Gemeente Den Haag

Actuele berichten >> Persberichten
2002-08-30: Hilhorst opent informatiecentrum Beatrixkwartier: het nieuwe zakencentrum

De Haagse wethouder Hilhorst van Ruimtelijke Ordening, Stedelijke Ontwikkeling en Wonen opent vrijdagmiddag 30 augustus om 16.00 uur het informatiecentrum in het zakencentrum Beatrixkwartier. De opening vindt plaats door de onthulling van een maquette van het zakencentrum waar straks 20.000 mensen zullen werken, wonen en recreëren.

Het informatiecentrum, aan de Prinses Beatrixlaan 5, is bedoeld om het zakencentrum meer bekendheid te geven en om (toekomstige) bewoners en kantoorgebruikers van informatie te voorzien. Een film en affiches, tezamen met de maquette, geven een impressie van de gedaantewisseling die dit gebied ondergaat.

Het Beatrixkwartier is gebouwd in de jaren zestig en zeventig op een voormalig deel van Bezuidenhout. Deze woonbuurt werd in de Tweede Wereldoorlog door een tragische vergissing van de geallieerden gebombardeerd. Het gebied kenmerkte zich tot voor kort door grote onsamenhangende kantoorgebouwen en rommelige openbare ruimten. De gemeenteraad heeft in 1999 het masterplan Beatrixkwartier aangenomen, waarna een grootscheepse herontwikkeling van het gebied in gang is gezet. De herontwikkeling is een samenwerking tussen gemeente, BPF Bouw, Fortis, Siemens, Provast, ING en KPN.

Vanaf nu tot en met december worden de 123 huurwoningen en 38.000 vierkante meter kantoorruimte en 670 parkeerplaatsen van het CentreCourt opgeleverd.
Gebruikers van het gebouw worden o.a. de SDU (de Staatsuitgeverij), Senter, IWI (Inspectie Werk en Inkomen) en VWA (Voedsel en Waren Autoriteit).en onderdelen van de ministeries van Sociale Zaken en Economische Zaken. Ook zal er een kinderdagverblijf en een bedrijfsrestaurant in het gebouw worden gevestigd.

Op de kruising van de Schenkkade en de Beatrixlaan is gestart met de ontwikkeling van het Prinsenhof, dat bestaat uit 60.000 vierkante meter kantoorruimte, 200 huurwoningen in het duurdere segment, winkels, een viersterren hotel met 200 kamers en 1000 ondergrondse parkeerplaatsen. In Prinsenhof zullen PriceWaterhouseCoopers, KPN en NH Hotels zich vestigen. Door de toepassing van de zogenaamde multi tenantformule (mogelijkerwijs het World Trade Centre) is er ook plaats voor kleinere kantoorgebruikers. Naar verwachting zal Prinsenhof vanaf eind 2003 tot medio 2005 worden opgeleverd.
Het Equinox gebouw, de overbouwing van de Utrechtse baan is inmiddels afgerond en wordt gehuurd door Agip en Regus. Met de bouw van de Monarch, een kantoren complex van 75.000 vierkante meter met winkels, horeca en een ondergrondse parkeergarage van 680 parkeerplaatsen en de aanleg van Randstadrail een snelle lightrail-verbinding tussen Zoetermeer, Den Haag en Rotterdam met een modern vormgegeven halte aan de Pr. Beatrixlaan zal naar verwachting volgend jaar gestart.

Naast deze bouwprojecten zal ook de openbare ruimte een gedaantewisseling ondergaan, conform de ontwerpen van de Spaanse stedenbouwkundige Joan Busquets. De Prinses Beatrixlaan wordt omgevormd tot een licht gebogen stijlvolle boulevard van 45 meter breed. Drie statige bomenrijen, brede trottoirs, in graniet uitgevoerde be-strating, alsmede corporate gardens scheppen tezamen een vriendelijk en sfeervol gebied. Deze corporate gardens, deels bestaand uit overdekte en deels uit open binnenruimten (opgenomen bij vrijwel alle gebouwen) presenteren zich manifest aan de Prinses Beatrixlaan.

30 augustus 2002

last update: 30-8-2002 14:17:17 ;pag.: 15445; auteur: 112;cat.: