Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

MINISTERIE VWS
http://minvws.nl

MINVWS: Onderzoek ketenkwaliteit voorzieningen voor jeugd

Vrijdag 30 augustus 2002, nummer 92


Drie Rijksinspecties doen gezamenlijk onderzoek naar de kwaliteit van de samenwerking tusssen de verschillende jeugdvoorzieningen in Limburg (de ketenkwaliteit). Het zijn de Inspectie jeugdhulpverlening en jeugdbescherming (JHVJB), de Inspectie van het Onderwijs en de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Dit is in overleg tussen minister Van der Hoeven (OCenW), minister Donner (Justitie), staatssecretaris Ross-van Dorp (VWS), gedeputeerde Eurlings (Limburg) en de gemeente Roermond afgesproken.

Het onderzoek concentreert zich op de situatie in de provincie Limburg maar moet uiteindelijk een bredere betekenis krijgen. Het onderzoek volgt op het rapport van de inspectie JHVJB over de recente tragische dood van zes kinderen uit een gezin in Roermond, waaruit bleek dat in de afstemming tussen afzonderlijk opererende instellingen zaken mis (kunnen) gaan. Het ging met name om onderlinge samenwerking en overdracht van informatie over cliënten.

In het komende onderzoek staan de belangen van het kind centraal. Bekeken wordt of de gezamenlijke inspecties aanbevelingen kunnen doen voor betere afstemming van beleid tussen overheden (rijk, provincie en gemeenten) en afzonderlijke instellingen en sectoren. Het kan gaan om tal van voorzieningen voor jeugdigen, zoals instellingen voor onderwijs, jeugdhulpverlening en bescherming, zorg, maatschappelijke dienstverlening en welzijn. Er zal een analyse worden gemaakt van de kwaliteit van de keten en de voor handen zijnde instrumenten die de kwaliteit van de keten moeten bevorderen. Zij willen op korte termijn komen tot een plan van aanpak.

De gezamenlijke aanpak komt mede voort uit de kabinetsvisie op het toezicht en de wens tot meer samenwerking tussen inspecties. Daarom worden tezijnertijd ook andere inspecties en toezichthouders die met jongeren te maken hebben, daarbij betrokken.

-o-o-o-