SP

Woordbreuk defensie inzake mijnongeval schandalig

De weigering van staatssecretaris van Defensie Van der Knaap om smartengeld uit te betalen aan de weduwe Ovaa en de heer Spijkers, is volgens SP-Kamerlid Krista van Velzen een grof schandaal. Het ministerie van Defensie stelde twee jaar geleden het advies van KPMG als bindend te accepteren, maar legt het advies nu naast zich neer. Van Velzen hekelt de woordbreuk die Defensie pleegt en vraagt een spoeddebat aan met de staatssecretaris.

Het slepende conflict draait om schadevergoeding voor de weduwe Ovaa en bedrijfsmaatschappelijk werker Fred Spijkers. De man van Ovaa kwam, bij het uitoefenen van zijn beroep als munitiespecialist, in 1984 als gevolg van een ongeval om het leven kwam. Spijkers weigerde om in opdracht van de Defensieleiding te liegen over de ware toedracht van het 'mijnongeluk' in 1984. Dat was het begin van een vijftien jaar durende strijd van Spijkers en Ovaa met de defensieleiding.

Pas nadat de kwestie uitgebreid in de media kwam en de Tweede Kamer zich ermee ging bemoeien, werd Spijkers na vijftien jaar in het gelijk gesteld. Defensie accepteerde arbitrage over de schadevergoeding en zou zich bij het advies van KMPG neerleggen.

Het advies zou volgens Van der Knaap echter niet genoeg onderbouwd zijn. Hij weigert het bindend advies op te volgen en de financiële tegemoetkoming uit te betalen. 'Deze staatssecretaris legt keiharde, bindende toezeggingen van zijn voorganger naast zich neer. Dat is ronduit onbeschoft en volstrekt onacceptabel,' aldus Van Velzen. 'Ik dacht dat deze regering hechtte aan het neerzetten van een betrouwbare overheid, maar deze woordbreuk toont aan dat het loze woorden blijken te zijn.'


Voor meer informatie kunt u terecht bij Krista van Velzen:
06-18305866.

30 aug 02 11:33