NEDAFVALONDERNEMING

Eerste gemeenten aan de slag met BRL's rioleringsbeheer

De gemeenten Breda en Haarlem hebben inmiddels afspraken gemaakt met rioolinspectie en rioolreinigingsbedrijven om de werkzaamheden uit te voeren volgens de onlangs geĂŻntroduceerde beoordelingsrichtlijnen voor reiniging en inspectie van rioleringen. De Vereniging Nederlandse Afvalondernemingen gaat ervan uit dat nog veel opdrachtgevers zullen volgen.
Enkele maanden geleden zijn de beoordelingsrichtlijnen (BRL's) voor het procescertificaat voor het reinigen van riolen, putten en kolken en voor het inspecteren van riolen gereed gekomen. Kiwa heeft deze BRL's ontwikkeld in opdracht van de Vereniging Nederlandse Afvalondernemingen. De BRL's bevatten proceseisen aan de werkzaamheden en eisen aan het kwaliteitssysteem dat het bedrijf hanteert. De Sectie Rioolbeheer van de Vereniging Nederlandse Afvalondernemingen beoogt met dit initiatief dat procescertificaten een belangrijke bijdrage zullen leveren aan de kwaliteit en de veiligheid van de werkzaamheden in de rioolreinigings- en inspectiebranche. Ten behoeve van het beste resultaat voor de opdrachtgever en niet in de laatste plaats ten behoeve van de veiligheid van de werkenden binnen de branche, is het certificaat een belangrijke stap vooruit.
Marcel Brands van de gemeente Breda laat desgevraagd weten dat uniformiteit en volledigheid belangrijke overwegingen voor de gemeente zijn geweest om de BRL's onderdeel te laten zijn van de bestekken. 'De BRL's zijn voor ons een geschenk uit de hemel. De BRL's geven exact aan welke normen er moeten worden gehanteerd en waarop getoetst moet worden. Het opstellen van bestekken is hiermee een stuk eenvoudiger geworden', aldus Brands. Luc van der Laan van de gemeente Haarlem vult aan dat voor zijn gemeente het bevorderen van eenduidigheid een belangrijke overweging is geweest om de rioleringsbeheerwerkzaamheden volgens de BRL's te laten uitvoeren. 'In de BRL's is duidelijk omschreven wie waarvoor verantwoordelijk is. Het is een waterdicht verhaal dat tevens ruimte laat voor aanvullende afspraken tussen de gemeente en het reinigings- en inspectiebedrijf', aldus Van der Laan.
De reinigingswerkzaamheden in Breda gaan uitgevoerd worden door van Gansewinkel b.v. De inspectiewerkzaamheden door M.J. Oomen Leidingtechniek b.v. De reinigings- en inspectiewerkzaamheden in Haarlem gaan uitgevoerd worden door Van der Valk+de Groot b.v. Deze bedrijven zijn lid van de Sectie Rioolbeheer van de Vereniging Nederlandse Afvalondernemingen. Ook op basis van de concept-teksten van de BRL's zijn in het verleden al contracten gesloten tussen gemeenten en bedrijven voor het uitvoeren van rioolwerkzaamheden. Verwacht wordt dan ook dat het werken op basis van de BRL's binnen afzienbare tijd gemeengoed gaat worden. Reinigings- en inspectiebedrijven kunnen zich melden bij Kiwa voor het laten uitvoeren van audits om in aanmerking te komen voor het procescertificaat. Wellicht worden binnenkort ook andere certificerende instellingen geaccrediteerd voor het uitvoeren van audits.
Voor meer informatie over dit onderwerp kan contact worden opgenomen met H. Groenewegen (secretaris van de Sectie Rioolbeheer van de Vereniging Nederlandse Afvalondernemingen), telefoon: 076 549 37 77. De Vereniging Nederlandse Afvalondernemingen is de branchevereniging voor private Nederlandse bedrijven die gespecialiseerd zijn in integrale behandeling van afval. Deze bedrijven zijn actief op het gebied van inzameling, be- en verwerking van huishoudelijk, bedrijfs- en gevaarlijk afval. Ook bedrijven die zich bezighouden met de reiniging en inspectie van riolen en gemalen zijn lid van de Vereniging.

30 aug 02 11:44