Gemeente Heusden


Openingstijden gemeentehuizen nader bekeken
De gemeente Heusden gaat haar openingstijden nader bekijken. Aanleiding zijn de hoge kosten die de ruime openingstijden van de gemeentehuizen in Drunen en Vlijmen met zich meebrengen. Het aantal openingsuren bij Nederlandse gemeenten ligt gemiddeld op 35 uur per week. De gemeente Heusden breidde het aantal openingsuren begin dit jaar uit naar maar liefst 99,5 uur om de service aan de inwoners verder te verbeteren. Een half jaar na de invoering van de nieuwe openingstijden blijkt echter dat de hogere kosten niet opwegen tegen de aanvankelijk verwachte voordelen van ruime openingstijden. Deze constatering van de gemeente wordt gestaafd door intern en landelijk onderzoek.

Onlangs werden de bevindingen van de bezoekers van de gemeentehuizen in Drunen en Vlijmen geëvalueerd. Een van de conclusies is dat de tevredenheid van de burger niet bepaald wordt door het aantal openingsuren. Het gaat inwoners vooral om de kwaliteit van de dienstverlening. Deze conclusie wordt bevestigd in het landelijk onderzoek 'Lokaal loket' dat onlangs in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken is uitgevoerd. Uit het onderzoeksrapport blijkt dat het inwoners met name gaat om de kwaliteit van de service en de doorlooptijd van zaken die afgehandeld moeten worden. Het aantal openingsuren blijkt daaraan ondergeschikt te zijn.

Hoewel het college zich nog nadrukkelijk op de resultaten van het eigen onderzoek moet beraden heeft het, in afwachting van de definitieve besluitvorming, enkele voorlopige maatregelen genomen. Besloten is om de sinds de vakantie geldende openingstijden voorlopig te handhaven. Wel komt de avondopenstelling in Vlijmen op dinsdag terug.

Daarnaast blijft het servicepunt in Heusden voorlopig gesloten. Het gebouw voldoet niet aan de veiligheidsnormen en kan ook vanwege arbo-technische redenen niet meer gebruikt worden.

Naar verwachting zal het college van b en w eind september zijn definitieve standpunt ten aanzien van het gehouden onderzoek en de gevolgen daarvan bepalen.

openingstijden gemeente Heusden