Ingezonden persbericht

H.K.H. PRINSES MARGRIET OPENT AMPHILEX 2002

Vandaag heeft Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden het internationale postzegelevenement AMPHILEX 2002 in de Amsterdam RAI geopend. Zij kreeg het eerste exemplaar van het postzegelvelletje in de serie '150 jaar Nederlandse postzegels in 2002' uit handen van de heer Ph. Dobbenberg, lid directie TPG Post.
Na de officiële en spectaculaire opening, vond een rondleiding plaats langs bijzondere en zeldzame postzegelcollecties, waaronder die van Koningin Elizabeth van het Verenigd Koninkrijk.

TPG Post organiseert ontwerpwedstrijd voor postzegels op AMPHILEX 2002 TPG Post maakte bovendien bekend dat elke bezoeker van AMPHILEX 2002 kan deelnemen aan een postzegelwedstrijd. Het winnende ontwerp, geselecteerd door een deskundige jury, maakt deel uit van het totale postzegeluitgifteprogramma in 2003 dat TPG Post eind oktober bekend maakt!

AMPHILEX 2002 is een bijzonder internationaal postzegelevenement dat vijf dagen lang duurt (tot en met 3 september) en plaats vindt in het Holland Complex van Amsterdam RAI. Dit ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van de Nederlandse postzegel. De organisatie ligt in handen van TPG Post samen met de Stichting Filatelie¹. Centraal staat het thema 'Nederland als handelsland in het heden en verleden'. Daarbij komen het vierhonderdjarig bestaan van de VOC en het postvervoer door de eeuwen heen volop aan bod.

Tijdens het officiële programma kreeg Prinses Margriet eveneens het jubileumboek ' Port betaald, Een cultuurgeschiedenis van de eerste Nederlandse postzegel 1852-2002' overhandigd. De heer drs J.J. Havelaar, die conservator posthistorie is van het Museum voor Communicatie, is de auteur.

Plezier en verzamelen gaan goed samen op AMPHILEX 2002! In drie sfeervol ingerichte hallen met totaal een oppervlakte van ruim zeventienduizend vierkante meter is er ontzettend veel te beleven voor jong en oud; hobby, plezier en educatie gaan op AMPHILEX 2002 heel goed samen. Ook voor niet-verzamelaars van postzegels is dit evenement beslist de moeite waard.

Bijzondere collecties van verzamelaars te bewonderen! AMPHILEX 2002 laat verzamelaars bijzondere collecties zien, zoals een uniek en waardevol deel van de enorme privé-verzameling van H.M. Koningin Elizabeth van het Verenigd Koninkrijk. . De mooiste en zeldzaamste brieven uit de periode van de VOC zijn tentoongesteld uit de verzameling van heer P. Bulterman uit Nederland. De heer C. Adema uit de Verenigde Staten brengt zijn bijzondere collectie, met brieven waarop afdrukken staan van stempels in stuivers en guldens, over voor de bezoekers van AMPHILEX 2002. Een deskundige jury beoordeelt deze collectie tijdens AMPHILEX 2002.

Tentoonstellingspaspoort
Ook is voor het eerst in Nederland een tentoonstellingspaspoort verkrijgbaar op AMPHILEX 2002. Met dit paspoort kan iedereen bij de postorganisaties van bijna alle deelnemende landen een postzegel kopen voor in het paspoort. Met uiteraard een speciale beursstempel van dat land. Een bijzonder aandenken!

Taxatie mogelijk van eigen verzameling
Bezoekers kunnen eigen postzegels meenemen want professionele taxateurs zijn in de Hollandhal aanwezig om de waarde van hun verzameling(en) te laten taxeren.
Ruim 200 beursstands zijn te vinden in de Hollandhal, waaronder de stand van de NVPH, de NBFV, TPG Post en vele internationale postorganisaties aanwezig, zoals Canada, Kroatië, China, Vaticaanstad, Scandinavische landen, Litouwen en Argentinië. In deze stands zijn vele zaken op het gebied van postzegels te koop, zoals het dertiende Provinciepostzegelvelletje 'Twaalf provincies' en de speciale beursenvelop voor AMPHILEX 2002. De stands zijn onder andere gebouwd in grachtenhuizen met oud-Hollandse gevels. Hierdoor herleeft de sfeer van Amsterdam uit de vroegere VOC-tijden.

Activiteiten voor de jeugd in de evenementenhal

* Zelf buizenpost versturen 'van oud naar nieuw' en onderweg die (zichtbare) post volgen;

* Meeschilderen aan een métershoge postzegel;

* Zelf papier scheppen, geheimschrift ontcijferen of hiërogliefen lezen in reusachtige fleurige Arabische tenten;

* Terug in de tijd als tijdelijk bemanningslid of piraat (schmink en kleding) op een doek en hout nagebouwd levensgroot VOC-schip;Houtsnijden bewonderen voor de Bataviawerf

* Over de ruimtevaart en nieuwe manieren van communicatie is tijdens AMPHILEX 2002 heel veel te beleven dankzij ESA (European Space Agency). Naast een 3D-film en ruimtevaartminiaturen is er ook een verzameling postzegels over ruimtevaart;

* Een kijkje achter de schermen bij het maken van een postzegel door de drukkerij Joh. Enschede Security Printing bv (JESP);
* De eerste Nederlandse postzegel wordt nu opnieuw gegraveerd. Ter plekke worden bijzondere door JESP ontworpen postzegelvelletjes geperforeerd met een speciale machine;

* TPG Post laat oude én nieuwe tijden herleven door oude en nieuwe kleding inclusief een Roodrunner van postbodes te presenteren samen met een replica van de eerste Postkoets;JeugdFilatelie Nederland organiseert eveneens een speciaal Junior Plaza met allerlei activiteiten en *informatie over postzegels, zoals goed gevulde boeken met postzegels met een speciaal thema of uit speciale landen. Veel postzegels zijn voor een 'kinderprijs' te koop.

¹ waarin vertegenwoordigd de NBFV: Nederlandse Bond van Filatelisten- Verenigingen en de NVPH: Nederlandsche Vereeniging van Postzegelhandelaren.