Ingezonden persbericht

Nieuwe cockpitsoftware bij Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam

Proeffase nieuwe software voor rapportage economische projecten

ROTTERDAM, 20020830 -- Het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam beproeft tijdens de maanden september en oktober de nieuwe Economische Projecten Monitor Cockpit (EPM Cockpit). De software gaat de rapportage van kapitaalintensieve economische projecten van het OBR aan diverse belanghebbenden (o.a. de wethouder economische zaken) aanzienlijk vereenvoudigen en versnellen.

Economische Projecten Monitor

Het economische beleid kent binnen het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam (OBR) drie schaalniveaus: beleid-, programma- en projectniveau. De projecten zijn gericht op concrete prestaties van het OBR, die uiteindelijk op beleidsniveau moeten resulteren in de gewenste effecten op economische doelstellingen. Momenteel zijn er vier beleidsvelden met in totaal 14 programma's: Wijkeconomie, Vrijetijdseconomie, Cluster Economie en Algemene Economie. Ieder programma bestaat uit een aantal economische projecten (momenteel 124; totale waarde circa 30 miljoen Euro), die ingezet worden op basis van tijd en geld (input). De output wordt gemeten in voortgang en prestaties. De conventionele rapportage via de papieren projecten monitor wordt viermaandelijks geactualiseerd.

Rapportage

De rapportage was voor projectmanagers tot op heden een omslachtig proces waarbij de benodigde gegevens, waaronder budgetbestedingen, in een tekstverwerker werden ingevoerd. Vervolgens werden alle projectrapporten, overigens per project wel tot één A4-tje gereduceerd, als boekwerkje gebundeld aan de belanghebbenden aangeboden. In de EPM Cockpit software wordt de projectstatus periodiek geactualiseerd. Op het beeldscherm is de status van elk project middels kleurindicatoren in één oogopslag zichtbaar. Bij een aantal onderdelen zoals budget, resultaat en capaciteit kan een toelichting worden getoond. De gebruiker kan met een druk op de knop door de projecten heen bladeren en ziet direct de uitschieters en daarbij de toelichting van de projectmanager. Rapportage op papier blijft met het systeem nog steeds mogelijk, waarbij door slimme selecties de omvang beperkt blijft tot die projecten die alarmerend of opvallend zijn, of alleen de projecten die bijvoorbeeld de komende maand geëvalueerd moeten worden.

Grafische cockpit

De Economische Projecten Monitor Cockpit is ontworpen en gerealiseerd door Hooghen Windt software International uit Vlaardingen. De software wordt door een select gezelschap twee maanden flink aan de tand gevoeld. Tijdens deze periode worden geen ontwerpwijzigingen aangebracht, maar worden alleen benodigde correcties doorgevoerd en aanvullende wensen en ideeën geïnventariseerd. Het cockpitprogramma heeft een onconventionele intuïtieve grafische interface. Floor Urbanus, van huis uit databaseadministrator en nu binnen het OBR projectleider voor het EPM Cockpit project: "Het programma ziet er verzorgd uit. Lekker strak en geen onnodige toeters en bellen." De heer Urbanus heeft de eerste testversie medio juli al doorgenomen en is erg enthousiast over de cockpit. Hij ervaart het als zeer stimulerend om met een dergelijk vernieuwend traject bezig te zijn. Na de proefperiode gaan alle projectmanagers hun projecten via de cockpit rapporteren. De heer Daan Peters, als I&A manager van OBR de opdrachtgever voor het project, ziet verdere toepassingsmogelijkheden voor een monitorcockpit binnen zijn organisatie: "De overheid past monitoring steeds vaker toe om de beleidsmakers en bestuurders van betrouwbare informatie te voorzien en om de vinger aan de pols te houden. Deze cockpitsoftware is daartoe een instrument dat ons veel tijdswinst oplevert. We gaan verder kijken naar toepassingsmogelijkheden in onze organisatie."



Ingezonden persbericht