEIT, namens het college,
het hoofd van de afdeling Eindgebruikersmarkt

drs. K. Noorlag

Rechtsmiddel

Belanghebbenden, die zich met dit besluit niet kunnen verenigen, kunnen binnen zes weken, aanvangende met ingang van de dag na die waarop dit besluit is bekendgemaakt, daartegen een bezwaarschrift indienen bij de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit.

Het bezwaarschrift moet worden gericht aan:

Het college van de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit Postbus 90420
2509 LK den Haag

onder vermelding van "Bezwaarschrift". Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en dient in ieder geval de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht, alsmede de gronden van het bezwaar te bevatten. Zo mogelijk dient een afschrift van het besluit en de overige op het bezwaar betrekking hebbende stukken te worden meegezonden.

Dit document behoort tot een dossier. Hier kunt u de overige artikelen die bij dit dossier behoren bekijken.