Ministerie van Buitenlandse Zaken


---

MIN BZ: Nederland geeft Euro 25 mln voor onderzoek duurzaam waterbeheer Ministerie van Buitenlandse Zaken
Persbericht

Datum: 30 augustus 2002
Nummer: 214/02

Nederland geeft Euro 25 miljoen voor onderzoek naar duurzaam waterbeheer.

Nederland gaat voor een periode van vijf jaar Euro 25 miljoen bijdragen aan een speciaal programma van de Consultatieve Groep voor Internationaal Agrarisch Onderzoek (CGIAR), een overkoepelende organisatie van nationale en internationale onderzoeks-instellingen. De bijdrage is bestemd voor een nieuw programma gericht op voedsel-veiligheid en de relatie met waterbeheer.

Staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking Agnes van Ardenne heeft dat vrijdag in Johannesburg aangekondigd tijdens een bijeenkomst over dit onderwerp in de zogenoemde Water Dome, een beurs voor informatie-en contactenuitwisseling over waterzaken ter gelegenheid van de Top over Duurzame Ontwikkeling.
Om de voedselveiligheid op de wereld te bevorderen, moet niet alleen de landbouw worden verbeterd maar ook de daarvoor benodigde watervoorziening. Daarvoor is de overdracht van technologie nodig, het terrein van de CGIAR, maar ook het voeren van een coherent (agrarisch) handelsbeleid in de rijke industrielanden.

Van Ardenne zei op de bijeenkomst ook het onbegrijpelijk te vinden dat er nu nog wordt gediscussieerd over halvering van het aantal mensen zonder toegang tot veilig water in 2015. Dat was namelijk al tijdens het internationale Waterdecennium in de jaren negentig afgesproken. "Waarom hebben we het vandaag nog over plannen en doelen in plaats van aan de slag te gaan en al die plannen uit te voeren?", aldus Van Ardenne.
Zij voegde eraan toe dat programma's op het gebied van watergebruik en
-beheer alleen succesvol kunnen worden uitgevoerd als alle betrokkenen, vooral vrouwen, lokale overheden, het maatschappelijk middenveld en de private sector hierbij betrokken zijn. Ze pleitte in dit verband voor de opzet van democratisch opgezette, transparante waterschappen.

Watervoorziening is voor Nederland naast energie de belangrijkste prioriteit op de conferentie in Johannesburg.

///