AutoRai

30-8-2002

Chrysler California Cruiser bewijst tijdloosheid PT Cruiser

Tijdens het 52e Pebble Beach Concours dElegance, dat deze maand plaatsvond in het Amerikaanse Monterey, heeft de Chrysler Group een eerste voorbeeld laten zien van een volgende serie trendsettende concept cars: de Chrysler California Cruiser.

Deze concept car bouwt verder op de unieke combinatie van stijl en functionaliteit die ook de succesvolle Chrysler PT Cruiser kenmerkt.

Met de PT Cruiser hebben we een volledig nieuw marktsegment gecreëerd en aspecten als design en veelzijdigheid in de kleine middenklasse een nieuwe impuls gegeven, aldus Jim Schroer, Executive Vice President Global Sales and Marketing van de Chrysler Group. De PT Cruiser speelde in op veranderende eisen en verwachtingen van autokopers over de hele wereld. Nu presenteren wij een concept van wat een volgende stap zou kunnen zijn: de Chrysler California Cruiser. Een bijzonder veelzijdige auto, met twee grote portieren, een innovatieve achterklep en een multifunctioneel interieur.

De Chrysler California Cruiser wordt op de Autosalon van Parijs officieel geïntroduceerd. Tegen die tijd worden meer details van de auto bekendgemaakt.

Het uiterlijk van de California Cruiser volgt het baanbrekende ontwerp van de PT Cruiser, terwijl het tevens de evolutie van de styling laat zien. Deze concept car illustreert hoe het nieuwe familiegezicht van Chrysler in de PT Cruiser geïntroduceerd zou kunnen worden, stelt Trevor Creed, Senior Vice President of Design bij Chrysler. De geschulpte koplampvorm, de verchroomde grille en de geïntegreerde bumper geven de richting aan die we met de Chrysler Crossfire en Pacifica zijn ingeslagen. De frisse en strakke styling van die autos heeft ook het zij- en achteraanzicht van de Chrysler California Cruiser beïnvloed.

In 1998 presenteerde de Chrysler Group op de Autosalon van Genève de Pronto Cruizer; een eerste concept in een ontwerpstrategie die uiteindelijk zou resulteren in de Chrysler PT Cruiser. De Pronto Cruizer werd in 1999 gevolgd door Chryslers meest kortstondige conceptcar, de PT Cruiser. Vijf minuten later werd namelijk de productieversie gepresenteerd op de North American International Auto Show in Detroit. De Chrysler GT Cruiser en Panel Cruiser concept cars beleefden hun wereldpremière in 2000, terwijl in 2001 de Chrysler PT Cruiser Convertible Styling Study zijn debuut maakte op de New York Auto Show. De productieversie van deze cabriolet staat in het voorjaar van 2004 bij de Chrysler-dealers.

Sinds de introductie van de PT Cruiser in februari 2000 zijn er tot en met juli 2002 wereldwijd zon 444.000 exemplaren verkocht.