Ministerie van Verkeer en Waterstaat

30 augustus 2002

Start campagne 'Houd 2 seconden afstand'

Roelf de Boer, minister van verkeer en Waterstaat heeft vandaag samen met Freek Wansink namens het Verbond van Verzekeraars, het startsein gegeven voor de campagne .Houd 2 seconden afstand.. De campagne is erop gericht het bumperkleven in het verkeer terug te dringen. Te weinig afstand in het verkeer levert ongevallen en files op. Bovendien staat bumperkleven op nummer één in de ergernis-top-tien van weggebruikers. In 2001 zijn bij kop-staartbotsingen 60 verkeersdoden, 5.824 ongevallen met letsel en 33.733 aanrijdingen met uitsluitend materiële schade geregistreerd. Kop-staartbotsingen maken 40 uit van het totaal aantal ongevallen op snelwegen. In 90 van die gevallen kan dit door meer afstand houden worden voorkomen.
De vuistregel 'Houd 2 seconden afstand' is simpel toe te passen: de automobilist kiest een vast punt langs de weg zoals bijvoorbeeld een verkeersbord en begint te tellen als zijn voorligger daar langs rijdt. Als de automobilist zelf niet eerder dan na twee seconden ditzelfde punt passeert, dan houdt hij voldoende afstand. Met een tv-spot, radiospots en attentieborden langs de snelweg wordt de weggebruiker op de twee-secondenregel geattendeerd. De internetsite 'www.2seconden.nl' geeft aanvullende informatie De politie controleert in de campagneperiode, september tot en met november, extra op bumperkleven. Hierbij maakt het Korps landelijke politiediensten (KLPD) onder andere gebruik van een camerasysteem, waarmee eenvoudiger en sneller kan worden geverbaliseerd.
Onderzoek heeft uitgewezen dat de vorige campagne afstand houden, in 2000, ertoe heeft geleid dat twee van de drie mensen die de campagne hebben gezien een betere kennis hebben van veilige afstand in het verkeer.

De campagne is een gezamenlijke actie van het Verbond van Verzekeraars en het ministerie van verkeer en Waterstaat in samenwerking met het KLPD. Ministerie en Verbond voeren al zes jaar gezamenlijk campagnes gericht op het verbeteren van de verkeersveiligheid.