Politie Midden- en West Brabant

Trio opgepakt voor uitgeven van valse bankbiljetten

Datum: 30/8/2002
Auteur: Henk Ketelaar

GILZE: Op zondag 18 augustus '02 werd 's middags bij een trekkerbehendigheids-wedstrijd van de Katholieke Plattelands Jongeren te Gilze door drie mannen met valse vijftig Eurobiljetten betaald. Toen de organisatie hen daarop betrapte, wisten zij met hun auto te vluchten. Op hun vlucht moest een beveiligingsbeambte snel opzij springen om niet door hen te worden overreden.
Tegen avond van zondag 18 augustus '02 omstreeks 17.30 uur konden in Eindhoven al snel twee verdachten, respectievelijk een 38 jarige Eindhovenaar en een 57 jarige man zonder vast woon of verblijfsplaats worden aangehouden. Op dinsdag 27 augustus '02 omstreeks 19.30 uur kon de derde verdachte, een 35 jarige Eindhovenaar, door de politie uit die plaats worden aangehouden. Surveillerende agenten herkenden hem en wilden hem aanhouden waarop hij het op een lopen zette. In de achtervolging sprong de man in de Dommel en zwom naar de overkant waar de politie hem verstopt aantrof onder een geparkeerd staande auto.

Uit onderzoek bleek dat de drie in dat weekend ongeveer twintig valse bankbiljetten van 50 Euro hadden uitgegeven. Op zaterdag 17 augustus 2002 in Roosendaal bij de aankoop van onder andere frites, brood en bloemen. In Tilburg voor de aanschaf van onder een mobiele telefoon, goederen op een vlooienmarkt. Enkele aankoop pogingen zijn mislukt. In Gilze is met vals geld betaald voor drankbonnen en frites. De valse bankbiljetten waren gekopieerde exemplaren en vrij goed van echt te onderscheiden. De zilverkleurige vlakken op het valse biljet waren blauw van kleur geworden.
Tegen de drie verdachten is proces-verbaal opgemaakt. De 38 jarige man en de 57 jarige man zijn voorgeleid aan de officier van justitie en door de rechter-commissaris in voorlopige hechtenis genomen. De derde verdachte wordt morgen voorgeleid aan de officier van justitie te Breda.