Gemeente Loenen aan de Vecht


Nieuwsberichten

30-08-2002
´De scholen zijn weer begonnen!´

Gedurende het nieuwe schooljaar zijn er anderhalf miljoen kinderen onderweg naar en van school.

Pas op, kijk uit
De route loopt vaak langs drukke en gevaarlijke wegen met veel snelverkeer. Jonge kinderen worden in het verkeer makkelijk over het hoofd gezien door volwassenen. Daarom roept de campagne ´De scholen zijn weer begonnen!´ automobilisten op extra rekening te houden met kinderen in het verkeer. Dit is nog altijd nodig, want in het afgelopen jaar kwamen er 50 kinderen tot en met 14 jaar in het verkeer om het leven en raakten er 2.500 in dezelfde leeftijdsgroep ernstig gewond. Omdat snelheid vaak de oorzaak is van een ongeval ziet 3VO graag dat er in de gehele bebouwde kom een snelheidslimiet gaat gelden van 30 km/uur, met uitzonderingsmogelijkheden voor 50 of 70 km/uur op wegen waar dat verantwoord is.

Alert gedrag van volwassen weggebruikers is heel belangrijk. Daarnaast kunnen ouders effectief bijdragen aan een veiligere schoolomgeving, door hun kinderen vaker lopend of te fiets naar school te brengen. Zo is de chaos tijdens de drukke schoolspits in de schoolomgeving het resultaat van het halen en brengen van kinderen met de auto. Ouders kunnen ook de schoolroute van te voren met hun kind doornemen en oefenen, zodat hij of zij vervolgens zelfstandig op weg kan. Via verkeersouders, voorlichting en internet wil 3VO ouders informeren over de wijze waarop zij hun kinderen kunnen begeleiden in het verkeer. Daarnaast pleit ze voor een autovrije schoolomgeving zodat het voor kinderen daar veiliger wordt.

'OkidO-Traffico'
Spandoeken en posters van 'De scholen zijn weer begonnen!' hangen tot en met oktober in de buurt van scholen en op drukke schoolroutes. Voor leerlingen van 7-12 jaar is een interactieve cd-rom 'OkidO-Traffico' ontwikkeld die erop gericht is om het inzicht van kinderen in het verkeer te vergroten. Zo leren ze omgaan met verkeerssituaties als voetganger, fietser en bestuurder en komen alle verkeersregels aan bod. Daarnaast zijn er diverse 3VO-folders over kinderen in het verkeer te bestellen die helder weergeven hoe kinderen tegen het verkeer aankijken en waarin volwassenen tips krijgen op dit gebied. Tenslotte is op www.3vo.nl/descholenzijnweerbegonnen een radiospot te horen en te downloaden.

Uw invloed als ouder

Niet alleen andere verkeersdeelnemers bepalen de veiligheid van uw schoolgaande kind. Ook u als ouder speelt een grote rol. U kunt uw kind als volgt voorbereiden op de school-thuisroute:
· Leer uw kind de elementaire verkeersregels.
· Verken de route van en naar (een nieuwe) school samen met uw kind.
· Zorg voor een goede fiets. Voer samen met uw kind een fietscontrole uit. De 3VO-folder 'Een veilige fiets voor uw kind', bevat handige tips. Bel voor meer informatie naar ons hoofdkantoor (035) 524 88 00.
· Uw kind leert het meest van u. Geef daarom het goede voorbeeld als u samen gaat fietsen!

· Zorg voor reflectie op de kleding van uw kind. Er zijn handige reflecterende strips die u op de kleding kunt bevestigen.

Doe mee!

U kunt actief meewerken aan de veiligheid van uw kinderen. Ga samen aan de slag, met de school bijvoorbeeld, en zorg voor een veilige schoolroute. In de 3VO handleiding 'De scholen zijn weer begonnen', vindt u tips, materialen en informatie. Bel voor meer informatie (035) 524 88 00 of kijk op de website www.3vo.nl

De bovenstaande informatie is ontleend aan de website van 3vo: www.3vo.nl