Gemeente Rijswijk

Rijswijk houdt eind september grote inzamelingsactie voor getroffen zusterstad Beroun



Werkgroep stedenband Rijswijk-Beroun-Condega

De eerste royale giften voor steun aan de door overstromingen zwaar getroffen zusterstad Beroun in Tsjechië zijn inmiddels binnengekomen op het vorige week opengestelde speciale bankrekeningnummer 46.13.47.946. Onder het motto `Hulp aan Beroun' wordt, in nauwe samenwerking met het gemeentebestuur van Rijswijk, een inzamelingsactie voorbereid, die in het laatste week van september wordt gehouden. Onderdelen van deze hulpactie zijn een huis-aan-huiscollecte, geldinzamelingen op diverse plekken in Rijswijk en een aantal benefietconcerten.

Inmiddels wordt door het college van B en W van Rijswijk bekeken of de gift van ¤ 5000, die direct na het bekend worden van de ramp aan de zusterstad ter beschikking is gesteld, kan worden verhoogd met een aanzienlijk bedrag. Een voorstel hierover wordt momenteel voorbereid. De werkgroep stedenband hoopt met behulp van giften van inwoners, bedrijven, gemeentebestuur en instellingen uit Rijswijk een bedrag van enige tienduizenden euro's in te zamelen.

Zoals bekend is de zusterstad op dinsdag 13 augustus jl. getroffen door de ernstigste overstromingen sinds mensenheugenis nadat de rivieren Berounka en Litavka door hevige regenval buiten hun oevers traden. Vooral het historische centrum is zwaar getroffen, nadat het water in de rivieren ruim 7 meter boven normaal peil kwam. In de panden rondom het stadsplein, waaronder het stadhuis, stond minstens twee meter water. Vrijwel alle inboedel is verloren gegaan, terwijl velen moesten vluchten voor het wassende water. De meeste, vooral oudere mensen werden opgevangen in sportzalen.

Niet verzekerd

De gemeente Beroun probeert de draad weer enigszins op te pakken. Het centrum biedt nog steeds een trieste aanblik, gezien de lege winkels en beschadigde woonpanden. Een eerste inventarisatie van de schade wordt door burgemeester J. Besser van Beroun geraamd op 350 miljoen kronen (ruim 12 miljoen euro). Hoewel de schade voor een belangrijk deel is verzekerd, blijkt dat vele particulieren en particuliere ondernemers niet of onvoldoende verzekerd zijn. Ook de infrastructuur heeft enorme schade opgelopen en die is nauwelijks door verzekeringen gedekt.
Burgemeester Besser heeft de zustergemeenten van Beroun, behalve Rijswijk zijn dat Goslar (Duitsland) en Brech (oostenrijk), gevraagd geen hulpgoederen te zenden. Daarvoor wordt door de Tsjechische hulporganisaties voldoende gezorgd. Wel is geld nodig om de schade aan de stad weer te herstellen en vooral mensen te ondersteunen die de hulp het hardst nodig hebben.

Het bezoek dat een Rijswijkse delegatie half september aan Beroun brengt, bestaande uit burgemeester G.W. van der Wel - Markerink, twee raadsleden en twee leden van de werkgroep, gaat, op verzoek van het gemeentebestuur in Beroun, toch door. Het bezoek, georganiseerd door Beroun zelf, wordt sober gehouden. De geplande opening van het licht beschadigde Rijswijk Huis, in de buurt van het stadscentrum, is eveneens uitgesteld.
Het gemeentebestuur van de zusterstad wil graag met de Rijswijkse delegatie gesprekken voeren over de aard van de hulp en wijze van besteding van het in Rijswijk in te zamelen geld.

Acties

De werkgroep stedenband heeft het gemeentebestuur van Rijswijk gevraagd in de week van 23 tot en met 27 september een huis-aan-huiscollecte te mogen houden. Op zaterdag 28 september zal door vrijwilligers, onder wie een aantal gemeenteraadsleden, in de winkelcentra worden gecollecteerd. Ook wordt een aantal (buiten)concerten van muziekgezelschappen en koren voorbereid. Op zondag 29 september worden de kerkgenootschappen in Rijswijk gevraagd een kerkcollecte te houden. Inmiddels hebben de Rotaryclubs in Rijswijk aangeboden, samen met de zusterclub in het district van Beroun, een actie te organiseren.
Op het popfestival Herfstpop 2002 aan de Schaapweg (De Strijp) dat 21 september wordt gehouden wil de werkgroep ook een inzamelingsactie houden.

Inwoners van Rijswijk, die willen meehelpen of zelf acties in de laatste week van september willen ondernemen, worden verzocht dit te melden aan de werkgroep stedenband: tel. 070 - 3959 407 of 070 - 3959 687.

Afdeling Bestuursondersteuning en Communicatie. © 2002 Gemeente Rijswijk. Alle rechten voorbehouden.