Ingezonden persbericht

Persbericht
Antwerpen 30/8/2002

Studenten beginnen optimistisch aan het nieuwe schooljaar.

80% van de studenten is optimistisch over zijn of haar slaagkansen in het komende schooljaar. Dat blijkt uit een onderzoek van de jongerensite Mine.be en het onderzoeksbureau Chi Kwadraat. 30% van de studenten beweert zonder enige twijfel het komende schooljaar te zullen slagen. De helft van de studenten denkt bovendien dat hij of zij het wel zal halen.

Alexander Siera (Chi Kwadraat): ,,De 3 belangrijkste redenen waarom studenten twijfelen over hun slaagkansen het komende jaar zijn: De te verwerken leerstof (17,8%), de (onvoldoende) discipline (14,4%) en de moeilijkheidsgraad van de studierichting (14,3%). 1 op 10 studenten twijfelt aan zijn of haar studiemethode. 1 op 10 studenten twijfelt omdat ze niet weten wat hem of haar te wachten staat.''

Via een internetpeiling eind augustus werden 1079 jongeren geënquêteerd over hoe zij hun slaagkansen inschatten voor het komende schooljaar. De enquête naar aanleiding van de start van het nieuwe schooljaar kwam tot stand in een samenwerking tussen onderzoeksbureau Chi Kwadraat en jongerensite Mine.be. Chi Kwadraat, gespecialiseerd in geautomatiseerd kwantitatief onderzoek, zorgde voor de expertise voor het opstellen van de vragenlijsten en het verwerken van de resultaten. Mine.be legde de vragenlijst voor aan de studenten onder haar surfers tijdens de periode van 14 tot 26 augustus. Uit het onderzoek komen enkele interessante indicaties naar voor.

KOTSTUDENTEN STUDEREN MEER DAN WIE NOG THUIS WOONT.

Een kwart van de geënquêteerde studenten (25,1%) zit op kot. 71,4% woont nog thuis. Erg verrassend is de bevinding dat kotstudenten significant meer studeren dan studenten die niet op kot zitten. Studenten die op kot zitten hebben eerder ook zelf gekozen voor de studierichting waar ze aan begonnen zijn dan studenten die niet op kot zitten.

Koen Cornil (Mine.be): Blijkbaar zijn kotstudenten gemotiveerder dan studenten die elke dag pendelen. Ik neem aan dat veel studenten deze resultaten willen gebruiken om hun ouders te overtuigen hen toch maar op kot te laten gaan.

81,5% kiest zelf de studierichting waar hij of zij aan begonnen is. Slechts 5,3% doet dit op aanraden van hun ouders. 45,9 % van de studenten besteedt 4 uur per week of minder aan studies buiten de school. Een kwart van de studenten (25,1%) besteedt hier zelfs 2 uur of minder aan.

In bijlage vindt u de conclusies van het onderzoeksrapport van de internetpeiling, alsook achtergrondinformatie over de jongerensite Mine.be en het onderzoeksbureau Chi Kwadraat. De resultaten van de bevraging zijn ook terug te vinden op http://www.mine.be.

Het volledige onderzoeksrapport is als PDF file verkrijgbaar op aanvraag.

Meer informatie:

Voor Mine.be: Koen Cornil koen@mine.be 0486/279 274

Voor Chi Kwadraat: Alexander Siera alexander@chikwadraat.com 0475/987 988