Provincie Overijssel

Overijssel vraagt minister Remkes om hulp voor boeren met waterschade

Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben minister Remkes van Binnenlandse Zaken om hulp gevraagd voor de boeren in Overijssel die schade hebben geleden door de overvloedige regenval van de afgelopen tijd. In een brief vraagt GS om de boeren te helpen via de Wet Tegemoetkoming Schade (WTS) bij rampen en zware ongevallen. Mocht de WTS in deze situatie niet van toepassing, dan vraagt GS de minister om samen met collega-minister P.C. Veerman van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij een oogstschaderegeling toe te passen.

Volgens GS hebben veel boeren in de gemeenten Wierden, Rijssen/Holten en Hellendoorn te maken gehad met ernstige wateroverlast en schade. 'Voor veel boeren in dit gebied betekent de extreme hoeveelheid neerslag binnen één week een grote schadepost door oogstderving en beperking van de mogelijkheden voor een goede bedrijfsvoering', schrijven GS in de brief aan minister Remkes.

Door de wateroverlast zagen veel akkerbouwers hun oogst voor dit jaar voor een deel verloren gaan en kunnen veehouders hun mest niet op tijd uitrijden. Uit een eerste inventarisatie van de landbouworganisatie GLTO blijkt dat zeker vijftig boeren schade hebben geleden door ondergelopen gewassen of dat ze in de problemen komen omdat ze niet voor 1 september hun mest kunnen uitrijden.

GS meent dat er in het getroffen gebied sprake is van een noodsituatie, waarbij toepassing van de WTS moet worden overwogen. 'Voor de gemeenten die te maken hebben gehad met deze extreme wateroverlast was feitelijk sprake van maatschappelijke ontwrichting waarbij hulpdiensten gecoördineerd in actie moesten komen. Op een aantal plaatsen op het Overijsselse grondgebied is een neerslaghoeveelheid van meer dan 100 mm binnen 48 uur gemeten... Binnen een week viel in het gebied gemiddeld ruim 150 mm neerslag met uitschieters tot ver boven 200 mm!', valt in de brief te lezen.

Volgens GS is de waterschade bij de boeren meer dan een regionaal probleem. Ook in Noord-Holland, Noord-Brabant en Drenthe is plaatselijk veel regen gevallen. GS wil dan ook dat de getroffen boeren daar waar nodig ondersteund worden door een schadevergoeding.

Bron: Bonnie van der Meer, telefoon 038 425 14 16


© 30-08-2002 Provincie Overijssel