Bve Raad

Persbericht

De Bilt, 30 augustus 2002

Eerste landelijke opening van het bve-schooljaar

Staatssecretaris Nijs reikt bve-prijs uit aan `mbo-uitblinkers'

De nieuwe staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Annette Nijs, reikte op 30 augustus aan 35 deelnemers uit het middelbaar beroepsonderwijs de Bve-prijs `Mbo-uitblinkers 2002'* uit. Zij gaf hiermee de première van de officiële landelijke opening van het bve-schooljaar een eigen gezicht.
De opening die georganiseerd wordt door de Bve Raad, de brancheorganisatie voor middelbaar beroepsonderwijs en volwasseneneducatie in samenwerking met Colo, de vereniging kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven, vond plaats in De Flint te Amersfoort.

In haar speech riep Nijs de aanwezige vertegenwoordigers uit het beroepsonderwijs en het bedrijfsleven en de deelnemers op om creatieve ideeën aan te dragen voor de verdere invulling van haar beleid. De Bve-prijs `Mbo-uitblinkers 2002' laat volgens Nijs zien wat het beroepsonderwijs waard is. Ongeveer veertig procent van de Nederlandse beroepsbevolking heeft een opleiding gevolgd op mbo-niveau. Daarmee vormt het beroepsonderwijs een fundament van de samenleving, aldus Nijs.

De `mbo-uitblinkers' zijn 35 deelnemers die door hun onderwijsinstelling zijn uitgeroepen tot winnaar van de Bve-prijs `Mbo-uitblinkers 2002'. Deze deelnemers leverden een opvallende prestatie tijdens de beroepspraktijkvorming. Zij vielen bij hun leerbedrijf op door hun inzet, motivatie, creativiteit en vakmanschap.

De nieuwe voorzitter van de Bve Raad, oud-staatssecretaris Margo Vliegenthart van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, trad voor het eerst voor het voetlicht. Als vertegenwoordiger van 600.000 deelnemers en 46.000 werknemers gaf zij haar visie op de actuele situatie in het middelbaar beroepsonderwijs en de volwasseneneducatie. "Voor geen enkele groep onderwijsdeelnemers bestaan er zoveel regels als voor risico-studenten", sprak Vliegenthart. Zij pleitte voor het afschaffen van de regels die niet effectief blijken te zijn. "Dat schept ruimte om deze groep deelnemers, in samenwerking met het toeleverend onderwijs, aan te pakken."

Alexander Rinnooy Kan, voorzitter van de Raad van Bestuur ING-groep, sprak de aanwezigen toe als vertegenwoordiger uit het bedrijfsleven. Hij kraakte in zijn toespraak een kritische noot richting het beroepsonderwijs en riep op tot standaardisatie van opleidingen bij de onderwijsinstellingen.

Tijdens de bijeenkomst vond ook het Groot Alternatief MBO-examen plaats. In dit programmaonderdeel testte Harry Starren, directeur van De Baak Management Centrum VNO/NCW, bekende Nederlanders op hun kennis van het beroepsonderwijs en de volwasseneneducatie.

De landelijke opening werd afgesloten met een bijzondere modeshow, uitgevoerd door 28 tweedejaars leerlingen van de mbo-opleiding Modetechniek niveau 4 van Expertex Enschede.


*Verdere details over de `Mbo-uitblinkers 2002' vindt u door hier te klikken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Frans Visée, hoofd Communicatie en Public Affairs, Bve Raad, telefoon (030) 22 19 810 of 06 502 72 669; e-mail: f.visee@bveraad.nl.

Als landelijke brancheorganisatie van alle onderwijsinstellingen in het beroepsonderwijs en de volwasseneneducatie (bve), behartigt de Bve Raad de belangen van de aangesloten onderwijsinstellingen. De bve-sector telt ruim 600.000 deelnemers en 46.000 werknemers. Ongeveer veertig procent van de Nederlandse beroepsbevolking is opgeleid in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Daarmee is het mbo het meest voorkomende opleidingsniveau op de arbeidsmarkt.

locatie: home > persberichten > 08-30-2002

Alle tekst op deze website is vrij voor gebruik. Bronvermelding wordt op prijs gesteld.

Bve Raad
Henrica van Erpweg 2
3732 BG De Bilt Postbus 196
3730 AD De Bilt tel. 030 - 221 9811
fax 030 - 220 2506
e-mail info@bveraad.nl © 1999 Copyright Bve Raad